Fotó: Fotolia.com

A bőregyensúly felborulása és a Demodex atkák

A normál funkciójú és szerkezetű bőr az alap bőrtípus – Természetesen a normál bőr is mutat egyéni különbözőségeket színében és szerkezetében, mégis mondhatjuk, hogy az egészséges bőr az szép. Bármely olyan eltérés, melyet korábban alkati, kóros vagy akár örökletes adottságnak tartottunk, a bőregyensúly eltolódásának a következménye. Mindez célzott bőrmegújítással kiegyensúlyozható (x)

A bőregyensúly eltolódását számos tényező kiválthatja:

•       hormonális tényezők,

•       helytelen bőrápolás,

•       helytelen táplálkozás,

•       stressz,

•       környezeti mérgek (szmog, UV-károsodás), stb.

Mikor van szükség bőrmegújításra?

Ha az arcbőr sérült, (ami nem minden esetben látható szabad szemmel, mivel a bőrkárosodás lehet mikroszkopikus méretű), annak tüneti jelei a bőrérzékenység, az irritációra való hajlam és a bőrproblémák – mindezek mögött a bőregyensúly zavara áll.

A legtöbben bőrérzékenységgel, T-zóna problémával vagy rosacea-val, mások aknéval küzdenek. Kutatásaink szerint ezen problémák hátterében egyértelműen a bőregyensúly eltolódása áll, aminek oka a bőr szerkezeti károsodása és a bőrfertőzés.

Ma átlagosan a nők 80%-a küzd valamilyen fokú bőrérzékenységgel. A legnagyobb probléma az, hogy amikor szeretnének áttérni tiszta, természetes, értékes növényi olajokat tartalmazó kozmetikumokra, a akkor bőrük gyakran gyulladással, irritációval reagál.

Ennek az az oka, hogy a szintetikus és ásványi olajok, vegyszerek bár károsítják a bőrt és bőregyensúly eltolódást okoznak, de nem táplálják a bőrön élő mikroszkopikus méretű Demodex atkákat, amelyek az eltolódott egyensúlyú bőrön könnyen elszaporodhatnak, mert a natúrkozmetikumok tiszta olajai kiváló táplálékforrást adnak nekik. Túlzott jelenlétük komoly károkat okoz a bőr élettanában és szerkezetében. A bőr gyulladással, irritációval és még fokozottabb bőrérzékenységgel reagálhat, melynek következménye az egyéni érzékenységtől függően, akné, rosacea vagy más bőrelváltozás.

“Az arcbőr enyhén savas pH-ja és a bőr egészséges szerkezete biztosítja, hogy a számunkra jótékony mikroorganizmusok védjenek bennünket. Bármely ok miatt eltolódik a bőr mikrobiológiai egyensúlya, annak legelső tünete a bőrérzékenység”

A Demodex atkák szerepe

Az egészséges emberek bőrében is előforduló atka normális mennyisége négyzetcentiméterenként egy-két darab. Problémát akkor okoz, ha – a bőr védelmi funkciójának bármely ok miatti károsodásakor – elszaporodik, akár a normál egyedszám tízszeresére is. A csak mikroszkóppal látható, körülbelül 0,1-0,4 mm-es szőrtüszőatkának két fajtáját különböztetjük meg:
■ a demodex folliculorum elsősorban a hajas fejbőr lakója, a hajtüszőkben él, azokból táplálkozik,

■ a demodex brevis pedig az arcbőr pórusaiban telepszik meg.
Az első típus felelős sok esetben a haj ritkulásáért, a hámló, korpásodó fejbőrért, az utóbbi viszont az arcbőr épségét károsíthatja. Az atkák csápjaikkal mechanikailag is károsítják a bőrszerkezetet, de a legnagyobb veszélyük, hogy a faggyúval táplálkozó atkák ürülékében, illetve elpusztulásuk után a maradványaikban is gyulladást okozó, gennykeltő baktériumok, vírusok vannak, amelyek kötőszöveti gyulladást, immunológiai károsodást, aknét, rosaceás tünetek kialakulását okozhatják. 2010-ben kínai tudósok által végzett metaanalízis alapján a dermatológiai társaság is elfogadta, hogy a rosacea kórképet a Demodex atka váltja ki.

A Demodex atkák normalizálása nem egyszerű, több hónapig tartó komplex ápolást igényel, mert a kezelés egyidejűleg csak a kifejlett példányokra hat, de a petékre nem. A szintetikus vegyszerek kevéssé hatékonyak, mert károsítják a bőrszerkezetet, viszont atkaellenes, parazitaellenes, antibakteriális, antivirális hatású és hightech növényi anyagokkal sikereket érhetünk el.

A leggyakoribb bőrtünet: rosacea

Ha az arcbőr érzékeny és piros, hamar rámondják, hogy rosaceás. Pedig a legtöbb eset könnyen kiegyensúlyozható bőreltolódás, ami külsőleges kezeléssel, bőrápolással megoldható, ezáltal a „rosacea” is elmúlik. Az esetek nagyon kis százalékában van jelen érbetegség is, mely további utókezelést igényel.

Kutatási eredményeink szerint, a rosaceát kiváltó okok a következők lehetnek:

1. Az arcbőr fokozott szarusodása

A mérgekkel terhelt környezet és a fokozott stressz miatt főként a lelkileg érzékenyebb emberek gyakori tünete a fokozott bőrszarusodás. Érzésre a bőr felszíne érdes tapintású lehet, de sok esetben az elváltozás csak nagyítóval látható. Ilyenkor a bőrpórusok elzáródnak, akadályozzák a bőrlégzést, a bőranyagcserét és a bőr méregtelenítését. A fokozott szarusodás befolyásolja a demodex atkák normál életciklusát. Ilyenkor szinte barlangba zárjuk őket és a bőrben hoznak létre kolóniákat, ott pusztulnak el, és a salakanyagaik sem tudnak kiürülni a bőrből.

2. Hisztamin túlterheltség a szervezetben

Az immunrendszeri gyengeség, a máj túlterheltsége, a szervezet mérgezettsége, vagy egyszerűen enzimhiány okozhat táplálékintoleranciát, mely hisztamin túlterheltséget okoz a szervezetben és általában első tünete az arc rendellenes pirosodása. Leggyakoribb a gluténmérgezettség, mely egyre több embert érint.

3. A felhám elvékonyodása

Főképp a helytelen bőrápolás és táplálkozás miatt alakul ki.

4. Kötőszöveti megvastagodás

A felhám elvékonyodását a szervezet kötőszöveti megvastagodással kompenzálja, amely elzárja a bőrpórusokat és gátolja a bőranyagcserét, illetve a faggyú és a demodex atkák kiürülését a bőrből.

5. Vénás visszafolyási akadályozottság az arcon

Az érzékeny lelki alkat és a fokozott stressz okozza az állkapocs izomzatának fokozott feszültségét, mely akár görcsösen lemerevedhet, sorvadhat és akadályozza az arc teljes keringését. Ilyenkor oxigén- és tápanyaghiány is kialakulhat a bőrben, és az elhasznált, méreganyagokkal teli vér elszállítása is akadályozottá válik, fokozva a bőr problémáját.

6. A bőr mikrobiológiai flórájának az eltolódása

Az elmúlt 150 évben sok kutató vizsgálta a bőrön élő természetes organizmusokat, és felfedezték, hogy a bélflórához hasonlóan a bőrnek is van egy természetes flórája. Az arcbőr enyhén savas pH-ja és a bőr egészséges szerkezete biztosítja, hogy a számunkra jótékony mikroorganizmusok védjenek bennünket. Bármely ok miatt eltolódik a bőr mikrobiológiai egyensúlya, annak legelső tünete a bőrérzékenység.

7. Bőrfertőzés

A rosacea e típusa gyakran egyik napról a másikra alakul ki, és általában egy akut bakteriális, virális fertőzés eredménye. Ilyenkor a bőr akut gyulladása miatt vörös a bőr, de még nincs érrendszeri érintettség. Ebben az esetben, ha időben reagálunk és helyesen ápoljuk a bőrt, nagyon gyors javulást érhetünk el. Néhány hét alatt végleg megszűnhetnek a bőrtünetek.

8. A sérült bőrszerkezet okozta bőrpír

Leginkább a szintetikus, ásványi olaj alapú kozmetikumok okozzák, emellett a kémiai fényvédők, parfümök, illetve az erős tenzidek a legkárosabbak a bőr szerkezetére.

9. Hormonális változások

A kamaszkor, a várandósság és a változókor extrém hormonváltozásai válthatják ki, illetve a meglévő bőrtüneteket is súlyosbíthatják, mert a hormonváltozások kedveznek a demodex atkák szaporodásának.

10. Érrendszeri gyengeség

Ez a legritkább rosacea típus, akár magas vérnyomás, akár a keringési rendszer kóros elváltozása miatt alakul ki. Ebben az esetben folyamatosan jelenik meg az erezettség az arcon, és állandóan jelen is van. Az artériák gyengesége miatt a bőranyagcsere és a bőr tápanyagellátása csökken, a vénás gyengeség esetén pedig a méreganyagok kiürítése gátolt, és emiatt alakulhat ki a bőregyensúly zavara, ami megkönnyíti a kórokozó ágensek elszaporodását.A fenti okok gyakran jelentkeznek keverten, és az intenzív rozaceás tünetet mutató arcbőrnél általában halmozottan össze is adódnak.

A bőrmegújítás újra kialakítja a bőregyensúlyt

Az az optimális, ha az egészséges bőrszerkezetet és a mikrobiológiai egyensúlyt párhuzamosan alakítjuk ki, óvatosan balanszírozva. Ez a két tulajdonság összefügg, egyik nélkül a másik nem állítható helyre, mert a sérült bőrszerkezet felbontja a mikrobiológiai egyensúlyt, a mikrobiológiai egyensúly felbomlása pedig károsítja a bőrszerkezetet. Emellett a bőrmegújítás minden esetben egyéni, az adott bőrtünetekre és az egyéni bőrreakciókra is figyelmet fordít.

(x)

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?