Fotó: freepik.com

A kozmetikus szakmai felelőssége

Veszélyes vállalások és vitatott eljárások a kozmetikában – címmel hazai neves szakemberek véleményét hallgathatták meg az érdeklődők az Őszi Beauty szakkiállításon megrendezett kerekasztal beszélgetésen. Szó volt a bőrbe injektált hatóanyagokról és azok káros szövődményeiről, a határterületek kijelöléséről és a szakmai kompetenciákról. Gáspár Ágnes, a kerekasztal-beszélgetés moderátora e témában beszélgetett Dr. Hegedűs Beáta orvos-kozmetológussal külön is.

Gáspár Ágnes: Mit tart elsődleges problémának az orvos-páciens-kozmetikus hármas egységében? Mi a véleménye arról, hogy manapság olyan eljárásokat végeztetnek a vendégek a „bátor és bevállalós” kozmetikusaikkal, amelyeknek nem a kozmetikában van a helyük?

Dr. Hegedűs Beáta: A legfontosabb problémának az edukáció, vagyis a pontos felvilágosítás hiányát tartom. Az, hogy egy kozmetikus veszélyes eljárásokat alkalmaz a szalonjában, és annak esetleges negatív következményét nem tudja (nem is tudhatja!) kezelni,  az már egyértelműen rávilágít arra, hogy ezeket az eljárásokat nem végezheti felelősségteljesen. A hozzám érkező páciensek – itt okkal nem betegekről beszélek –, mivel egészséges emberként igénylik a szépészeti beavatkozást, a bizalmukkal tisztelnek meg és tudják, hogy ha fellépne bármilyen probléma, nem kívánt szövődmény, azt egy ilyen esetben én, orvosként szakszerűen tudom kezelni. Egy kozmetikusnak sem eszköze nincs arra, hogy szteroidot és/vagy antibiotikumot adjon be, se szakszerű tudása, hogy segítsen a vendégén, ha baj van.

G.Á.: Nem véletlenül tettem fel úgy a kérdést, hogy a vendég választ, és ő dönt a szépészeti beavatkozását illetően, hogy kivel is csináltassa meg. Ennek talán az lehet a magyarázata, hogy a kozmetikusához hosszan tartó ismeretség fűzi, ezért szívesen, és feltétel nélküli bizalommal fogadja az új eljárásokat. Gondolkodás nélkül veszi igénybe az olcsóbbnak tűnő kozmetológiai kezeléseket, ráhagyatkozva az ügyes kezű kozmetikusára.

Dr. H. B.: Meg kell értetni, fel kell világosítani a vendégeket és a kozmetikusokat is, hogy az ilyen jellegű beavatkozások szövődményekkel járhatnak. Ez nem kézügyesség kérdése, amit 2-3 napos tanfolyamon felhasználói szinten lehet elsajátítani. Egyaránt nagy árat fizethet érte az, aki igénybe veszi, és az is, aki csinálja. Komoly problémát okoz az is, hogy a pórul járt, ezért a hozzám már betegként került páciens nem tudja elmondani, hogy mivel töltötték fel a száját, az arcát, és a mennyiségét sem tudja. Ráadásul sokszor a beavatkozást végző kozmetikus sem tud erre megfelelő választ adni. Szinte semmi sincs dokumentálva! Magát a hatóanyagot sem tudjuk beazonosítani, nem ismerjük sem a tulajdonságait, sem az összetételét, sem a bekerülés mélységét. Így nagyon nehéz egy gyógyító kezelési protokollt felállítani. És nemcsak a hatóanyagokkal van baj, de a technikák, az eszközök helytelen és szakszerűtlen alkalmazása is okozhat szövetroncsolást, hosszan tartó bőrkárosodást, fertőzést.

G.Á.: Nagyon erőteljes nyomás alatt vannak a kozmetikusok is a vendégek által. Nap mint nap kérdezgetik tőlem is az alternatív megoldásokat a korosodó hölgyek. Erőteljesen foglalkoztatja őket, hogy hogyan is tudnák az idő kerekét megállítani, visszafordítani, hogy visszakapják szép és fiatal bőrüket, kinézetüket.

Dr. H. B.: A mi feladatunk, hogy egymás munkáját elismerve és tisztelve tudjuk a legjobbat nyújtani a vendégeknek. A kozmetikus professzionális tudásával és kiváló bőrápolási programokkal tudja ápolni a vendége bőrét. Vannak azonban olyan esztétikai problémák, amelyek az idő előrehaladtával zavarhatják a vendéget. Ebben az esetben érdemes szakorvoshoz küldeni egy konzultáció erejéig a pácienst. Egy mindenre kiterjedő alapos vizsgálat és felvilágosítás segít eligazodni az adott problémás kérdésben. Ezt követheti az esztétikai orvos kezelése. Ilyenkor a kozmetikus helyesen cselekszik, hiszen egy elégedett vendéget fog visszakapni, akinek folytathatja a rendszeres arckezeléseit, még jobb eredménnyel. És természetesen az orvos is javasolja, javasolhatja a pácienseinek, hogy a hosszantartó eredményesség érdekében járjon kozmetikushoz. Ez lenne az ideális állapot. Közösen kéne dolgozni. Mindkét oldal szolgáltat. Mindkét szakterület célja az elégedett vendég. Ez a két szakma kéz a kézben együtt kéne járjon, és nem egymást kiszorítva, egymás ellenségévé válni.

G.Á.: Sajnos azt tapasztalom, hogy a fiatalabb kolléganők „bátran” belevágnak, hogy a legújabb kozmetikai, kozmetológiai újdonságokat gyorstalpalón „megtanulva”, a nem éppen a szakmai kompetenciájuknak megfelelő eljárásokat alkalmazzák. Engem megijeszt az a „bátorság”, azaz inkább felelőtlenség, amivel felvértezve szurkálják a vendégeiket, és teszik ezt mindaddig, amíg nem okoznak valami nagy bajt. Sokszor elgondolkozom, vajon miért is választják ezeket az eljárásokat? Az én válaszom: a profitorientáltság. Kis anyagi befektetés, nagy haszonnal.

Dr. H. B.: Magamból kiindulva: minél többet dolgozom, tapasztalok és tanulok, annál óvatosabb vagyok. Folyamatosan képzem magam itthon és külföldön egyaránt. Tanulom az új technikákat, eljárásokat. A rengeteg tudás csak még óvatosabbá tesz. Óvatosan és körültekintően dolgozom, és azon vagyok, hogy a legnagyobb biztonság mellett végezzem a munkámat. Hiszen akkor is az arc teljes egészébe avatkozom bele, amikor csak egy kis területén dolgozom. Harmonizálok, stílust adok, formálok, kiemelek vagy éppen finomítok, simítok bizonyos területeket. Óriási bizalom a páciens oldaláról, és hatalmas felelősség a részemről. És mivel nap mint nap több ilyen beavatkozást végzek el, rengeteg tapasztalatom van. Így nem is lehet, és nem is kell megmagyarázni, hogy miért tudom azt, hogy vannak bizonyos beavatkozások, amelyeket felelősségteljesen csak adott szakembernek szabad elvégeznie. Értem ezalatt, hogy én sem fogok egy pattanásos bőrt kezelni… És nem azért, mert nem tudnám megcsinálni, hiszen elvégeztem a kozmetikusiskolát, hanem azért, mert ez nem az én szakterületem.

G.Á.: Mi lehetne egy előre mutató konszenzus?

Dr. H. B.: A legfontosabb egy egyértelmű szabályozás lenne a kozmetikai beavatkozások területén. Abban persze biztos vagyok, hogy a szabályok betartását nehéz ellenőrizni. De ha lehetne még több ilyen és ehhez hasonló fórum, ahol találkozhatnánk forgalmazókkal, a vitatott szépészeti eljárásokat alkalmazó kozmetikusokkal, szélesebb körben indulhatna el egy párbeszéd, ahol megismerhetjük a másik oldal álláspontját. Ezeken a találkozókon bemutathatnánk és felhívhatnánk a fentebb említett kozmetikusok figyelmét arra, hogy milyen veszélyes vizeken eveznek…

A szerző kitüntetett gyakorlati oktató. Hosszú évek óta részt vesz a szakmunkás gyakorlati oktatásban és vizsgáztatásban. A Beauty Forum Szakmai Díj kuratóriumi tagja


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail