Tinikozmetika

Kamasz-kór

Számos felmérés szerint a fiatalok egyre nagyobb figyelmet szentelnek a brápolás témájára. Fokozottan érdekli ket a kamaszkor nehéz idszakában fellép brproblémák és ugyanakkor az együtt érz, professzionális segítséget is igénylik.

Az ember hormontermelődésének intenzívebb beindulása megkezdődik a nyolcadik életévben. Ekkor megindul a mellékvesekéregnek köszönhetően a férfihormon termelődése. A hormontermelődés a pubertásban 10-14 évesen a petefészekben és a herékben folytatódik. A fiatalok aknéi az arc T-vonalában alakulnak ki. A fiúk aknéi azért súlyosabbak, mert magasabb koncentrációjú férfihormont termelnek.
Az akne diagnózisai: pusztula (genny tartalmú hólyagok); papula (bőrgöb, göbcse); fistula ( sipoly, járat); follikulus (tüsző); nodus; tuber.Az akne keletkezésének számtalan oka lehet. A súlyos akne-formák egyes családokban gyakoribbak, halmozottan fordulnak elő. Mindez arra utal, hogy az akne kialakulásában az öröklött hajlam is szerepet játszik.

Az akne kialakulásához hozzájáruló tényezők a következők lehetnek:

 • helytelen kozmetikumok használata,
 • napfény okozta Akne mallorca,
 • füstös, levegőtlen helyiségben való tartózkodás,
 • sós, zsíros ételek, olajos magvak, csoki, sajt, füstölt ételek fogyasztása,
 • gyógyszerek mellékhatásai (jódtartalmú, brómtartalmú, antidepresszánsok, hormonkészítmények, szteroidos készítmények)
 • vegyszerekkel való munkálatok,
 • szakmai, munkahelyi ártalom, mint pl. az autószerelőknél az olaj,
 • neuro-endokrin rendszer zavara, hím jellegű hormonok túltermelődése. Vegetatív idegrendszer zavarai,
 • gyomor és bélrendellenességek, székrekedés,
 • foggyulladás, fogszuvasodás, ínygyulladás,
 • vitaminhiány (pl. B-vitamin hiánya),
 • petefészek-gyulladás,
 • mandulagyulladás,
 • stressz.

Az egyes elváltozások ugyanazon az egyénen is változatos formában jelentkezhetnek. A legenyhébb formában megáll a komedó képződésnél, máskor csomók keletkeznek. Van egyénre jellemző akne-forma is.Az aknék keletkezése, kórlefolyása kapcsolatba hozhatók pszichés izgalommal (stresszhelyzet, szorongás). Ezért fontos – ha a vendég pánik hangulatban jön hozzánk egy tragédia miatt, avagy túlontúl boldogan egy esküvő előtt –, hogy nézzük meg mi jött ki a bőrén, s megnyugtatásképp mondjuk el neki, hogy a stressz kihozhat ilyen jellegű bőrproblémát, s adjuk meg a kellő segítséget az akne gyorsabb gyógyulása érdekében. Az androgén hormonok fokozott működése a pubertásban indul be, és ennek következménye a megnövekedett faggyútermelés, emelkedik a lipid termelés, kialakul a seborrea. Aknéban, ill. tisztátalan bőrtől a népesség 90%-a szenvedett már legalább egyszer.

A kozmetikus feladata az aknét megelőző állapot fenntartása, az akne elő fokozatainak kezelése. Kezelheti a nyitott, zárt komedót, a kitágult pórust, valamint dermatológus együttműködésével egyes gyulladásokat. Feladata a komedók kézzel való eltávolítása.A szakember számára a prevenció nélkülözhetetlen. Ennek érdekében a kozmetikus feladata a bőr állapotának normalizálása, majd a normalizált bőr megtartása a rendszeres szalonkezelésekkel, ill. a megfelelő házi ápolás biztosításával. Szerencsére a kozmetikus szakemberek számára egyre több és jobb módszer áll rendelkezésre az eldugult pórusok, a nyílt és zárt komedók kezelésében.

Akne & komedó

A bőr felületén sok baktérium található, melyek, ha a bőr élettani folyamatai megfelelően működnek, akkor sem toxinjaikkal, sem anyagcseretermékeikkel nem hatnak a bőrre. Abban az esetben, ha több faggyú kerül a bőr felszínére, a faggyú elzárja a bőrfelszínt a levegőtől, és így lehetővé teszi, hogy a baktériumok aktivizálódjanak.
Ekkor egy lipáz nevezetű enzim keletkezik, amelyik a faggyú glicerinésztereit megbontja. Glicerin és szabadzsírsavak, valamint olajsavak keletkeznek, amelyek gátolják a bőrlégzést, s ezzel gyulladásos folyamatot indítanak el. A szőrtüszők kivezető csöveinél fokozott elszarusodás jelentkezik. Az ilyen szőrtüszőben a faggyú megreked, hámsejtekkel keveredik, így keletkezik a faggyúcsap, vagy más néven faggyúdugasz.

Ezt a faggyúcsapot nevezzük komedónak. A fekete komedó átmérője 1 mm, a szőrtüsző nyílásában ül, s könnyen kinyomható. A fehér (szürkés) komedó kisebb, a faggyúmirigy nyílásában ül, tehát mélyebben, ennek következtében nehezebben nyomható ki.
A komedó a faggyú szabad elfolyását akadályozza, ezért alatta sárgás színű retenciós faggyúciszta keletkezik.
A nyitott komedónál egy fekete fej látható, ami nem piszok, hanem a szaru-lipid oxidációjának következtében való elszíneződés. A vendégnek meg kell mondani, hogy ezt a feketeséget nem kell szégyellnie, mert ez nincs összefüggésbe a tisztálkodással. Az androgének hatására megsokszorozódik a faggyútermelődés, és kialakul egy szarusodási zavar a faggyúmirigy zsákocska kijáratánál, ez a komedó. Azt is tudjuk, hogy az oxidáció színváltozással jár, s ezt figyelhetjük meg a nyitott komedónál fekete formában.
A zárt komedónál a faggyúmirigy zsákocska zárt, egy fehér csillogó lezárással. Ezek a zárt komedók hajlamosak arra, hogy begyulladjanak, s gennyes betokozódás észlelhető rajtuk, ami nem teszi lehetővé, hogy kifelé lágyabb formát vegyenek fel.

Az akne kialakulásához szükség van a faggyútermelés fokozódására, mely fokozott termelés faggyútöbbletet eredményez, ami nem tud kiürülni, ezáltal faggyúpangás lép fel. A gyulladásos akne megelőzése érdekében feltétlenül szükséges a komedókat eltávolítani.
A korán eltávolított komedók nem mennek át gyulladásos állapotba, s így nem is hagynak heget maguk után.
A pubertáskor más nehézségei

A pubertás rengeteg változással jár, megváltozik a verejték összetétele, ezáltal kialakul a sajátos testszag, amit szintén nehezen viselnek egyes kamaszok. Megjelennek, helyenként megerősödnek a szőrök, melyeket egy bizonyos korig csak szőkítéssel tudunk elrejteni, majd a későbbiekben alkalmazhatjuk a különböző epilációs formákat.
Ez az a kor, mikor a végtagok hírtelen növekedésével a keringés is változik, a bőr márványozottá, a végtagok hideggé válhatnak, ami szintén a pubertás természetes jellemzője. A tinikkel minderről már 8-9 éves korukban beszéljünk, hogy ne érjék őket váratlanul ezek a változások, melyek lányoknál 20, fiúknál 28 éves korig is eltarthat.

Azzal segíthetünk a kiskamaszoknak, hogy a rendszeres tisztítással, házi ápolással és kozmetikai arckezelésekkel bőrük normalizált állapotát folyamatosan fenntartjuk, mellyel önbizalmuk is erősödik.

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?