Dr. Szirmák Szilárdné Háry Emese: Ma az unokámat tanítom biológiára és kémiára

Dr. Szirmák Szilárdné Háry Emesét, a Beauty Forum Szakmai Díj 2010-es kitüntetettjét Aranydiplomája kapcsán megkérdeztük, hogy van, s mivel foglalkozik mostanában.

Dr. Szirmák Szilárdné: Az Aranydiploma ambivalens érzelmeket váltott ki bennem. Egyrészt boldog voltam, hogy megérhettem, másrészt elképedtem, hogy ötven év csak úgy elrepült! 1967-ben friss diplomásként biológia-kémia szakon vettem át az első „jó” minősítésű diplomám az ELTE TTK-n. Az első diplomámat, hallatlan boldogsággal, egy nehéz, sok tanulást igénylő – bár sok szép élményt is adó – öt év után vettem át az akkori dékántól. Frissen végzett középiskolai tanárként már láttam magam egy gimnázium katedráján.

A valóság mást hozott 
A Krisztina krt. 59. sz. alatt levő lévő, az ország egyetlen kozmetikusképző iskolájába, a 12. sz. Ipari Szakmunkásképző Intézetbe (a mai Erzsébet Királyné Szépészeti Szakgimnázium – a szerk.) az akkori igazgatónő keresett egy egyetemet végzett tanárt, a kozmetikus tanulók kémia és biológia tanításához.
„Fanyalogva” – még most is bánt ez az akkori érzés –, de elfogadtam.  Akkor még nem tudtam, hogy ez lesz életem egyetlen és csodás munkahelye. Ott ragadtam negyven évre. Olyan megbecsülésben volt részem a tanulóktól és a tanárkollégáktól, hogy egyszer és mindenkorra elköteleztem magam, olyannyira, hogy bár volt később jó néhány megkeresés a korábban hőn áhított gimnáziumi állás terén, de én mindegyikre kategorikusan „nem”-et mondtam.

“Büszke vagyok arra, hogy az ország összes kozmetikusának hivatásához, illetve annak gyakorlásához hozzájárulhattam”

A tanítás évei, évtizedei alatt olyan hallgatókkal találkoztam, akikre még most is büszke vagyok – remélem, hogy az akkori (immár hozzám hasonló korú) „tanulók” is kellemesen emlékeznek rám! Néhányukkal még most is tartom a kapcsolatot. Büszke vagyok arra, hogy az ország összes kozmetikusának hivatásához, illetve annak gyakorlásához hozzájárulhattam. Nagyszerű mesterek voltak azok, akik ennek a szakmának a gyakorlati tudását a számomra hozzáférhetővé tették. Még mindig hálás vagyok nekik – és mindenki másnak is, aki engem tanított. A teljesség igénye nélkül, az akkori igazgatónő Gárdonyi Éva volt. Nagyszerű emberismerettel rendelkezett. Nagyon jól össze tudta tartani a tantestületet. Ő tette lehetővé, hogy én jól érezzem ott magam, és bízott bennem. Elméletben Fennesz Lászlóné, CÖNCI, Lehr Margit segített. Aradvári Mihályné, Nemes  Bözsi néni, Molnár Ferencné Ilcsi  néni, Vizi Éva, Fehér Zsóka néni, Gallai Zsuzsa,  Zánkai Istvánné Elli néni, Farkas Fruzsi, Belasinova  Atanaska,   Réné  Éva,  Seres Julika,  Kocsenda Kati, Polgár Marcsi és végül, de nem utolsó sorban Kóka Kati.
Ez az ötven év arra ösztönzött, hogy gyors számvetést tegyek, és az elődeimre nagy szeretettel gondoljak. Mindenkinek, de különösen a fiatalabb korosztályhoz tartozóknak sok szerencsét – legalább annyit, mint amilyen nekem volt – és sikert kívánok!
A fenti nevek természetesen nem tükrözik a teljes listát, különös azért nem, mert a kozmetikusok mellett a fodrászokhoz is „átkirándultam”, és róluk is hosszan tudnék írni.

Nyugdíjasként mivel töltöd a napjaidat?
Most „főállású” nagymama vagyok, és a legnagyobb unokámat taníthatom kémiára és biológiára – nagy boldogságomra.  Még mindig érdekelnek az újdonságok, amit a Beauty Forum magazin jóvoltából nyomon követhetek, emellett a BKIK rendezvényein is rendszeresen részt veszek – ilyenkor módom van találkozni a következő, és a még csak azután következő, feltörekvő nemzedékkel. Kívánom, hogy vigyázzanak erre a szép szakmára a kozmetikusok (és a fodrászok is), nehogy a világhírnévből mellékszereplők legyenek!

Hogy látod, merre tart ma a szépségipar?
Úgy vélem, a szépségipar egyre inkább a természetesség irányába fog elmenni. Egyre többen lesznek érzékenyek bizonyos vegyszerekre, így meg kell majd fizessék a drágább, de természetes kivonatokat tartalmazó készítményeket. Afelé haladunk tehát, hogy a szépségszakma magasabb árfekvéssel, de jobb minőséget tud majd biztosítani.

Milyen terveid vannak?
Továbbra sem szeretném szem elől téveszteni a szakmát.

Mi az, amire különösebben büszke vagy?
Arra nagyon büszke vagyok, hogy a szakmai tudásomra a mai napig kíváncsiak. Megkérdezik a véleményemet, szakmai cikkekre kérnek fel, konferenciákra hívnak.

Ha kívánhatnál valamit, mi lenne az?
A még aktív kozmetikusok próbálják megőrizni a szakma színvonalát, és legyenek olyan elégedettek, mikor hasonló korba lépnek, mint amilyen én vagyok.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail