Fotó: Northfoto

Középpontban az orrszőr

Az orr zavaró szőrzetének gyantázása – Egyre több férfi gyantáztatja az orrnyílás körüli, illetve az orrnyílásból kilógó szőrzetet. Az alábbiakban lépésről lépésre bemutatjuk a helyes eljárást

Amennyiben férfi vendégénél felmerül a gyantázás kérdése, ne csak a hát és a mellkas szőrzetére gondoljunk. Az igazi problémás terület náluk ugyanis általában egészen máshol van, az orrukban.

A férfiszőrzet más

Sok férfi még mindig nincs tudatában annak, hogy egy kozmetikai szalonban a szemöldök mellett, az orrban, a fülben, a nyakon, sőt még az ujjakon lévő szőr eltávolítását is kérhetik. Erről nekünk kell felvilágosítani őket.
A szőrszálak a férfiaknál nem csak más helyeken (is) nőnek, mint a hölgyek esetében, hanem vastagabbak, erősebbek és hosszabbak is – eltávolításuk adott esetben fájdalmasabb lehet. A gyantának esetükben jól kell „markolnia”.
Emellett érdekes paradoxon, hogy a férfiak testszőrzete az évek előrehaladtával hormonális okokból még dúsabb és hosszabb is lesz. Az orrban lévő szőrszálak havonta akár 1 cm-t is nőhetnek, miközben a hajzat ritkábbá válik. A nők szemében az orrból kilógó orrszőrzet finoman szólva is a szexi ellentéte. A fül- és a túlnövő orrszőrzet eltávolítására egyre nagyobb igény merül fel. Különösen az orrból kilógó sötét szőrszálak jelentenek esztétikai problémát. Sok férfi, akit egyébként soha nem tudnánk rábeszélni a hátszőrzete eltávolítására, egész könnyen rávehetők orrszőrzetük gyantázására, méghozzá kortól függetlenül.

Lehetőségek az eltávolításra

Sok férfi ollóval, trimmelővel vagy csipesszel egyenként és fájdalmat okozva távolítja el orrából a zavaró szőrszálakat. A piacon egyre több megfelelő készülék jelenik meg. Ugyanakkor egy orrszőr-trimmelő túl gyakori használata parányi sérüléseket okozhat az orr nyálkahártyájában, amely rosszabb esetben be is gyulladhat.

Az orrszőrzet-gyantázás kb. 5 percet vesz igénybe.

A fogyasztói tesztek is foglalkoznak a kérdéssel, hogy miként lehet kíméletesen eltávolítani az orrból ezt a „borzalmat”. A borbély például hozzáértően lepörköli a zavaró orrszőrzetet. Egyes lézer- vagy IPL-készülékkel tartósan lehet szőrteleníteni az orrot, és léteznek speciális, lekerekített ollók is, amelyekkel a szőrszálakat sérülés nélkül le lehet rövidíteni.

Mire figyeljünk? 
Az orrszőrzet gyantázása előtt tisztázni kell a vendéggel, hogy nem náthás-e éppen, illetve, hogy nem szenved-e akut allergiában. Azt is meg kell tudakolni, hogy egészséges-e az illető orrnyálkahártyája és nem érzékenyek-e az orrban lévő vérerecskék.
A gyantával végzett orrszőrzet-eltávolítás a szőrszálat gyökerestől húzza ki. Ha mindent helyesen csinálunk a vendégnek körülbelül négy hétig nem lesz gondja, és az „utánpótlás” vékonyabb lesz és kevésbé durva.
Alacsony hőmérsékleten olvadó gyantát használjunk, a túl meleg hőmérsékletű anyagoknak ugyanis semmi keresnivalójuk az orrban. A korszerű gyanták már kb. 40 C foktól használhatók. Az orrnyálkahártyáját egy kímélő olajjal készítsük elő a beavatkozásra.
Amióta a borostás szakáll divatos, a kis szőrszálakat, amelyek nem passzolnak a képbe, jól és tisztán el kell távolítani, hogy az összkép az ápoltságot hangsúlyozza. De mire kell itt figyelni? Hogyan óvja az ember egy 3 napos szakállt.

A szakértők nem tanácsolják, hogy túl mélyről szőrszálakat távolítsunk el, ugyanis a szőrzetnek az orrban fontos szerepe van, megtisztítja, és egyúttal nedvesíti a belélegzett levegőt. Éppen ezért valóban csak a legzavaróbb, leginkább látszó szőrszálakat szabad eltávolítanunk.
A gyantának addig kell az orrban maradnia, míg meg nem köt. Türelemre van szükség, mert ha túl hamar húzzuk ki, gyantarészecskék maradhatnak vissza az orrban. Óvatosan megfoghatjuk a spatula végén lévő gyantát és ameddig még formázni lehet a gyantát, addig javíthatunk a felkenésen, amikor megszáradt, akkor eltávolítjuk. A művelet körülbelül 1 percet vesz igénybe.

 

 

Step by step

Indul az előkészítés, húzzunk gumikesztyűt.

1

Az orr környékét egy vattapamaccsal és kevés arctisztítóval, vízzel megtisztítjuk Ezután gyantázás előtt egész vékonyan bekenjük olajjal. Ez védelmet jelent.

2

Ezt követően a szakállt és a bajuszt egy gézcsíkkal vagy egy törlőkendővel letakarjuk. Nem kerülhet gyanta a felső ajkak fölött lévő szőrszálakra, valamint a bajuszra.

3

Miután a gyanta kellően kihűlt, felemeljük a vendég orrhegyét és a másik kezünkkel közvetlenül az orr nyílásához visszük a gyantás fapálcát. Majd határozottan, de nagyon óvatosan, miután rákentük a szőrszálakra, kihúzzuk a gyantás pálcikát az orrból.

4

Egy vékony, de erős faspatulával lekanyarítunk egy gyöngyszem nagyságú gyantadarabot és azt nagyon óvatosan maximum fél cm mélyen az orrlyukba juttatjuk.

5

Az eljárást gyakran meg kell ismételni. Az eredmény jól látható, sokan alaposan szemügyre veszik az eltávolított szőrszálaikat.  Végül megtisztítjuk a bőrt és vékonyan bekenjük nyugtató hatású krémmel, olajjal.

6

Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail