Fotó: Kántor Katalin

Larion Oscar: non-stop sminkelnék!

Larion Oscart egy élmény hallgatni, felőlem beszélhetne akár az atomfizikáról is, akkor is szívesen ott ülnék mellette napestig. Pláne, amikor a színek, trendek, technikák kerülnek szóba! Olyan rajongással beszél a sminkről, a női szépségről, az igényességről, hogy magam is azt érzem: meg kell váltanunk a világot. Pedig nem is vagyok sminkes. De neki minden ott van a fejében.

Mennyire ismered a hazai sminkoktatást?

Elmentem egy kozmetikai iskolába, mert kíváncsi voltam rá. Két alkalom van sminkre. Csináltak egy natúr sminket és azt két vonással átalakították alkalmi sminkké. Elavult 80-as évek! Se fénytan, se anatómia, se arcformák, se szemforma, se színek, semmi. Ez édeskevés, vicc kategória, és minderről kozmetikus-sminkes végzettséget szereznek. Miközben világszínvonalon oktatják a kozmetikai ipar tudásanyagát. Én ilyen akkurátus oktatást még nem láttam. Meg is kérdeztem a vezetőt, hogy nem érzi-e disszonánsnak, hogy a kozmetikai oktatáshoz képest a smink sehol nincs? Holott, ha a világ bármely pontján megkérdezik, hogy hol végezte az iskolát és azt mondja, hogy Magyarországon, akkor ő kap először kozmetikusként munkát, pedig sminkelni nem tud. Azt mondták, hogy púp a hátukon, nem szeretik, de az oktatásból nem vehetik ki, mert nagyobb hatalmak érdekeit sértené. Ők sem értenek egyet az összevont oktatási rendszerrel, mert aki kozmetikusnak jelentkezik, nem érdekli a sminkelés és fordítva is igaz. Mert ez két teljesen különböző szakma a világon mindenhol! De olyan, hogy sminkes szakma hazánkban ismeretlen fogalom.

2014-ben a New York Fashion Weeken első magyarként dolgozott Larion Oscar
2014-ben a New York Fashion Weeken első magyarként dolgozott Larion Oscar

Hogyan oktatják világszerte?

Művészettörténet, színelmélet, fénytan, anatómiai elméletek, művészeti alapokon nyugvó színkeverés, hogy mást ne említsek. Sokkal mélyebben belemennek a részletekbe, az alapokba, és szükség is van rá! Én egyebek mellett Japánban tanultam, akkor döbbentem rá: nem is tudok sminkelni, pedig itthon a színházi-filmes szakma legelismertebb szakembereitől lestem el a fortélyokat és már a L’Oréalnál dolgoztam.  A tisztaság és szépség fogalmát is Japánban tanultam meg igazán. Aztán Milánóban dolgoztam, majd New Yorkban a divathéten, az első divatbemutatóm például Donna Karannal volt, nagyon sokat tanultam kint. New Yorkban bekérték a teljes portfóliómat, mert arra voltak kíváncsiak, hogy én ki vagyok, honnan jöttem, hogyan dolgozom. A szakmaiságomnak köszönhetően első magyar szakemberként dolgozhattam a New York Fashion Weeken! Nagyon büszke vagyok az elért eredményeimre, igen, színházi vonalról jövök, számos produkciónak terveztem komplett sminkeket, a hazai divatéletben is az összes rangos divatbemutatót a csapatommal sminkeltem végig évekig és nagyon büszke vagyok ezekre az eredményekre, még akkor is, ha a hazai szakma olyan, amilyen. Én alázattal vagyok a munkám, a szakmám iránt. Ez mindennek a titka.

Hogy érted, hogy színházi világ?

A dalszínházban előadóművészként dolgoztam. Ott sminkeltem először magam, hogy kitűnjek a többiek közül. De nem voltak olyan irányú terveim, hogy sminkes legyek. Örültem, ha magamat ki tudtam festeni. Az első próbálkozásom három és fél óra volt. Akkoriban nem néztem tévét, nem olvastam újságot, reggeltől estig a színházban voltam, nem volt megállás. Még telefonom sem volt, ezért is lepődtem meg, amikor a portán bemondták a hangosbemondóba, hogy „Oscar, gyere a telefonhoz, városi hívásod van”. Mindenki összeszaladt, mert soha nem volt semmilyen hívásom korábban. A L’Oréal hívott, mert hamar híre ment, hogy pasi létemre sminkelek és ráadásul még furán bohókás is vagyok. Behívtak egy próba sminkre. Azt sem tudtam miről beszélnek. A beosztásom miatt nagyon nehezen jött össze, de végül elmentem. Olyan volt, mint Alice csodaországban, leesett az állam, mindenki olyan szép, elegáns és jó illatú volt! Én ehhez a világhoz akkoriban nem voltam hozzászokva. Azt azért hozzá kellett tennem, hogy mindenki hatalmas sminkes bőröndökkel jött, én pedig kipakoltam a csajoktól kölcsönkért kis neszeszeremből az összeszedett termékeket. Én nagyon jól éreztem magam, beszéltem, nevetgéltem. Végül több kör után mellettem döntöttek. Így utólag jókat mosolygok rajta, hogyan is kezdődött.

És mi lett a „jutalmad”?

Kaptam egy sminkes bőröndöt, a Párizsból behozott legújabb sminkekkel és egy hatalmas tükörrel. Olyan volt a ládikám, mint egy drogéria,telis-tele kincsekkel… Megkértek, hogy mondjam el a véleményemet a termékekről. Én fejest ugrottam a bőröndbe és azonnal kipróbáltam mindent. Ott csüngtek az ajtóban, mert nem akarták elhinni, hogy mindent magamra kenek (nevet). Elmondtam a véleményemet, őszintén, nem kíméltem őket. Később ez is a feladatom lett, a sminktrendek készítése mellett, hogy véleményezzem a gyakorlati munka utána a termékeket. Sminktanácsadásokat, roadshow-kat szerveztünk, szakembereket képeztünk ki, hogy ők is vigyék a termékek jó hírét. 15 éven át építettem a márkáikat Magyarországon és képviseltem a céget világszerte. Regionalizáltak bennünket is, és átkerült a vezetés Szlovákiába. Az elválás körülményeit most nem részletezném, de finoman szólva nem volt méltó az elmúlt 15 évünkhöz.

Hogyan tovább?

Soul Fashion Beauty Democrats Fotó: Kántor Katalin
Soul Fashion Beauty Democrats
Fotó: Kántor Katalin

Ez szerencsére tavaly történt, azóta már két projectet is elindítottam, ezeken dolgozom. Az egyik a Make Up City, színházi/filmes produkcióknak tervezünk sminket, üzletnyitáshoz adunk tanácsot, különböző nagyszabású rendezvényeken, mint pl. divatbemutatókon, de lehetőségeink között van a personal styling, modell portfólió készítés is. A másik a Soul Fashion Beauty Democrats, amelyben a stílusikon, Süle Kati felel a divatért, Plitz Zoltán András Executive Coach a lélekért, én pedig a sminkért. Cégeknek tartunk előadásokat, workshopokat a test, a lélek és a szépség együttes harmóniájában. Sikerorientáltabbá, szebbé, határozottabbá tesszük a vezetőket, a dolgozókat, hogy hatékonyabbak lehessenek életük minden területén.

 

Miért nem mész külföldre dolgozni?

Ott ugyanúgy működik minden, mint a színészeknél, modelleknél: az ügynököddel kommunikálnak, veled nem állnak szóba. Ahhoz pedig, hogy az ügynököd szervezzen neked találkozókat, ott kell lenned, ott kell élned. Én elmegyek a próbamunkára, mire hazaérek, ő már lebeszélte, hogy engem akarna-e és ha igen, mennyiért. Viszont, addig is bérelned kell lakást Manhattanben vagy mondjuk Milánóban, ami viszont olyan drága, hogy képtelenség kifizetni munkakeresés közben. Soha nem is kerestem ennyit.

Nem bántad meg, hogy otthagytad az előadói pályát?

Nem, én anno, 16 évvel ezelőtt megrettentem. 13 évadot húztam le ott, 7 évig voltam státuszban, majd szabadúszóként vállaltam szerepeket. 5000 forintot kerestem és 3800 volt a büfé számlám. Semmi másra nem volt időm és lehetőségem, ráadásul itt kellett laknom Pesten, egy szobát tudtam bérelni. Nem fejlődtem, nem jutottam egyről a kettőre. Méltatlanul nincsenek megfizetve idehaza az előadóművészek.

Mit csinálsz, amikor kikapcsolódsz?

Én non-stop sminkelnék, mert feltölt. Hasonlóképpen a festészet. Különböző szakmai témákban publikálok folyamatosan vagy éppen karitatív tevékenységeket folytatok. Szeretem a jó zenéket is. Tévét még mindig nem nézek, újságot sem olvasok. Az egyedüli technika, a social media, amivel foglalkozom, lelkesít az innováció. Amúgy nagyon kíváncsi típus vagyok, imádom az alkotás folyamatát, minden érdekel, ami felkelti az érdeklődésemet. Tudom, hogy anyagi világban élünk, de csak a pénzért én nem tudok felkelni. Azért, hogy segítsek, alkossak, na azért már igen! Jóban kell lennünk önmagunkkal és jónak kell lennünk.

Igen, de ez olyan nehéz minden nap..

Nem, ez nagyon egyszerű. Pont azért kell, mondjuk reggel kisminkelni magunkat, hogy jobb legyen a napunk. Most őszintén, nem dobja fel a hangulatodat, hogy megfordulnak utánad az utcán? Japánban a nők például hihetetlen elnyomásban élnek, olyan munkákat csinálnak, hogy el sem hinnéd! És mégis, minden reggel és este 12 lépésben tisztítják meg az arcukat, mert ettől maradnak nők és kortalanok – és persze a táplálkozás, a rendszeres mozgás, a magas páratartalomtól, amit amúgy mi is meg tudunk csinálni! A titkuk, hogy minden lépést duplán ismételnek a bőrápolásnál. 10-15 percről beszélünk sminkkel együtt, csak rutinná kell válnia.

Mit érzel, amikor az utcán szembe jön veled egy smink nélküli, lenőtt hajú nő?

Ne is mondd! Hihetetlen, hogy mennyi szomorú ember van, mert nem foglalkozik magával.  Ilyenkor olyan jó lenne egy kis tündérnek lenni, és egyik kézzel egy nagy maflást adni, hogy „hálló, ébresztő, ez az életed, szeresd magadat”, a másikkal pedig gyorsan kisminkelni. Tömegközlekedéssel közlekedek, mindig figyelem az arcokat és közben forog a film: gondolatban kisminkelem őket. Előfordult már, hogy megkérdezték, hogy mit nézek? Egyszer ki is csúszott a számon, hogy bocsánat, épp sminkeltem (nevet). Döbbenet, de mindössze három termékre van szüksége egy nőnek napi szinten: BB vagy CC krém, az egységes arcszínért, egy szempillaspirál, hogy nyissa a tekintetet, egy élénk színű rúzs pedig a csábításért és nem mellékesen az ápolt ajkakért. Persze egy napszemüveg hasznos lehet és megváltozik az egész világ.

Te gyakorlatilag szerelmes vagy a szépségbe, nem?

Igen, a természetes szépségbe!


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail