Pályakezdők kiugrási lehetősége

Kihez fordulhat egy pályakezdő, aki a kezeléseket rendesen megtanulta az iskolában, de az üzletvitelhez nincs megfelelő tudása, ne adj’ Isten azt sem tudja hogyan induljon el? A Kalcsu Kati Kozmetikus Pályakezdő Program azokat a kezdőket támogatja, akik célorientáltak, és sikeresek szeretnének lenni. A program részleteiről Kalcsu Kati kozmetikussal és fiával, Balázzsal, a Kalcsu Cosmetics társ-ügyvezető igazgatójával beszélgettünk (x)

Kalcsu_BalazsHogyan indult a Kalcsu Kati kozmetikus pályakezdő program?

Kalcsu Balázs: Az ötlet egy hajnalon indult, amikor azon gondolkodtam, hogy szeretnék kidolgozni egy programot, amellyel a kozmetikusok munkáját, elsősorban a diákok elindulását támogatni tudjuk. Már régi tervünk, hogy a pályakezdőknek szeretnénk valahogy segíteni. Tekintettel arra, hogy mi prémium márkákkal dolgozunk, terméket nem tudunk kínálni nekik, hiszen azt az elején nem tudják megfizetni, kitermelni. Ezért gondoltuk, hogy inkább azt az utat mutatjuk meg nekik, amellyel eljutnak ezekhez a márkákhoz, és a sikerhez.

Mi az a plusz, amit nyújtani tudnak nekik, amit az iskolában nem tanulnak meg?

K.B. Azt a tapasztalatot, amit az elmúlt 25 év alatt édesanyám kozmetikusként a szakmában szerzett,  és mi megtanultunk mellette. Például az üzleti személetet. Hiszen a kozmetika egy üzleti vállalkozás és a termék maga a kezelés. Ehhez pedig vállalkozást kell indítani, üzletet kell nyitni egy jó helyen, és be kell csalogatni a vendégeket. Hiszen hiába van valakinek csoda kezelése, ha nem tudnak róla az emberek, nem lesz vendége és árbevétele sem. Ezen elindulva állítottuk össze a kétnapos programtervet. Délelőttönként előadásokat tartunk, amelyek a gyakorlati tudásunkon alapulnak.

A Kalcsu Kati Pályakezdő Program részleteit és a jelentkezéssel kapcsolatos információkat itt találod >>>

Mint például?

K.B. Az előadások során az induláskor felmerülő lényeges kérdéseket vetjük fel, és válaszokat is adunk rá! Milyen vállalkozási formát érdemes indítani, hol érdemes üzletet nyitni, s azt milyen elvek szerint kell berendezni? Milyen szempontok alapján válasszon kozmetikai ellátó céget, hogyan állítsa össze kezelési terveit és azokat hogyan árazza be? Hogyan szerezzen új vendégeket, hogyan viselkedjen, milyen célokat tűzzön ki? A karrier tervezés nagyon komplex dolog, melyet tudatosan lehet csak jól csinálni. Az olyan egyszerű kérdések is feladják a leckét, mint milyen vendégkörre számíthatnak, hogy milyen kiadások és bevételek várhatóak, mennyi az a minimum árbevétel, ami a pályán maradáshoz szükséges.

Ön szerint mennyi?

K.B. Én azt gondolom, hogy 4-500 ezer forintos árbevételt jelent. Ezzel még nem sikeresek, de a pályán tudnak maradni. Eddig 10 iskolában jártunk, és ott meg is kérdeztük, hogy ki mit gondol ezekről. Persze sok mindent megtanulnak az iskolapadban is, de az az oktatás egyrészt nem ennyire részletes – már, ami az üzletvitelt illeti -, másrészt annyi tananyag van, hogy közben talán elveszik egy csomó információ. Mi egy csokorba fűztük a témákat. Szembesülniük kell azzal, hogy a sikerhez jó szakembernek kell lenni, ami az iskolai tudást és a továbbképzéseket jelenti. Másrészt pedig üzletasszonyként is helyt kell állni, hiszen az üzletet fejleszteni kell és foglalkozni vele. Hangsúlyozom újra, ez egy vállalkozás.

Azért ez nem egy mindennapos szemlélet… a kozmetikus megtanulja a szakmát, de nem marketing szakember és üzletasszony.

K.B. Valóban, én ezt elismerem, de be kell látni, hogy aki sikeres akar lenni és a pályán akar maradni, annak elkerülhetetlen, hogy ezekkel a dolgokkal is foglalkozzon. Hiszen, ha nem tudja kiszámolni a költségeit, nem vezet nyilvántartást, nem költ marketingre, akkor nem lesz olyan számú vendégköre, amiből megél és fenntartja a vállalkozását. A pénzügyi részekkel foglalkozni kell.

KalcsuKati_1_kicsiKalcsu Kati: Ugyanakkor mi azt éreztük, hogy aki hozzánk jelentkezett, az tisztában van ezzel, maximum csak az irányokat kell megadni.  Megmutattuk nekik, hogy itt egy kicsit érteni kell a bérszámfejtéshez, az adózáshoz és egy kicsit marketing szakembernek is kell lenni. Mi nem azt mondjuk, hogy alkalmazottként valaki nem tud megélni. Csak megmutatjuk a másik, sikeresebb oldalt is nekik.

Mennyire bátrak a fiatalok, jelentkeznek?

Kalcsu Balázs: A szakmunkásvizsga előtt azért még nem sokan gondolkodnak ennyire előre, ott az a cél, hogy meglegyen a vizsga. De azért már érkeznek a pályamunkák.  Idén második alkalommal hirdettük meg ezt a programot, még az iskolák is barátkoznak vele, hiszen egy egészen új személettel keressük meg őket. Eddig a cégek azért mentek hozzájuk, hogy krémeket adjanak el nekik és nem azzal, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy karriert tervezzenek.

A Kalcsu Kati Pályakezdő Program részleteit és a jelentkezéssel kapcsolatos információkat itt találod >>>

Mi a jelentkezés menete?

K.K. A programba azok jelentkezhetnek, akik idén fognak szakvizsgázni, vagy az elmúlt három évben végeztek. A weboldalunkon megtalálják a pályázat részleteit, jelentkezni egyébként április 30-ig lehet. A programmal párhuzamosan ösztöndíj pályázatot is hirdettünk: a végzős kozmetikus hallgatók számára oktatási intézményenként az első és második helyezett díjmentesen vehet részt a programban, a 3. és 4. helyezett részvételi díja pedig névleges, 10 ezer forint. Az elmúlt három évben végezettek között pedig országos szinten az első 10 helyezett díjmentesen, a 11-20. helyezett pedig 10 ezer forint ellenében vehet részt a programban. Az oktatás értéke természetesen ennek a sokszorosa.

Ki dönt?

K.K. A beérkezett pályamunkákat – ez egy 20 kérdésből álló teszt megoldása, egy önéletrajz és egy motivációs levél – együtt, a Kalcsu Cosmetics szakmai csapata bírálja el. Május 12-én értesítjük ki a nyerteseket.

Létszámlimit van?

K.K. Nincs. Ha nagyobb az érdeklődés, akkor több csoportot indítunk. Egy csapat egyébként 12 főből áll.

A tavalyi év után már vannak tapasztalatok, mi a legnagyobb hiányosság?

K.K. Az árképzés. Kértünk visszajelzéseket, és a legtöbben azt mondták, hogy itt jöttek rá, hogy mennyire fontos, hogy hogyan árazzák be a szolgáltatásokat, hiszen ebből lesz a jövedelem. Illetve a marketing területen is vannak hiányosságok. Itt az új vendég szerzésben tudtunk a legtöbbet segíteni nekik.

 Folyamatosan kapcsolatban vannak a tavaly végzettekkel?

K.K. Hamarosan meghirdetünk a tavaly végzetteknek egy szakmai napot, amikor leülünk és átbeszéljük a tapasztalataikat, az elmúlt év nehézségeit és sikereit. Együtt könnyebb megtalálni a megoldásokat.

A Kalcsu Kati Pályakezdő Program részleteit és a jelentkezéssel kapcsolatos információkat itt találod >>>

kc_logo

Kalcsu Cosmetics
H-1139 Budapest, Frangepán u. 8-10.
kapcsolat@kalcsu.hu
06-1/237 0370
www.kalcsu.hu

(x)

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?