A sokoldalú hydroabrázió

Elektrokozmetika: robbanásszerű változások – Tanulókoromban a krémeinket magunk főztük, de már volt viónk, iontophorézisünk és gőzölőnk. Izgatottan vártuk a Kozmetikus Kongresszust, majd a Beauty kiállítást, ahol megilletődve néztük a kiállítók kínálatát, hallgattuk meg az előadókat, akik új recepteket és kezelési technikákat árultak el nekünk.

Soha nem felejtem el, amikor Ilcsi néni elmesélte, hogy hogyan lehet a babakefét a turmixgépre szerelni és radírozni vele – ez volt a szakma hőskora. Azóta óriásit változott a világ, természetesen a kozmetikában is. Ma már nincs olyan kezelési lépés, amire ne lenne egy (vagy több) gép. Fénnyel távolítjuk el szőrt (IPL) és vizzel radírozunk (hydroabrázió). Ma már nemcsak ultrahang van, hanem fókuszált is (HIFU). Elektromos impulzusokat használunk tű helyett (tűnélküli mezoterápia). A rádiohullámok felmelegítik és feszesítik a bőrt (RF), hideggel eltávolítjuk a zsírt (cryo), a gömbkisülést „plazmának” hívjuk …

A gépek fizikai vagy biokémiai folyamatokat indítanak el a szövetekben. Például az ultrahang és a fény energiaátalakulást, az iontphorésis polarizációt, más gépek mechanikus vagy elektromos mikroserülések utján a bőr regenerációs folyamatait hozzák lendületbe.

Mit keres a vendég?

Mindig azt, amit éppen a média reklámoz, amelyiknek ígéretes a neve és a beharangozott hatása. Emellett a lehető legkevesebb nyommal járó, azonnali hatású, olcsó kezelést preferálja. De azt is keresi, amiről a barátnője lelkesen áradozik neki, és azt is, amit mi bemutatunk neki!

Személyes kedvencem: hydroabrázió

Figyelemmel kísérem a közösségi oldalak szakmai csoportjaiban való megszólalásokat, és úgy látom, hogy ezt a remek kis gépet alig használják ki a kolléganők.  Mikor 2000-ben először találkoztam a hydroabráziós készülékkel, csalódást okozott, ugyanis pigmenteltávolításra (!) ajánlották nekem. Hamarosan kiderült, hogy nagyon is sokoldalú, csak éppen másra való. 2007-ben védettem le a nevét, majd Balázs Mariannával karöltve, kidolgoztam hozzá a kezelési technikákat is.

Hydroabrázió

Az elv – A piecokristályok  tulajdonságainak következtében,  amikor a kezelőfej hegye megérinti a bőrt,  az elasztikus hullámok a vibraciók  sorozatát idéz elő. Ez kb. 30-35 000 rezgést jelent másodpercenként. Ez egy  alacsonyfrekvenciájú ultrahang .  A  bőrre felvitt víz kavitációja lehordja az elhalt hamlemezkéket, és egyúttal azonnal hidratálják is a bőrt. A kavitáció során a magas rezgés felmelegíti a vízcseppecskéket, amelyek erre egy belső robbanással, aprócska tűhegyekként visszaesnek a bőrre. Ez okozza a finom, csipkedő érzést a vendég bőrén.

■ Peeling fázis – Az enyhe peelingtől kezdve, egészen a mélyebb, erősebb radírozásig lehet vele dolgozni. A kavitáció nemcsak a hámlemezkéket tisztítja le, hanem sokszor a comedok fejecskéit is, ami megkönnyíti a kitisztítást. Az ultrahanghullámok rezgésszámát a baktériumok nem bírják ki, így remekül használhatjuk a nyomkodás után is vagy akne esetében. Ha mélyebben peelingezünk, a bör fénylő és zsírtalan lesz. Enyhe vérbőséget is okozhat, ami sok esetben kívánatos is, s ami rövid időn belül elmúlik – pár napig a vendégnek kerülnie kell a napsütést és a szoláriumot.

■ Hidratációs fázis – A kezelőfej lapját megfordítjuk, és folyamatos üzemmódban dolgozunk. Használhatunk szérumokat, ampullát, gélt vagy krémmaszkot is. Kezelés közben lassú mozdulatokkal vezetjük a kézifejet az arcon, annak saját súlyával dolgozva, hogy ne akadályozzuk a vibrációt. Így a pakolást szinte maradéktalanul be tudjuk dolgozni a bőrbe. Ilyenkor az alacsonyfrekvenciás ultrahang, a mechanikus mozgást és a nyomó- és szívóhatás érvényesül.

Ezt a kezelési fázist nagyon elegánssá és hatékonnyá tehetjük, ha egy gézlapot ásványvízbe (én kicsit cukrozott vizet használok a még jobb hidratálás miatt)  vagy tonikba áztatunk, és a maszk fölé helyezzük, majd a kezelőfejet ezen csúsztatjuk. A maszk így tökéletesen felszívódik miközben a géz szinte teljesen száraz lesz. A géz levétele után láthatóvá válik az üde bőr, melyen még a ráncocskák is enyhültek.

■ Nyirokkeringés-fokozó fázis – A kezelőfej itt is felfelé mutat. Átváltunk szaggatott módra. Ezt a fázist mikromasszázsként használhatjuk nyomkodás után a nyirokrendszer vonalában – csodásan beépíthetjük a táskás szemkezeléseinkbe.

A záró krém bedolgozására is hatékonyan használhatjuk ezt a fázist.

Hydroabrázióval valamennyi bőrtípus kezelhető az aknés tinédzsertől kezdve, a dohányos bőrön át, egészen a robusztus, petyhüdt vagy épp papírvékony bőrig. A gazdaságossága verhetetlen, akár krém nélküli is végezhetünk vele láthatóan hatékony kezelést. A nagy felületű kezelőfej gyors és egyenletes munkát biztosít. A fent említett fázisokat alkalmazhatjuk egymás után és egymástól függetlenül is.

A kezelés hatására a bőrirritációk javulnak, a bőr színe egyenletesebb lesz. Ez a kicsi gép rengeteg lehetőséget rejt magában.

Éva lépésről lépésre meg is mutatta a kezelést, amelyet a Beauty Forum szeptemberi lapszámában megtaláltok! 

A valós plazma fizikai alapjai, normái. A plazma a gyártó nézőpontjából. A kozmetikus lehetőségei – Artner Éva, Makrai Ferenccel közösen tartott előadását az Őszi Beauty szakkiállításon hallgathatod meg, a Lurdy Házban: október 26., péntek, 17.30 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail