Érzékeny bőr

Megnyugtatni és erősíteni

Az érzékeny bőr manapság inkább szabály, semmint kivétel. Egy (Németországban végzett) felmérés szerint a megkérdezett nők 70 százaléka mondta azt, hogy bőre érzékeny és könnyen irritálható – ez a tendencia ráadásul növekvő, s mind több férfit is érint ez a probléma.

Viszonylag ritkán áll a bőr túlreagálásai mögött például valamilyen kozmetikai összetevővel szembeni valódi allergia. Kutatók becslései szerint Németországban például a lakosság csupán 15-20 százaléka allergiás a kozmetikumokban megtalálható valamely összetevőre. A genetikai és külső tényezők nyomán kialakult bőrérzékenység – mint a nagyon érzékenyen reagáló bőr, például a rozáceás – a szalonban és otthoni ápolása során egyaránt ugyanúgy különleges kozmetikai kezelési módszerekért kiált.
Ezért van az, hogy csaknem valamennyi dermatológiai megközelítéssel kifejlesztett bőrápolószer testre szabott megoldást kínál e gyakori bőrprobléma valamennyi formájára.

Az okok nyomában

Az érzékeny bőr egyéni adottságok alapján pirosodással, viszketéssel, feszültséggel és pattanásokkal reagál különféle tényezőkre. Egyelőre nincs világos és egységes definíciónk az érzékeny bőr fogalmára.
Az okok sokfélék. Sok tényező kiváltotta állapotról van szó, amelyben egyaránt szerepet játszik a bőr védőrétegének sérülékenysége, az erős vízvesztés, az irritációkra való fokozott érzékenységét, és az erőteljes immunreakció.
Az érzékeny bőr például nehezen tolerálja az exogén ingereket – külső tényezők kiváltotta hatásokat –, például a hőmérséklet ingadozást, a légkondicionálást, a kozmetikumokat, és az endogén ingereket is (például a fizikai megterhelést, a stresszt stb.). A nem kívánatos pirosodás, a szemmel látható erecskék az arcon nem igazán a kicsattanóan friss és egészséges megjelenés velejárói. Különösen nem akkor, ha átmeneti hőhullámok után tartós piros foltok maradnak hátra, amit még irritációk, viszketés, feszültségérzés vagy gyulladás is kísér. Az ilyen bőr egyre érzékenyebben reagál az olyan ingerekre, mint például a hőmérséklet változás, az UV-sugárzás, a stressz, amelyek egy sor kellemetlen reakciót válthatnak ki. Az érzékeny bőr ápolására, gondozására készülő termékek egyik legfőbb feladata a viszketés, a pirosodás és az irritációk megszelídítésre.

Gyenge védőréteg

Az egészséges bőr fő feladata elsősorban a hatékony védőfunkció felépítése, ami védelmet nyújt az idegen betolakodók, mint például a kórokozó baktériumok, gombák, vírusok, vegyi anyagok és allergiát kiváltó anyagok szervezetbe jutásával szemben. Emellett véd a külső hatások, mint például a hideg, a hőség és a sérülésekkel szemben, meggátolja a vízvesztést és így a szervezet kiszáradását. Ezért is fontos, hogy az érzékeny bőr ápolásakor a leginkább igénybe vett védőfunkció erősítése előtérbe kerüljön.
A meggyengült védőképességgel rendelkező barrier rétegen könnyebben hatolnak át az irritációt kiváltó anyagok, mint az ép bőrön.
Olyan összetevőkre van tehát szükség az ilyen bőr ápolásához, melyek a korlátozott vagy gyenge barrierfunkciót képesek megerősíteni, egítve ezzel a bőr védelmét. A telítetlen zsírsavakat, például GLA-t (gamma-linolsavat) nagy mennyiségben tartalmazó anyagok kedvező hatással vannak a stratum corneum kötőanyagára, s ezáltal serkentik a barrier tevékenységet.
Ennek köszönhetően az érzékeny epidermisz kevésbé lesz átjárató és az irritáló anyagok nehezebben jutnak át rajta.

Hatóanyagok kiválasztása

Az érzékeny bőr ápolásához használt készítmények kiválasztásakor meghatározó szempont a hatóanyagok és hatásprofiljuk milyensége.
Közel azonos jelentősége van az olyan alapkészítményeknek a kifejlesztése (a gyártó részéről) és használata, amely a lehető legteljesebb mértékben kíméli a bőrt és semmi esetre sem izgatja.
Az érzékeny bőr számára készített termékekben nem lehetnek irritáló anyagok, illetve olyanok, amelyek komolyabb eséllyel válthatnak ki allergiás reakciókat, s ezért csak tovább rontanák az amúgy is rossz állapotú bőr egyensúlyát. Szóba sem jöhetnek olyan készítmények, amelyek allergizáló, színező-, illat- és állati anyagokat, illetve parabéneket, kőolajszármazékokat, PEG-derivátumokat stb. tartalmaznak. Bőrgyógyászati-kozmetikai szempontból ajánlott az érzékeny bőr ápolását más módon is segíthetjük.
Fontos szerepet játszik például a kímélő tisztítás (semmi esetre sem használhatók agresszív tenzidek).
A keratolitikus és erős mechanikus hatású kezeléseket kizárólag a legenyhébb formában és fokozatban szabad alkalmazni érzékeny bőrűek esetében.
Az érzékeny bőrnek – belső és külső – egyensúlyra van szüksége. Meghatározott táplálék-kiegészítők fogyasztása a napi étrend részeként ajánlatos lehet.
Ilyen például a borágó- és ligetszépeolajból nyert, anyagcsereaktiváló gamma-linolsavat tartalmazó készítmény. A gamma-linolsav az ép bőrbarrier lényeges alkotóeleme, és ezért nagyon fontos az érzékeny bőr egyensúlya szempontjából.
A sérült barrier érzékenyebbé teszi a bőrt a külső hatásokkal szemben és folyadékvesztés is eredményez.
A borágó- és ligetszépeolajban lévő telítetlen zsírsavak erősítik a bőr ellenállóképességét és segítik az érzékeny bőr stabilizálását.


Az ép védőréteg lényeges alkotóeleme a borágó- és ligetszépe-olajból nyert gamma-linolsav

A megfelelő diagnózis

Az érzékeny bőrű vendégek esetében nagy szerepe van a vendéggel folytatott beszélgetésnek és a megfelelő kezelésnek. Különösen komolyan kell venni a vendég bőrproblémáját, és azt, hogy a kozmetikus a páciens helyébe képzelje magát. Hallgassa végig figyelmesen a vendéget, amikor a problémáiról és kívánságairól beszél, és vegye figyelembe a hallottakat a legmesszebb menőkig a kezelés során és az otthoni bőrápoláshoz ajánlott készítmények kiválasztásában is. El fogja nyerni a vendég bizalmát, ha hozzáértéssel, empátiával és megfelelő kezeléssel sikerül elérnie, hogy javuljon bőre állapota. A hozzáértő diagnózis és a bőr aktuális állapotának helyes megítélése döntő az érzékeny bőr kezelésében: csak annak alapján lehetséges jól választani a rendelkezésre álló ápolási módszerek közül.

Britta Heilmann


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail