Varga-Rákosi Beáta: Kitartó, céltudatos és vidám vagyok!

A HÓNAP KOZMETIKUSA: VARGA-RÁKOSI BEÁTA – Sorozatunkban egy-egy hazai szakember mindennapjaiba, munkájába, terveibe és álmaiba pillanthatunk bele e hasábokon.

Gyerekkorod óta kozmetikus szerettél volna lenni, de kissé rögös út vezetett ide…
Általános iskolás korom óta kozmetikusnak készültem. A meghatározó élmény az volt, amikor édesanyám elvitt a Múzeum körúton egy kozmetikába. Ez után már biztos voltam abban, hogy szépíteni szeretném a nőket. Már gimnazistaként dolgoztam, hogy a keresetem egy részét félretéve majd később, a kozmetikus iskola elvégzése után gépeket és krémeket tudjak vásárolni, és be tudjam indítani a vállalkozásomat.
Az iskola befejezése után ki is váltottam a vállalkozóit, és elkezdtem dolgozni önállóan egy szépségszalonban. Sajnos azonban sem a hely megválasztása nem volt megfelelő, sem nem volt még elegendő élettapasztalatom. Ezért alkalmazott is lettem úgy, hogy hat órában dolgoztam így, majd a másik hat órában a saját vállalkozásomban. Hamarosan be kellett látnom, hogy ez így nem működik, feladtam. Kudarcot szenvedtem, egy picit megtörtem. Ezután alkalmazottként dolgoztam, előbb kozmetikusként, később üzletvezetőként, majd két szalonban lettem üzletvezető. A kisfiam születése után, amikor vissza szerettem volna menni dolgozni, kiderült, már nincs hova mennem…

Hogyan lett mégis szalonod?
Egy reggel kinyitottam a szemem, és azt mondtam a férjemnek, most megtudom csinálni.
Egy 10 nm-es helyiséget béreltünk először, ahol két kezelőágyunk volt. Később ezt kinőttük és beköltöztünk egy önálló üzlethelyiségbe, ami 30 nm volt, és már három kezelőágyon dolgoztunk. Egy év után úgy éreztem már nem tudunk újdonságot adni a vendégeknek, mert minden ágyon telt házzal üzemeltünk. Ezután hosszas keresés után rátaláltunk a mostani 80 nm-es üzlethelyiségre, amiben mindent mi alakítottunk ki, úgy ahogyan én megálmodtam.
Leírhatatlan érzés megvalósítani azt, amit gyerekként megálmodtál, ráadásul olyan gépparkkal, amiről régen álmodni sem mertem. Itt köszönném meg a Center Kft.-nak a belém vetett bizalmat, és hogy bármikor a segítségemre vannak, hisznek bennem!

VARGA-RÁKOSI BEÁTA
Csillagjegye: Bika
Kedvenc könyve:
Tari Annamária Y Generáció
Kedvenc filmje:
Vörös veréb

Hihetetlenül sok tanfolyamot végeztél – mindet alkalmazod a mindennapokban?
Imádok tanulni és új dolgokat megtudni. Olyan gyorsan fejlődik a kozmetika, hogy úgy érzem, ha egy picit is lemaradnék, már nem tudnék a vendégeknek és a tanulóimnak maximumot nyújtani. Vannak olyan kezelések, amelyeket ma már nem végzek, mert saját tapasztalataim szerint nem annyira hatásosak, és vannak olyanok is, melyeket már csak kolléganőim végeznek, de mivel ez az én üzletem, fontosnak tartom, hogy a szolgáltatásainkról minden téren legyen tudásom és tapasztalatom.  A vendégek nagyon tájékozottak a kezelésekkel és a gépekkel kapcsolatban, ha az ember nem halad a korral, akkor a megélhetése kerülhet veszélybe.

Közülük melyik a kedvenc szolgáltatásod, kezelésed?
Nagyon szeretem a gépi arckezeléseket, ezek közül is a hidrodermabráziós kezelés most a legnagyobb szerelem. Másik ilyen számomra a sminktetoválás, amivel mások önbizalmat tudom növelni, és könnyebbé tenni a hétköznapjaikat. A mosoly, az elégedettség, és a sok éves hűség, amit a vendégeinktől kapunk, az mindent megér!

Ki volt a mestered?
Dr. Görög Marika, aki az egész pályámat megalapozta, akitől sok mindent megtanultam, és aki megszerettette a Gigi termékeket. Egész életemben hálás leszek neki, hogy olyan erős alapokat kaptam tőle, aminek köszönhetően most itt vagyok.
Megemlíteném még Berkesiné Gyenes Nikolettát, akitől oktatótársként rengeteg tudást szereztem/szerzek.

Gyakorlati oktatóként hogy látod a szakma jövőjét?
Néha picit elszomorodok, mert én tanuló koromban teljesen más hozzáállással álltam az oktatáshoz. Rengeteget tanultam, folyamatosan jártam a mesteremhez, ha kellett szívesen mentem plusz alkalmakra is. A mai tanulók többségében (tisztelet a kivételnek) nincs meg a szakma iránti alázat és kitartás. Sok korábbi tanulómmal a mai napig tartom a kapcsolatot, akik ha elakadnak, bátran kérhetnek tőlem tanácsot. Remélem, hogy a tanulóim többségével évekkel később konferenciákon fogok találkozni.

A gyerekek: Boti (5 éves), Norbi (4 éves) és Lili (3 éves)

Hogy érzed, eddig mit adott a kozmetikus szakma?
Megtanított alázatosnak lenni, és hogy tudjak hinni és bízni saját magamban. Minden reggel arra ébredek, hogy még évtizedekig szeretnék dolgozni, és tanítani a jövő generációját.

Mennyire sikeresen tudod a családi életed a munkával összeegyeztetned?
Mivel három pici gyermekem van (5, 4 és 3 évesek), így semmi sem egyszerű. A gyermekeim bölcsődébe és óvodába járnak. A kulcsa az egésznek a fantasztikus férjem, és a mindig ugrasztható anyukám – rájuk mindig számíthatók.
Néha azért a férjem elmondja, hogy rengeteget dolgozok, és picit csökkentsem ezt, de mindig megérti, hogy számomra ez nagyon fontos, hogy így tudok kiteljesedni és kikapcsolni.
A szombat és a vasárnap viszont a családé. Nagyon ritka, amikor előadást, továbbképzést tartok vagy konferencián veszek részt ilyenkor.

Mi az, amire büszke vagy?
Az első helyen a családom van. A második a kozmetikám, ahol mindent meg tudtam eddig valósítani, ami szerettem volna. Harmadik, hogy Budapest egyik legjobb kozmetikus iskolájába taníthatok és adhatom át a tudásomat.

Milyen álmaid, céljaid vannak?
Nagyon szeretnék még egy kozmetikát, emellett szeretnék Budapesten is vizsgáztatni.
Remélem, hogy lesz SzKTV nyertes tanulóm, és megkapom a Szakma Kiváló Oktatója címet. A magánéletemben nem vágyok semmire, az számomra így tökéletes.

Hogyan jellemeznéd magad?
Makacs, kitartó, akaratos, céltudatos, barátságos és vidám vagyok.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail