Fotó: Shutterstock.com

Anti-aging eszközök és hatóanyagok

Az első lépés a megelőzés – Mindennapos munkánk jelentős része anti-aging kezelés. Alapvető, hogy vendégeinkben már 25 év felett tudatosítani tudjuk, hogy mennyire fontos a megelőzés, hogy ne csak akkor kapjanak észbe, amikor már megjelennek az öregedés első jelei.

Az öregedési egyaránt folyamatok lejátszódnak a hámrétegben, a kötőszövetben és az izomszövetben.

A hámrétegben a bazálissejtek osztódása lelassul, a hámréteg elvékonyodik és a bőr felszíne kiszárad. A szaruképzés lelassul és a szaruzsír mennyisége csökken.

A kötőszövetben az irha papillái elsimulnak, a fibroblaszt sejtek aktivitása csökken. Kevesebb kollagén-, elasztin rostot, illetve hyaluronsavat termelnek.  Zsírszövetcsökkenés történik.

Az izomszövetben csökkent az izomtónus és a víztartalom.

Gépek és hatóanyagok

Rengeteg gép és hatóanyag áll a rendelkezésünkre, hogy vendégeinket hatékonyan tudjuk kezelni, s hogy a bőrállapotukat látványosan tudjuk javítani.

Nézzünk néhány példát, amit vendégeinknek javasolhatunk! Fontos, hogy minden esetben a kontraindikációkat zárjuk ki, és mindig csak olyan kezeléseket végezzünk, amihez meg van a szaktudásunk.

Ahogy látjuk a kozmetikában egyre több lehetőségünk van a gépi kezelések terén is, sőt fontos tudni, hogy akár kombinálhatjuk is a gépi kezeléseket, mint például az abráziós kezeléseket a hatóanyag-bejuttató kezelésekkel, vagy a rádiófrekvenciát és az eleketroporációt, illetve az elektroporációt  cryo-terápiával – és még sorolhatnánk a kezeléseink tárházában rejlő kombinációs lehetőségeket.

De természetesen nem csak gépi kezelésekkel tudunk elérni látványos bőrfiatalítást, hanem manuális terápiákkal is, például különböző hatóanyagos masszázs technikával.

Lássunk pár trendi gépi kezelést, amit a kozmetikában is szívesen alkalmazunk, illetve a vendégeink is szeretik vagy éppen a marketingje miatt ők is jól ismerik.

Elektroporáció

A hám ellenállásának leküzdésével lehetővé teszi – non invazív módon – a hatóanyagoknak a bőr mélyebb rétegébe történő bejutását. A készülék által kibocsátott magas frekvenciájú rövid elektromos impulzusok hatására a sejthártya lipidjei statikusan feltöltődnek, ennek következtében összetömörödnek, és köztük átjárható csatornák alakulnak ki. Ezeken a „tranziens” (átmeneti) pórusokon keresztül juttathatjuk be a hatóanyagokat. Az elektromos impulzusok megszűnése után a tranziens pórusokon spontán záródnak a barrier spontán visszaverődésével.

Fotó: A szerző

Nagyon fontos a megfelelő minőségű, sterilitású, orvosi minősítésű hatóanyag használata. A kezelés során be tudunk juttatni ionos, nem ionos vízben és zsírban oldódó hatóanyagokat is.

Rádiófrekvencia

Többfajta rádiófrekvenciás készülék létezik: monopoláris, bipoláris, tripoláris, hexapoláris.

A kezelés során fájdalommentesen juttatjuk az energiát a bőrbe, egyenletesen melegítve az irhát és a bőralját. A kezelés hatására a fibroblaszt sejtek aktivitása megnő.

A hő hatására a kollagén- és az elasztikus rostok összehúzódnak (irreverzibilisen koagulálnak), ezáltal azonnali feszesítést is el tudunk elérni. Hosszú távú hatása a szöveti regeneráció.

HIFU

Hasonló, de pontosabban irányított, frakcionált módszer.  Az HIFU fókuszált ultrahang-energiával áthatol a bőr felszíni és mélyebb rétegein, eléri a SMAS (a bőr és az izomzat közötti kötőszövetes réteg) szintjét.

A fókuszált ultrahangos kezelőfejjel pontosan szabályozott energia mennyiséget lehet eljuttatni 1,5/3/4,5 mm mélyen a szövetekbe.

A hőmérséklet a célterületen 65-85 °C közé emelkedik egy kis időre.

A képződött hő hatására termo-koaguláció következik be a bőrben található kötőszövet rostos szerkezeteiben, (mélységtől függően akár a SMAS-ban) hatására azonnali roströvidülés történik, ami már a kezelés után látványosan feszesebb bőrképet eredményez. A mikrosérülések gyógyulása során bekövetkezik egy hosszú távú hatás is, ami a fibroblast sejtek kollagén-elasztin-hyaluronsav termelődésének a következménye.

Mezopen

A mezopen-készülék egy újgenerációs mezoterápiás eszköz.

A mezopen kezelések önmagukban is hatásosak, mivel a mikrotűszúrások által apró „sérüléseket” okoznak, melyek hatására beindul a szervezet önregenerációja. Ennek során a kötőszövet fibroblasztjai aktiválódnak és kollagént kezdenek termelni.

A kezelés után, a bőrproblémától függően megfelelő hatóanyagokkal történő elektroporációval az eredményt nagymértékben tudjuk fokozni és gyorsítani.

Kizárólag tökéletes sterilitású, megfelelő molekula méretű hatóanyagok juttathatóak a bőr mélyebb rétegeibe.

A kozmetikában alkalmazott hatóanyagokat – a gépekhez hasonlóan – folyamatosan és hihetetlenül fejlesztik a cégek. Mostanában legtöbbet az növényi őssejtekről és peptidekről halhatunk.

Növényi őssejtek
Kozmetikai célokra olyan növények biotechnológiai eljárással készült őssejtjeit alkalmazzák, melyek nehéz körülmények között is megélnek, így ellenállóképességük kiemelkedő.
Ezek az őssejtek speciális fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat, ásványi anyagokat tartalmaznak:
■ Alpesi rózsa: A bőr sejtjeit megvédi a környezet káros hatásaitól, UV-sugárzástól, emellett regenerálja a bőrt, javítja annak védekező képességét.
■ Svájci alma: Serkenti az emberi őssejtek termelődését, javítja a sejtek DNS-hibáit, feszesítő, regeneráló hatású.
■ Tengeri kömény: antioxidáns, regeneráló hatású.

Peptidek

A peptidek olyan molekulák, amelyek egymáshoz peptidkötéssel kapcsolódó aminosavakból állnak.

Több fajtáját ismerjük: oligopeptid, polipeptid, makropeptid.

Az anti-aging, hidratáló, regeneráló, ránctalanító kezelésekben egyre népszerűbbek:

■ Argireline: Ránctalanító hatású, gátolja a mimikai ráncok elmélyülését, fokozza a bőr vérkeringését.

■ Collaxyl: A kollagén-termelődésre hat, emellett alkalmazható sérült, aknés, heges bőrökön is.

■ Leuphasyl: Ránctalanító hatású, gátolja a mimikai ráncok elmélyülését, fokozza a bőr vérkeringését – legfőképpen a szemkörnyéki és a homlok-ráncokra javasolják.

De ne feledkezzünk meg a jól bevált és szeretett hatóanyagainkról sem, melyek az anti-aging kezelések során óriási szerepet töltenek be, mint például:

■ Búzacsíraolaj Tartalmazz A-, B-, C-, D-, E- vitaminokat, allantoint, foszfatidokat és hormonokat is. Bőrre gyakorolt hatása: anyagcserefokozó, regeneráló, tápláló, ránctalanító.

■ Algák Az algák telepes vízinövények, melyek élőhelyüktől függően különböző hatóanyagokat tartalmaznak – például aminosav, ásványi anyagok. Az algák bőrre gyakorolt hatása: vérbőségfokozó, anyagcserefokozó, rugalmasító, hidratáló, salaktalanító, nedvességmegkötő, tonizáló.

■ NMF Más néven természetes vízmegkötő faktor. Ez a hatóanyag tartalmazz különböző aminosavakat, pirrolidon- karbonsavakat, laktátot és foszfátokat. Bőrre gyakorolt hatása: rugalmasít, feszesít, és jelentős hidratálást tudunk elérni vele.

Bőrmegújításra sikerrel alkalmazhatjuk a savas hámlasztó kezeléseket.

A hámlás felgyorsításával a bőr hidratáltabb, rugalmasabb lesz, fénytelensége megszűnik. A ráncok mélysége és mennyisége csökken, a pórusok összehúzódnak. A savas kezelések az aktiválják a bazális őssejteket, aktívabb lesz a hám megújulási folyamata és stimulálják a fibroblaszt-sejteket is, ezáltal a kollagén-termelődés fokozódik. Legnagyobb jelentősége az anti-aging kezelések során a tejsavnak, a glikolsavnak és a retinolsavnak van.

Tejsav A tejsav eltávolítja az elhalt szarut és kiváló hidratáló hatású. Erősíti bőr védőrétegét, fokozza a bőr víztartalmát, serkenti a kollagén- és elasztikus rostok termelődését, a bőr feszesebbé, puhábbá válik tőle.
Glikolsav
Kozmetikai felhasználásban az egyik legelterjedtebb alfa-hidroxisav.
Sokoldalúan eltávolítja az elhalt szarut, a bőr vízmegkötő képességét fokozza, regeneráló hatású, a kollagén-termelődést serkenti, a faggyúmirigy működését szabályozza.

Retinolsav A retinolsav selymessé teszi a bőrt, csökkenti a ráncokat és halványítja a pigmentfoltokat. Növeli a bőr vízmegkötő képességét, és csökkeni a ráncok mennyiségét és mélységét.

 

Te már előfizettél?

A Beauty Forum Magyarország piacvezető szépségszakmai magazinja. Naprakész leszel a kozmetikai újdonságokban, megismerheted a hatóanyagtrendeket és kutatási eredményeket. Megtalálod a smink, pilla, arc- és testápolási módszereket is. Évi 10 alkalommal jelenik meg.

Rendeld meg most! Katt ide!

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?