Fotó: Accord/Shutterstock.com

Bőrtípusok új megközelítésben: a kombinált bőr

Új bőrtípusok? Sorozatunkban az alipikus és a dehidratált, valamint a szeborreás bőrtípusok után a kombinált bőr jellemzőit és kezelési lehetőségeit tekintjük át, új megközelítésben.

Kozmetikai diagnosztizálás során az alap-bőrtípusok mellett, amit a bőrfelszíni hidrofil lipid minősége és mennyisége határoz meg, egy arcon belül többféle alap-bőrtípus és/vagy rendellenesség kombinációjával is találkozhatunk. Ezekben az esetekben kombinált bőrtípusoknak nevezzük. A kombinált szó arra utal, hogy a kozmetikai kezelés során kombináltan kezeljük a bőrt. A bőrtípusok eltérése egymástól nem a bőr felépítéséből adódik, hanem a bőr működése miatt történik. Kombinált bőrként vesszük figyelembe azt az eltérést is, amikor egy alap bőrtípushoz az arc különböző részein valamilyen rendellenesség, pl. festék-rendellenesség, gyulladásra való hajlam, vagy érzékenység, szederjesség, illetve allergiás, rozáceás, heges vagy aknés bőr párosul. A gyakorlatban a különböző életkorokban, különböző formában találkozhatunk valamilyen kombinációval.

Vegyünk egy példát Báthyory Katalin praxisából

• „ A vendégünknek, pubertás korában volt egy átlagos korpás szeborreás, felszíni vízhiányos bőre, fiatalkori aknékkal. Kombinált bőre volt, mert a szeborreája kombinálódott apró, gennyes aknékkal.
• A kor előrehaladtával hormontablettát kezdett el szedni. Az alapos és hozzáértő célzott kozmetikai kezelések következtében az aknék eltűntek az arcáról, maradt a »klasszikus« korpás szeborrea, felszíni vízhiánnyal. Így csak egy alap bőrtípussal foglalkoztunk.

• Gyermekvállaláskor viszont megjelentek az arcán, jellegzetes helyeken, a homlokon és az ajkak fölött a terhességi májfoltok. Ebben az esetben ismét kombinált bőrként kezeltük.

• Pár év múlva vendégünk bőrén csökkent ugyan a faggyútermelődés, de a felszíni vízhiány mellett megjelent a mélyrétegű vízhiány is, így maradt a kombinált bőr, csak változott a kezelési protokoll, mert a rendellenes festékezettség mellett az öregedési folyamatok lassítása lett a kezelés célja.
• Klimax után, amikor is a disszimilációs folyamatok kerülnek túlsúlyba, csak az arc középső részén maradt még egy enyhe szeborrea, felszíni és mélyrétegű vízhiánnyal, az arc két oldalán kiürültek a pórusok, sőt mérsékelten alipikus bőr alakult ki.”

A leggyakoribb kombinált bőrtípusok

Tekintsük át a leggyakrabban előforduló kombinált bőrtípusok jellemzőit és kezelésük eltéréseit az alap-bőrtípusokhoz képest!

1.      Korpás szeborrea felszíni és mélyrétegi vízhiánnyal

Objektív tünetei: Az egész arc területén jellemzően szűk pórusokkal találkozhatunk, bennük hajszálszerű komedókkal. Ennek az oka, hogy a faggyú összetételéből hiányzik a víz is. A komedókban a faggyú keveredik a szőrtüsző felső harmadában található elhalt hámsejtekkel. Ennél a kombinált bőrnél már előfordul, hogy szűk, de néhol üres pórusokkal is találkozhatunk, valamint, felszíni és mélyrétegi vízhiánnyal, különösen az arc két oldalán. Az arc középső részén erőteljesebb lehet a szeborrea, de ott is felszíni és mélyrétegű vízhiánnyal társul.
A leggyakoribb rendellenességek, amelyekkel társulhat: A mélyrétegi vízhiány miatt valószínűleg egy érettebb bőrtípusról van szó – ha csak nincs valamilyen komoly betegség a háttérben –, ez a mélyrétegű vízhiány társulhat festékrendellenességgel, amelyek a régen helytelenül tisztított aknék vagy gyulladt gennyhólyagok helyén alakulhattak ki). A szeborreás bőrtípusokra jellemző hajszálértágulatok kialakulása is megfigyelhető.
Kezelésének eltérései: A kezelésénél figyelembe kell vennünk, hogy érett bőrtípussal állhatunk szembe, ahol a hidratáció fokozása és az öregedési folyamatok lassítása a fő cél, de a még meglévő faggyútúltermelődést is kezelni kell. Ezért igyekezni kell olyan korszerű hatóanyagos pakolással dolgoznunk, amiben megtalálható, az úgynevezett ISN (intelligens sebum normaliser), ami normalizálja a faggyútermelést, ahol kell, csökkenti, s ahol kell, ott fokozza. A vitaminok közül alkalmazhatjuk a B3-vitamint, ami erőteljes hidratáló is, de emellett szeborreaellenes hatóanyag is. Ha már a vitaminoknál tartunk, akkor természetesen az F-vitamin az egyik legfontosabb hatóanyag, bármelyik bőrtípusnál, hiszen a linol, linolénsav, arachidonsav a hám lipoid köpenyének hiányosságát pótolja.

2.      Korpás szeborrea felszíni vízhiánnyal + mérsékelten alipikus felszíni vízhiánnyal

Objektív tünetei: Az arc középső területén találkozunk enyhe szeborreával, ami annyit jelent, hogy inkább szűkek a pórusok, bennük szürke fejű komedókat láthatunk. A bőrfelszín „száraz érzését” már egy hidratáló krémmel is selymessé tudjuk varázsolni. Az arc két oldala kicsit élénkebb színű, sokszor zárt vagy szűk pórusokkal. Száraz érzetű, mikor megsimogatjuk, nem feltétlen azonnal reagál bőrpírral, viszont ha sokat „inzultáljuk”, kipirosodással válaszol. Az itt megjelenő alipiáról, a zárt vagy szűk pórusokból, a kissé érdes tapintásból, és az élénkebb színéből következtethetünk.
Leggyakoribb rendellenességek, melyekkel társulhat: Ilyen típusú bőrrel fiatal, illetve fiatal felnőttkorban találkozhatunk. Mivel korban hamarabb történik meg a nemi hormonok működése, ezért hamarabb kezdődik a hormontabletták szedése is, ami erőteljesen csökkenti a faggyútermelődést. Ezáltal a szeborreás területeken is kevesebb a faggyú, a többi területen viszont mérséklődik, lecsökken. Természetesen ahhoz, hogy egy ilyen kombináció kialakuljon, külső, belső és öröklött tényezők is hozzájárulnak. Mivel a felszínen kevés a bőrvédő lipid, ezért sérülékenyebb lehet a bőr. A „sérülékenységhez” hozzátartozik, hogy illat- vagy színező anyagokra is másképp reagál, mint egy normál bőr, ezért festékrendellenességre is hajlamosabb lehet, illetve gyakran kipirosodásra hajlamos, esetleg érzékeny. A szeborreás bőrtípusokra jellemző hajszálértágulatok kialakulása is megfigyelhető.
Kezelésének eltérései: A fő feladat az arc két oldalán meglévő mérsékelt zsírhiány kezelése lenne. Vigyázni kell arra, hogy ne váljon fokozottan alipikussá, ezért kíméletes kezelést igényel. Mivel a szeborreás területen sem túlzottan fokozott a faggyútermelődés, ezért enzim peelinget, vagy nagyon enyhe AHA-savas anyagot használjunk, nehogy az amúgy is vékony hámréteg felületét megsértsük. A pakolásoknál is hangsúlyozottan figyelni kell a helyspecifikusan történő táplálásra. A szeborreás területeken lehet enyhe összehúzó anyagokat alkalmazni, de az alipikus területeken csak hidratáló, nyugtató anyagokat tartalmazó pakolásokat. A kezelés első részében csak felpuhító masszázst alkalmazzunk és a tápláló pakolás előtt végezzünk egy hatóanyagos masszázst. A tápláló pakolásoknál az arc középső területein a hidratálás, míg két oldalt a táplálás legyen az elsődleges célunk.

Preventív kezelésként figyeljünk arra, hogy próbáljuk megelőzni, illetve késleltetni, a mélyrétegű vízhiány kialakulását.

3.      Fokozottan alipikus felszíni és mélyrétegi vízhiánnyal

Objektív tünetei: Kellemetlen állapotnak élik meg a vendégeink, mindig élénk színű, érzékeny, de nem kötelező, hogy gyulladásra hajlamos is legyen. Természetesen ez a kombináció sem fiatal korban jelentkezik általában, de időben kell észrevennünk, hogy mi várható és ennek megelőzése a fő feladatunk. Zárt pórusok láthatóak, ritkán az arc középső részén esetleg szűk pórusokkal is találkozhatunk. Matt fényű, érdes, durva tapintású. A bőr állapota minden külső hatásra érzékenyen reagál.
Leggyakoribb rendellenességek, melyekkel társulhat: Szélsőséges esetben, ha nem figyelünk a zsírhiány pótlására, mert esetleg megtévesztő lehet és csak egy dehidratált bőrre gondolunk, akkor bizony könnyen érzékeny, gyulladásra hajlamos bőrré is változhat.  Ezért nagyon fontos a szubjektív tünetek kikérdezése a vendégtől, hogy előre lássuk a kezelés menetét, amivel megakadályozhatjuk kialakulását. Természetesen ez a kombinált bőrtípus érzékenyen reagál az illatanyagokra, de a szélsőséges időjárásra is. Könnyen válik gyulladásra hajlamos, érzékeny bőrré, illetve ha nem figyelünk oda kellően, akkor rosaceássá.
Kezelésének eltérései: Nagyon fontos, hogy kerüljük a szélsőséges eljárásokat és az egész kezelés során „simogassuk” a bőrt. Biztosan enyhe tisztító hatású anyagokat, leginkább olajokat alkalmazunk a bőr letisztítására, peelingként pedig biológiai peelinget választunk. Itt nem fontos művelet a felpuhítás, hisz nincs tisztítanivaló, inkább csak hidratáló anyagok alkalmazásával puhítsuk a bőrt annak érdekében, hogy könnyebben befogadja a hatóanyagokat. A táplálásnál a természetes zsírok, olajok közül a jól felszívódó fajtákat részesítsük előnyben, és melléjük még használjunk ránctalanító, regeneráló hatóanyagokat is. Ennél a típusú kombinált bőrnél különösen fontos a fényvédelem, mert nagyon érzékenyen reagál a napfényre.

4.      Mérsékelten alipikus felszíni és mélyrétegi vízhiánnyal

Objektív tünetei: Inkább idősebb vendégeken találkozhatunk ezzel a kombinációval. Nem minden esetben, de általában kissé élénk színű bőr, legtöbbször tisztítás, vagy mosakodás után félórával is száraz, húzódó érzete van a vendégnek. A bőrfelszíni hidrofil lipid nem alakul ki tökéletesen, emiatt, és a faggyú hiányának eredményeként válik érzékennyé a bőr. A csökkent faggyútermelés mellett a szaruképzés sem megfelelő, kevesebb vízmegkötő faktor és epidermális lipid képződik, ezért alakul ki az állandó felszíni vízhiány, illetve hamarabb alakulhat ki a mélyrétegű vízhiány is.
Leggyakoribb rendellenességek, melyekkel társulhat: Mivel a bőrfelszíni hidrofil lipid nem tökéletesen alakul ki, a legtöbb esetben érzékenységgel is találkozunk, sőt szélsőséges esetben gyulladásra is hajlamos tud lenni a bőr. Ha nem kezeljük körültekintően a bőrt, szélsőséges esetben rosaceássá válhat.

Mivel érzékenyen reagál mindenre, hajlamosabb lehet a festékképzési rendellenességek kialakulására.

Kezelésének eltérései: Ezeknél a kombinált bőröknél, fontos, hogy a bőr ápolásával, hidratálásával, illetve a hámban a kialakulást előidéző állapotok javításával segítsünk megszüntetni, vagy mérsékelni a problémákat.

A nyári időszak segítséget adhat ennek a bőrnek, de hiába kombinált bőr, egységesen kell kezelnünk a zsír- és vízhiányt. A kezelési műveletünkben a peelingnél biztosan biológiai peelinget választunk, hisz kíméletesen nyitja meg a bőr szerkezetét. A táplálásnál a hidratáló anyagok bejuttatása után ne sajnáljuk a bőrtől a jó minőségű természetes növényi olajokat. Mivel a kezelésnél nem a tisztítás az elsődleges cél, a végére tehetjük a hatóanyagos masszázst, majd mindenképpen fényvédőt is tartalmazó befejező krémet válasszunk.

A kombinált bőr kezelése – ahogy a nevében is benne van – kombinált gondolkodást és megoldásokat vár el a kozmetikus szakembertől. Cikkünkben ízelítőt kívántunk adni a kombinált bőrtípusokkal kapcsolatban.

Forrás:
Báthory Kati-Juhász Klári: Kozmetikai diagnosztika
Báthory Kati-Juhász Klári: Bőrtípusok a kozmetikai gyakorlatban
Piknik Kör előadásai
BKIK szakmai előadásai


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail