Trend

Natúrkozmetika

A natúrkozmetikumok iránti kereslet felszálló ágban van. Különösen az egészséges és környezettudatos életmód iránt érdeklődő, fizetőképes vásárlók keresik ezeket a termékeket. A modern, értékorientált fogyasztók  hajlandóak fizetni a minőségi kozmetikumokért.

Általában nagyra értékelik a natúrkozmetikumokat, azonban különböznek a velük szembeni elvárások, legalább is ez derül ki, egy  a német IRI nevű piackutató intézet 2007-ben végzett vizsgálata szerint:

  • A fiatalabb fogyasztók, akik csak néhány hónapja vásároltak ilyen kozmetikumokat, kis idő után visszatértek a hagyományos szépségápolási termékekhez
  • Lényegesen szélesebb körben terjedtek el a natúrkozmetikumok a negyven év feletti nők körében –  e többségükben hűséges vásárlók fogyasztásának nagyon magas hányadát teszik ki ezek a termékek
A lényeg: bőrbarát

Az IRI által meginterjúvolt 731 vásárló válaszából kiderül, hogy a natúrkozmetika fogalmát sokan eltérően értelmezik.
A klasszikus natúrkozmetikai márkákon kívül többen azokat a készítményeket is natúrnak tartják, amelyek ásványi olaj alapon készültek, de növényi hatóanyagokkal reklámozzák magukat.
A megkérdezettek túlnyomó része a természetes anyagokból készült kozmetikumoktól azt várja, hogy a bőr számára jól elviselhetőek legyenek. Különösen keresettek az arc- és testápoló készítmények.
Az interjúalanyok 78 %-a vásárolt már természetes anyagokat tartalmazó arckrémet és testápolót, s tus- és habfürdőt.
A felmérésben részt vevők 36%-a dekorkozmetikumainál is a természeteset választja.

Mi „fán terem” a natúrkozmetikum?

A natúrkozmetikum fogalma jogilag még ma sem  meghatározott.
Nem létezik olyan egységes definíció, hivatalosan kiadott címke, mint amilyenekkel a bio élelmiszereknél találkozhatunk.
A kozmetikai ipar magán gazdaságaiban azok a termékek kapnak megkülönböztetett jelzést, akik az előre lefektetett követelményeknek eleget tesznek.
A „kontrollált natúrkozmetikum” pecséttel ellátott termékeket a minőség, az eredet, a nyersanyagok és az állatvédelem tekintetében kötik szigorú szabályok.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail