A határok átlépése Fenyvesi Attilával

"Ami engem leginkább mozgat, az a saját határaim átlépése, a világot mozgató erők, önmagam és az emberek megismerése. Szerencsére a fodrászat az egyik legjobb eszköz erre.”

Miért lettél fodrász?

Igazából sosem gondoltam volna, hogy fodrász leszek. Ott álltam két évvel az érettségi után, mint a legtöbb mai fiatal, és gőzöm sem volt arról,  mi az, ami igazán érdekel. Végül betévedtem egy fodrász szalonba, ahol azonnal szemet szúrt, hogy velem egyidős srácok dolgoznak. Jó atmoszféra, zene, pörgés, fiatalok, azonnal megtetszett. Levágták a hajam, hazamentem és elgondolkoztam, hogy ezt is kipróbálnám. Utána pár hétre rá már én is részese voltam az egésznek.

Ki a szakmai példaképed? Kiket tartasz mestereidnek?

A legnagyobb hatással Arató Krisztián volt rám. Szigorával, hatalmas szeretetével a szakma iránt, pedagógiai érzékével, ő rengeteg energiát fordított a szakmai tudásom és a személyem fejlesztésébe. Emiatt nagyon hálás vagyok neki! Akik még nagyon fontosak, a  bajtársaim, akikkel évek óta együtt dolgozom, versenyzem: Soltész Mariann, Kovács Gergő, YiCheng Ji, Sík Balázs.  Hihetetlenül jól működik az egymásra hatás, ötletelés, egymás segítése. Borzalmasan fontosnak tartom a szalonon belüli együttműködést!

Mi számodra fontos a szakmádban?

Mivel nagyon sokrétű, változatos és valahol érezni benne az élet sűrűjét, azonnali visszajelzést kapsz mindenről, legfontosabb maga az egész, nem a darabok, amikből áll. Az, hogy épp mi érdekel jobban, a kreativitás, az alkotás vagy az emberek az csak a hangulatomtól függ.

Mi az, ami inspirál a munkában? Mi számodra a kihívás?

Természetesen a személyre szabott egyedi haj elkészítése, ami megy a vendég stílusához, személyiségéhez, egy olyan, amiben jól érzi magát. mViszont ami engem leginkább mozgat, az a saját határaim átlépése, a világot mozgató erők, önmagam és az emberek megismerése. Szerencsére a fodrászat az egyik legjobb eszköz erre.

A versenyre hogyan emlékszel vissza?

Elsősorban a 2014-es frankfurti világbajnokságot emelném ki, ahol a kis csapatunkkal,  YiCheng yi-vel, Kovács Gergővel és a trénerünkkel, Arató Krisztiánnal férfi divat kategóriában a 3. helyezést hoztuk el. Ez már a második vébénk volt együtt Jivel,2012-ben, a milánói vébéről hoztuk el a 3. helyezést. A versenyeken szerzett rutin megkönnyítette a közös munkát. A felkészülés sok gyakorlással jár, a koncepciót közösen találjuk ki és addig csiszolgatjuk, míg ki nem alakul a végleges verzió. A versenyzés azonban nem csak ebből áll, a legjobb része most jön. Több ezer kilométerre kiutazol az otthonodtól azért, hogy 5 -10 perc alatt elkészítsd a munkád, amin ez elmúlt fél évben dolgoztál. Rengeteg energiád és pénzed van benne, kint állsz a páston, körülvéve a világ minden tájáról érkező versenyzőkkel. Pár perc alatt elönti a tested az adrenalin. Egyre izgatottabb leszel. Engem pont ez az érzés vonz, és az hogy ebben a felfokozott izgalmi állapotban mégis el tudjam engedni magam és a legjobbat tudjam hozni. Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki!

A hazai fodrász szakmában mit látsz nehézségnek?

A fő problémát abban látom, hogy nagyon sok a pénzorientált, hihetetlenül alacsony szinten tanító oktató. A tanulóknak egy begyöpösödött iskolarendszerből kikerülve nehéz dolguk van a kitörésre, a kreatív alkotásra.

Szalonmunka, bemutató, fotózás vagy verseny?

Hú, ezt valahogy úgy tudjátok elképzelni, mint egy gyereket a játszótéren, aki csak egyféle mászókára akar mászni és csak piros dömperrel szeretne játszani. Én szeretek minden mászókát megmászni és minden játékkal játszani. Így sokkal színesebb, élvezetesebb a játszótér!

Ha még egyszer pályát választhatnál, mit választanál?

Ne felejtsük el, hogy még simán választhatok! Rengeteg dolog érdekel még és sok egyébbel foglalkozom, olyan sokkal hogy ezeket most fel se sorolom. De megnyugodhatnak a vendégeim, természetesen a fodrászat az első nagy szerelmem!

Mit tanácsolnál azoknak, akik most ezt a pályát választják?

Mindenki más adottságokkal rendelkezik, de a kreativitás, térlátás, a stílusérzék, sőt igazából minden fejleszthető, ilyen csodálatos az emberi agy! Szóval bárkiből lehet bármi, csak szeretni, akarni, időt és energiát kell belefektetni és higgyük el, hogy képesek vagyunk rá!

Milyen kihívások / bemutatók várnak Rád?

Lesz egy 5 helyszínes bemutató sorozatunk az arató Akadémiával, emellett folyamatosan vannak fotózások  és divatbemutatók.

Hogyan / hol szeretnéd magadat 10 év múlva látni?

Ennyire előre nem tervezek, szeretem meghagyni a lehetőséget bármire. Nekem mindegy hogy a világ melyik táján leszek, jelenleg még bármit el tudok képzelni, csak egészséges legyek, és a barátaim között.

Ha egy lakatlan szigeten kiraknának, mi lenne az a 3 tárgy, amit mindenképpen magaddal vinnél?

Természetesen a három legkedvesebb barátomat!

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail