A cukrozás fizikája

Sugaring – 1999-ben debütált szakmai közönség előtt Budapesten a cukordepiláció, melynek népszerűsége azóta is töretlen. Az első időben a szakembereket jó részét meglepte, hogy a szőrtelenítés mozdulatai itt pontosan ellentétesek az addig megszokottal. Miért is van ez így? Az alábbiakból megtudhatjátok.

Sokáig feltűnést keltettünk a megszokottól eltérő, „ragacsos anyaggal”, és azzal, hogy mindent pont fordítva csináltunk a szőrtelenítés során, mint ahogy az addig megszokott volt. Voltak, akik legyintettek, hogy ez csak valami újabb, múlandó hóbort. Szerencsére sokkal többen voltak azok, akik felismerték a cukor „csodáját”, és meglátták benne a perspektívát.

Többek között nekik is köszönhetjük, hogy a „hóbort” nem múlt el, sőt csak erősödtek a pozíciói, és mára megkerülhetetlen tényezővé vált a piacon.

A sugaring lelkes pionírjainak – akik közé magamat is sorolom – nyomán azóta rengeteg különféle cukor-márka jelent meg. Némelyik ahogy jött el is tűnt, másoknak sikerült a fennmaradás.

Miért más? Miben más?

Már nagyon sokan és nagyon sok mindent megírtak a cukrozásról, egy lényeges kérdés azonban szinte soha nem kerül terítékre, ez pedig a cukrozás fizikája, azok a fizikai tulajdonságok, hatások, erők és törvények, melyekre épül a mechanizmus.

Tudom, hogy a fizikánál talán csak a matematikához viszonyul az emberek nagyrésze nagyobb ellenérzéssel, pedig a fizika szép tudomány, tiszta és érthető, legalábbis azon a szintjén, amivel a cukordepiláció kapcsán foglalkoznunk érdemes.

Az elmúlt 20 év tapasztalata számtalanszor igazolta, hogy a cukrozás kikezdhetetlen mesterévé csak akkor válhatunk, ha megismerjük és megértjük annak minden részletét, hogy miről szól és hogyan működik.

A megértéshez a Pandhy’S™ FlexEpil™ technika tanulmányozása visz a legközelebb. Ezt az eljárást tökéletesen leírja az iskolai tanulmányainkból ismert Hook törvénye, a lineáris erőtörvény, ahol a FlexEpil™ szalag egy lineáris-rugalmas anyag.

Rugalmas erőnek nevezzük a rugalmas testek alakváltozása közben fellépő erőt. Nagysága egyenesen arányos a hosszváltozással, iránya pedig ellentétes azzal. 

A cukrozás nyelvére lefordítva tehát, kihúzzuk a FlexEpil™ csíkot, a rugalmas testet, a feszítéssel fellépő alakváltozás közben fellép egy erő, ami annál nagyobb minél feszesebbre húzzuk a szalagot, és ez az erő az, ami a kihúzás irányával ellentétesen hat, amikor eltávolítjuk a FlexEpil®-t a bőrről, és aminek hatására megtörténik az extrakció a szőrnövekedéssel azonos irányban.

A „lusta cukor”

A jelenségek szintjén valami egészen hasonló dolog történik, akkor is, amikor a cukorpasztával a kézi szőrtelenítő-technikát alkalmazzuk. A helyzet persze itt bonyolultabb, hiszen a cukor maga nem egy lineáris-rugalmas anyag, a mögöttes fizika tehát más.

A cukor egy úgynevezett nem-newtoni folyadék. Hogy mi a nemnewtoni folyadék? Ezt nézzünk onnan, hogy mi a newtoni folyadék; a newtoni folyadékok egyszerűek. Viszkozitásuk nagyjából állandó, és az anyagi tulajdonságokon túl leginkább a hőmérséklettől függ. A nem-newtoni folyadékok viszkozitása viszont függ más tényezőktől is, például a rájuk gyakorolt erőhatás sebességétől, és a nyíró feszültségtől is. A nem-newtoni folyadék olyan, mintha lusta lenne, nem követi elég gyorsan a rá gyakorolt erőhatást, nem „eszmél rá” azonnal, hogy folyadékként kéne viselkednie. Ez egy meglehetősen konyhanyelvi leírás, de nem akarlak titeket rendszerológiával untatni.

Miért érdekes ez? Azért, hogy belássuk, miért kontraproduktív a cukrot a gyantázáshoz használt, nem rugalmas papír, vagy textil csíkkal lehúzni. Hogy mindig figyeljünk arra, hogy a szalagot teljesen megfeszítve simítsuk a cukorba, és a lehúzás mozdulata a szalag rugalmasságának megfelelő erővel és sebességgel és persze a helyes irányba történjen.

És azért is, hogy arra ösztönözzelek titeket, hogy körültekintéssel válasszátok meg azt a cukorpasztát, amivel dolgoztok, hisz az összetétel és az anyagi minőség abszolút meghatározó az eredményesség szempontjából.

A fentiek ismerete abban is a segítségetekre lehet, hogy megfelelően állítsátok be a cukor hőmérsékletét és viszkozitását a munkátokhoz. Valamint, hogy helyesen válasszátok meg a mozdulataitok irányát, a lehúzás sebességét, lendületét.

A lényeg tehát, hogy figyeljünk a cukorra, értsük meg a működését, hagyjuk, hogy tegye a dolgát, nekünk csak értőn asszisztálnunk kell az édes szőrtelenítés folyamatában, a többit majd a cukor elintézi!

Te már előfizettél?

A Beauty Forum Magyarország piacvezető szépségszakmai magazinja. Naprakész leszel a kozmetikai újdonságokban, megismerheted a hatóanyagtrendeket és kutatási eredményeket. Megtalálod a smink, pilla, arc- és testápolási módszereket is. Évi 10 alkalommal jelenik meg.

Rendeld meg most! Katt ide!


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail