Fotó: Yuganov Konstantin/Shutterstock.com

Alaposan felderíteni

Bőranalízis - Sonja Klothen kozmetikustól megtudhatjuk, hogyan szolgálja a szakszerű bőranalízis a vendégforgalmat és az üzleti érdeket.

Számos vendég elsősorban azért jár kozmetikushoz, hogy kikapcsolódjon, és friss energiával töltődjön fel a gyakran igen stresszes mindennapokban. Ugyanakkor egyre többen vannak, akik számára a kikapcsolódás és az ellazulás csak mellékes szempont: ők tanácsot keresnek bőrproblémáikra és megoldást várnak a kozmetikustól a bőrük különleges és gyakran kellemetlen jelenségeire. De nem csak a problémákkal küszködők szeretnének többet tudni bőrükről, hanem azok is, akik azt optimálisan akarják ápolni, és fontosnak tartják egészségét. Ezen a ponton lép be a bőranalízis, amiből mind a vendég mind a kozmetikus profitálhat.

“A bőr érzékenységét úgy is ellenőrizheti, hogy egy spatula élével egészen enyhén egy keresztet rajzol a dekoltázsra, és megfigyeli, milyen gyorsan és mennyire erősen reagál erre a bőr.”

A bőrprobléma megismerése mellett alaposan meg kell vizsgálnunk a bőrt ahhoz, hogy ki tudjuk választani a vendég bőrének leginkább megfelelő kezelést. A bőrdiagnózis során feltett célirányos kérdéseinkkel az otthoni bőrápoláshoz szükséges kozmetikai készítmények iránt is felkelthetjük az érdeklődést.

Ismerjük meg a vendéget!

A kezelés előtt töltessünk ki vendéggel egy részletes anamnézis-kérdőívet. Az így szerzett információk kiegészíthetik a későbbi bőrdiagnózist. A kapott bőrkép alapján végül következtetéseket vonhatunk le a bőr viselkedésével kapcsolatban, segíthetünk a vendégnek abban, hogy jobban megértse a bőre problémáinak okait, s egyúttal megfelelő készítményeket is kínálhatunk a számára. A jó anamnézisnek mindenek előtt a gyógyszerfogyasztásra, a táplálkozásra, a stressz szintjére, az otthoni bőrápolási szokásokra és az életvitelre kell kitérnie.

A bőrdiagnózissal az a célunk, hogy mindent megtudjunk a vendég bőrének állapotáról, hogy azután kialakíthassuk a kezelés és az otthoni bőrápolás koncepcióját.

Az eljárás

A bőr diagnózisa során a kozmetikus a lehető legalaposabban szemrevételezi és végigtapogatja a vendég bőrét. Tanácsos az arcot gondolatban különböző részekre osztani, és az egyes területekre specifikusan jellemző problémákat és szükségleteket beazonosítani.  Figyeljünk az olyan jellemzőkre, mint pl. a bőr állaga, pórusai, vastagsága, rugalmassága, víztartalma, faggyútartalma, a szövet rugalmassága és tónusa, esetleges tisztátlanságai, valamint a vérkeringés. A jellemzőket többféleképpen tudjuk megállapítani. Használjunk nagyítót, és a vendégnek is mondjuk el, hogy mit látunk, mit érzékelünk. A durva pórusok, a pigment-elváltozások, a kiterjedt hajszáleresség, az effloreszenciák és az esetleges vízhiány okozta pikkelyesedés legtöbbször az első ránézésre megállapíthatóak.

A szövet rugalmassága és a tónusa a bőr megcsípésével és tapintásával állapítható meg. A bőr faggyútartalmának megállapításához egy üveglapra vagy selyempapírra van szükség, amit néhány másodpercig az érintett területre kell helyezni, pl. a T-zónára vagy az orcára. Attól függően, hogy mennyire lesz „tejes” az üveglapka, illetve zsíros a papír, tudjuk megállapítani az adott terület faggyútartalmát. A bőr aktivitásáról, érzékenységéről a tisztítás után állapot adhat információt: érdemes megfigyelni, hogy miként viselkedik, például enyhe nyomás hatására milyen mértékben jelennek meg rajta piros foltok.

A képzés része

A profi bőranalízis a kozmetikusképzése egyik fontos része. A különböző kozmetikai cégek is kínálnak továbbképzési lehetőséget a bőrdiagnosztika területén.

Az eljárások ugyanakkor gyakran különböznek egymástól, mert a cégek különféle bőrápolási filozófiákat követnek. Tájékozódjanak alaposan a kínálatról, és azt a filozófiát, irányzatot válasszák, amely a leginkább összhangban van az Önök gyakorlatával, elképzeléseivel, mert csak így tudnak majd autentikusan fellépni vendégeik előtt.

A különböző bőrállapotok tipikus jegyei
Az „érett” vagy idő előtt megöregedett bőr ráncos és barázdált, gyakran száraz és erősen festékfoltos. Általában csökkent rugalmasságot és feszességet mutat, emellett tágabb pórusok is jellemezhetik.
Az érzékeny bőr különösen érzékenyen reagál a különféle hatásokra, kitágult erek, száraz és durva részek egyaránt jellemzik.
Az olajos bőr tág pórusú, gyorsan zsírosodik, fénylik, többnyire vízhiányos és általában tisztátalan is.
A vízhiányos bőr rugalmatlan. Tulajdonosa feszesnek érzi. Viszketésre hajlamos, pikkelyesedik és száraz foltok is találhatóak rajta.
– A zsírszegény bőr matt, fénytelen vízhiányos és kellemetlenül feszül.

Kérdések egy anamnézis kérdőívhez:

– Fogyaszt-e rendszeresen valamilyen gyógyszert?
– Milyen bőrápoló szereket használ?
Dohányzik?
– Mostanában sokat stresszel?
– Gyakran érzi, hogy a bőre feszül?
– Tud-e valamilyen allergiájáról?
– Hogyan jellemezné a táplálkozását?
– Mennyi folyadékot fogyaszt egy nap?
– Rendszeresen napozik?
– Gyorsan zsírosodik a bőre?

Te már előfizettél?

A Beauty Forum Magyarország piacvezető szépségszakmai magazinja. Naprakész leszel a kozmetikai újdonságokban, megismerheted a hatóanyagtrendeket és kutatási eredményeket. Megtalálod a smink, pilla, arc- és testápolási módszereket is. Évi 10 alkalommal jelenik meg.

Rendeld meg most! Katt ide!


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail