Fotó: pixabay.com

A Halloween smink története

Bár Magyarországon még nem olyan népszerű a Halloween, mint például Amerikában vagy Angliában, azért itthon is egyre többen járnak Halloween-partyra, ahová bizony elengedhetetlen egy komoly smink. Bizonyára ti is belefutottak már ilyen kérésbe, kérdésbe, nézzük hát, hogy milyen lehetőségek vannak manapság, és hogy hogyan változott az október utolsó napjának éjszakájához kötődő "félelmetes" hagyomány.

A leletek alapján a Halloween-t már a 14.-15. században is tartották. Egy 1585-ös dokumentum azt bizonyítja, hogy Skóciában már évek óta szokás volt az ünneplése, de a kutatók jóval előbbre keltezik a kezdetét. Leginkább a kelta településeken volt népszerű, Írországban, Skóciában, a Mann szigeten, Walesben. Többféle magyarázata is van az ünnepnek, de talán összefogóan azt mondhatjuk el, hogy a halottakat, szellemeket testesítik meg ilyenkor, akik engesztelésül ételt, felajánlást kapnak. A legnépszerűbbek a jelmezek voltak, de a szellemeket fekete, sötét teremtményként ábrázolták, így a kosztüm mellett az arc festése is szerepet kapott. Erre a célra az este gyújtott szent tűzből vett széndarabot használták, és teljesen feketére maszkírozták az arcukat. A 19. században a fekete szín mellett már említenek maszkot, arcfestést, de még mindig nagyon távol állt mai formájától. Más európai országokban, például Franciaországban úgy hitték, hogy október 31-én a halott lelkek feltámadnak a temetőben és hatalmas ünnepet ülnek. Azért, hogy együtt ünnepelhessenek, a hozzátartozók is csontváz jelmezbe bújtak.

Észak Amerikában először 1911- ben jelentek a Halloweenezők. Akkor még csak jelmezes gyerekek jártak a szomszédokhoz és ételért, felajánlásért cserébe imát, vagy jókívánságot mondtak. Az első kosztümök is otthon készültek, ugyanúgy, ahogy az arcfestés is, ami igazából a ruha része, kiegészítője volt. Az arcfestésben a fordulópontot 1930 környékére teszik, a mozgókép, filmgyártás időszakára. Akkor már a festés karakterekhez volt köthető. Ettől az évtől lehetett a boltokban is, kifejezetten erre a célra készített jelmezeket vásárolni. Népszerű jelmezek: szellem, vérfarkas, vámpír, zombi, halott, csontváz, boszorkány, ördög. A későbbiekben szinte már bárminek be lehetett öltözni. Az egyszerű arcfestést később a maszkok helyettesítették, majd kiegészítették, az évek során pedig teljesen leváltották.

Napjainkban a Halloween-sminkek újabb reneszánszához értünk. Az elmúlt pár évben robbanásszerűen megnőtt a make-up termékek száma. Színben, állagban, anyagban hatalmas választék áll rendelkezésre. Ha a maszk korszakából az arcfestésig egy áttörés történt, akkor mondhatjuk, hogy ez zajlik ismét. A készen kapható műsebeket felváltották a maszkoláshoz használható kellékek, ragasztók, műanyagok. Az interneten terjedő DYI videók pedig lehetőséget adnak a kevésbé hozzáértőknek, hogy minél nagyobb tudást, ismeretet szerezzenek használatukról. Így most már az ügyesebb sminkesek egy-két óra alatt hihetetlen alkotásokat készítenek, amikkel szinte felrobbantják a népszerű megosztókat. Már szó sem lehet egy kis szétmaszatolt fehér arcról, beesett fekete szemről és vérfoltokról. A vizuális effekteké a Halloween!

Fotók: Instagram és Pinterest


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail