Külső-belső szépség és egészség

A szép bőr (egyik) kulcsa a helyes táplálkozás. Táplálékod legyen az orvosságod, és egyúttal a szépséged megalapozója – mondhatjuk Hippokratész után szabadon. Naponta találkozhatunk olyan problémás bőrrel, melyet végső soron a helytelen életmód okoz.

Szerző: Gáspár Ágnes

Az egészség nem egyetlen tett, hanem szokásaink összessége. Azzá válunk, amit rendszeresen teszünk. Arisztotelész

A helyes táplálkozás, a megfelelő táplálék-kiegészítők szedése, az életkornak megfelelő rendszeres testmozgás, a minőségi alvás (kiegyensúlyozott cirkadián ritmus!) és a stresszcsökkentett életmód együttese adja az áhított egészséges életet. Megvalósítani nem könnyű, de nem lehetetlen.
Mi magunk, a szakmánk által egyfajta tanítók is vagyunk. A megismert terápiákat, a hasznos információkat megosztjuk vendégeinkkel, hiszen hozzánk fordulnak tanácsért a bőrükön megjelenő tünetek miatt. Ezért is nagy a felelősségünk. Fontos tájékozottnak lennünk, mert mi sok esetben az első segítők vagyunk probléma esetében, és nem mindegy, hogy valós segítséget tudunk-e nyújtani.

Alap: kiegyensúlyozott táplálkozás

A táplálkozástudomány egy igen fiatal tudományág, de ez nem jelenti azt, hogy nincsenek figyelemreméltó eredményei. Olyan alapvetéseket vizsgál, mint az egészségtelen táplálkozási szokások, illetve az azokkal összefüggésbe hozható betegségek: ide tartoznak többek között a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz, a csontritkulás, az elhízás, az alkoholizmus.
drop shadow
A krónikus betegségek 90%-a helytelen étrendi, illetve életmódbeli tényezők miatt alakul ki. Ez így kemény. Kell hozzá forrás, vagy a 90% helyett: nagy része. Amúgy a genetika is meghatározó.
A betegségek kialakulásában nagy szerepet játszik a mozgáshiány, a zsíros vagy cukros ételek, a túlméretezett adagok, a rendszertelen étkezés, a nassolás és a nagyrészt húsból álló étrend. Sajnálatos, hogy a legtöbb háztartásban még ma is csak ritkán kerül az asztalra teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, péksütemény, valamint zöldségek és gyümölcsök.
Az elfogyasztott ételeket az emésztőrendszer tápanyagokká alakítja, amelyeket a szervezet a sejtek táplálására, energiatermelésre és összetett molekulák, vegyületek előállítására használ. A kiegyensúlyozott tápanyagbevitel létfontosságú az egészséges életmódhoz.
A tápanyagok lehetnek energiaforrások, ilyenek
1. a zsírok, más néven lipidek (zsírszerű anyagok),
2. a szénhidrátok (úgynevezett egyszerű és összetett „cukrok”) és
3. a fehérjék családjához tartozó szerves anyagok.
Vannak energiát nem adó létfontosságú tápanyagok is, amelyek különféle biológiai funkciókat töltenek be. Ide soroljuk
4. a vitaminokat,
5. a nyomelemeket,
6. az ásványi anyagokat, és végül, de nem utolsó sorban
7. a legolcsóbb kozmetikumunkat, a vizet is. Normál mennyiségű napi vízbevitelre szükségünk van többek között a salakanyagok eltávolításához, a megfelelő izomműködéshez és még számtalan élettani folyamathoz. Gyakran előfordul, hogy fáradtság, levertség, fejfájás áll fenn és néhány pohár víz elfogyasztása megoldja a problémát. Egyszerűen dehidratálttá válik észrevétlen a szervezet.

ROST?

A test tápanyag- és energiaszükségletét – amely nemtől, kortól, alkattól, egészségi állapottól és a rendszeres mozgás mennyiségétől függ – kiegyensúlyozott vegyes étrenddel biztosítjuk. Fontos, hogy az ételeink valódi ételek legyenek. Ez alatt azt értem, hogy például
■ ne almalét (acelluláris szénhidrát) igyunk, hanem almát együnk, hiszen a celluláris szénhidrát a gyümölcshús sejtjében van…
■ A gluténmentes étrendben sem a gluténmentes liszt (kölesliszt, hajdinaliszt, zöldbanánliszt), illetve az abból készült péksütemények a valódi ételek, hanem a hajdina, a köles, a quinoa, azaz azok a gabonák, amelyek celluláris szénhidrátot tartalmaznak.

Clean eating
Tokehalmaj
A tőkehalmáj nagyon értékes táplálék

Törekedjünk arra, hogy ne fogyasszunk toxikus ételeket! Az Omega 6-ban gazdag napraforgóolajban sütött rántotthúst, a tartósítószerekkel, adalékanyagokkal telepumpált ételeket kerüljük. Ezek hosszú távon gyulladást keltenek a szervezetünkbe, megterhelik a kiválasztó szerveinket, a belekben és a gyomorban funkcionális zavart okoznak. Tápanyagdús és regeneráló ételeket szükséges fogyasztani, és ha tehetjük, „csak tiszta forrásból” – ez a felismerés indította útjára a Clean eating táplálkozási trendet – például: tőkehalmáj, tojás, máj, színes zöldségek, gyümölcsök.


A kiegyensúlyozott étkezéshez szükségünk van fehérjére, zsírokra és szénhidrátra egyaránt.

 

A hiányállapotok vagy a felesleg elkerülésének érdekében figyelembe kell venni, hogy a szervezetnek nem egyforma mennyiségben van szüksége a különböző tápanyagokra.
1. A fehérjék a teljes energiabevitel 13-15%-át adják, vagyis naponta legfeljebb 60-90g (1g = 4.1 kcal) fogyasztható, növényi és állati eredetűek egyenlő arányban. A szervezet így elegendő aminosavhoz (a fehérjék építőelemei) – köztük elegendő esszenciális, vagyis nélkülözhetetlen aminosavhoz – jut, hogy előállíthassa a saját fehérjéit. A növényi fehérjék túlzott bevitele hiányállapot (esszenciális aminosavak elégtelensége) kialakulásának veszélyével jár. Ez a kockázat csökkenthető, ha az étrendben a gabonaféléket hüvelyesekkel és/vagy burgonyával társítjuk, és csíraféléket (búza, bab, retek, stb.) is szerepeltetünk. Ha egy étkezésen belül megfelelő mennyiségű növényi élelmiszert fogyasztunk, akkor a fehérjék kiegészítik egymást – ezt nevezik fehérjekomplettálásnak. Az állati fehérjék túlsúlya a telített zsírsavakat tartalmazó zsírok jelenlétét növeli meg egészségtelen mértékben.
2. A zsírok az energiabevitel mértékének 30%-át tehetik ki. Ez a férfiaknál 80, a nőknél 67g-ot jelent (1g = 9.3 kcal). Itt is fontos ügyelni a növényi és állati eredetű (max 50%) zsírok arányára. Ha sikerül megőrizni az egyensúlyt, akkor a szervezet megfelelő mennyiségű esszenciális zsírsavakhoz és zsírban oldódó vitaminokhoz (A, D, E, K) jut.
3. A szénhidrátok a napi energiabevitel 50-55%-át adhatják, ami 300-410g (1g = 4.1 kcal). Ennek azonban legfeljebb 1/5-e származhat egyszerű cukrokból (finomított fehér cukor, továbbá különböző cukrozott élelmiszerek). Naponta 25-30g rostra is szükség van. Ezek a táplálékkal felvett emészthetetlen szénhidrátok. Tápértékük nincs, tehát a szó szoros értelmében nem nevezhetők tápanyagnak, ám segítik az emésztést, ezzel hozzájárulnak a szervezet optimális működéséhez.
4. A táplálkozásterápia és a mikrotápanyag-terápia abban segít, hogy megvizsgálja az étkezési szokásokat, és ha szükséges, segít változtatni, illetve a hatékony működést elősegíteni az egyéni sajátosságokhoz, az aktuális egészségügyi állapothoz igazítva. Az étrendkiegészítőket, növényi vegyületeket, pro- és prebiotikumokat, vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat, zsírsav-kiegészítőket akkor érdemes szedni, ha a szervezetben működési zavar lép fel, illetve megelőzés céljából. A természetes eredetű étrend-kiegészítők többsége az előírt adagolásban biztonságosan szedhető. Gyógynövényszakértők, endokrinológusok, természetgyógyászok, dietetikusok segítségét érdemes kérni, ők tudnak hathatós segítséget nyújtani, ha a szervezet jelez.


A helyes életmód egyik alappillére a tudatos étkezés

Igyekezzünk napi 5x enni 3 óránként. Tervezzük meg és készítsük el az ételeinket, melyeket a munkahelyünkre viszünk, vagy rendeljünk minőségi konyhákból. Ne együnk kapkodva, a nassolni való legyen zöldség, vagy gyümölcs. Igyunk rendszeresen napközben 2-3 liter vizet.

Apróságnak tűnnek ezek a dolgok, de ha sikerül megvalósítani és eszerint élni, akkor jól fogjuk magunkat érezni a bőrünkben. Kozmetikusként jó példával járjunk elől. Én például a vendégváróba szűrt vizet és zöld teát kínálok, és idény gyümölcs/zöldség van az asztalon.  Ha a vendégeink, és mi magunk is a Hippokratészi gondolat szerint élünk, már nagyon sokat tettünk a bőrünk egészségéért és szépségéért is.