Fotó: Magyar Attila

Bőrtípusok új megközelítésben

A Beauty kiállítás két szakmai könyvújdonság is sokak érdeklődésére tartott számot – Báthory Kati és Juhász Klára nagysikerű „Kozmetikai diagnosztika könyv” kiadványa után megjelent mintegy folytatásul a „Bőrtípusok a kozmetikai gyakorlatban” című könyv – ha a Beauty kiállításon tapasztalható érdeklődést vesszük alapul, ugyanolyan sikeres lesz, mint az előző kiadvány. Ugyanilyen nagy érdeklődés kísérte Halmos Judit „Kozmetikai anyagismeret” könyvének legújabb, bővített kiadását is.

Milyen célból írtad, kiknek szól? 

Halmos Judit: Kezdetben csak a bő egy évtized alatt felgyűlt szakmai ismereteim rendezése és számítógépes gyakorlatszerzés céljából, később alakult úgy, hogy könyv lett belőle. Elsősorban kozmetikustanulóknak szól, de mestervizsgára készülő kozmetikusok is használhatják felkészülésre – sok kozmetikus a szakkönyvei közt a polcán tartja.

Báthory Kati dedikál

Milyen visszajelzése volt?

Nagyon keresett lett, pedig a kémia megkerülhetetlenül benne van. A keresettséget az is bizonyítja, hogy a jelenlegi már a tízedik kiadása. A tanárok visszajelzése szerint jól tanítható, a tanulók visszajelzése alapján pedig jól tanulható a könyv, már amennyire ez egy anyagismeret könyvről elmondható. Számos iskolában ezt használják tankönyvként.

Mennyiben más az új kiadvány?

Csak annyira, amennyire a kozmetikában felhasznált anyagok és eljárások mások. A kozmetika az alap-, ható- és segédanyagok tekintetében állandóan változik, fejlődik, és ezzel egy korszerű tankönyvnek lépést kell tartania. A benne lévő ismereteket folyamatosan naprakészen tartom, hogy stílszerű legyek: kiadásról kiadásra felvarrom a ráncait.

Hol tart most a magyar kozmetika a véleményed szerint?

1988 óta, 25 éven keresztül vettem részt a kozmetikus szakképzésben, a legutóbbi négy évben már csak passzívan figyelem, de figyelem. Az utóbbi néhány év kivételével a kozmetikus képzés mindig világszínvonalú, sőt, megkockáztatom, világszínvonal feletti volt. Csak reménykedni tudok, hogy a szakképzés a mostani megtorpanás után visszatalál a régi értékekhez, és nem hagyja ezt a szép szakmát elértéktelenedni.

Vannak-e jó, korszerű szakkönyvek?

A központi tankönyvek egyik nagy hibája, hogy bár azokat általában rangos szakemberek jegyzik, évtizedig-évtizedekig változatlanok maradnak, miközben a szakma folyamatosan változik-fejlődik. Tapasztalataim alapján a kozmetikusok szerettek, és ma is szeretnek szakkönyveket olvasni, pénzt, fáradságot nem kímélve szakmai tapasztalatokat gyűjteni, fejlődni. Ezért is fontos könyveket a számukra kiadni, és a meglévő kiadványokat folyamatosan gondozni.

Fotó: Magyar Attila

Milyen inspirációra vágtatok bele egy újabb kiadvány megírásába?

Báthory Kati: Sokat változtak a kozmetikai kezelések, a gyakorlati szakemberek szeretik az új dolgokat, haladni kell a korral. Kozmetikusoknak és kozmetikus tanulóknak írtuk, mindenkinek jó átismételni a régen tanultakat, megfűszerezve a korszerű változásokkal.
Nagyon jóleső a már most tapasztalható érdeklődés és visszajelzés. Megalapozta ennek a könyvnek a sikerét, a három évvel ezelőtt megjelent diagnosztizáló könyv. Igyekeztünk úgy megírni ezt a második könyvet, hogy ne ütközzön az elsővel, hanem inkább azt kiegészítse, sorozat jellegű legyen. Ezért lett a külső borító ugyanaz, csak más színben. Úgy gondolom, hogy könnyen olvasható, ezáltal könnyen megérthető a képek segítségével, jól megjegyezhető

Juhász Klára: Hiánypótló könyvnek szántuk, hisz ilyen formában egy könyvben sincs összeszedve a diagnosztika és a bőrtípusok. A kozmetikusok és a tanulók is találnak benne számukra érthető, hasznosítható részt. Az előző könyvünkkel kiegészítik egymást. Aki megvette és olvasta, az nagyon pozitívan nyilatkozott róla. Érthető, összeszedett, logikus és olvasóbarát szövegezése, mégis szakmai. Hiánypótló.

Miért vágtatok újra bele?

B.K.: Mint minden szakma, ez is az évtizedek folyamán nagyon sokat változott. A hétköznapi unka mellett tanítok iskolában is, ahol igyekszem életszerűen átadni a tudásom – ez ébresztette fel bennem a lehetőséget, hogy talán a gyakorlati tapasztalatokat is tovább kéne adni, ami előre viszi a szakmát.

J.K.: Mert nem bírtunk magunkkal J. A bőrtípusok az elmúlt évtizedekben sokat változtak, muszáj volt új szemlélettel közelíteni a tárgyalásukhoz. Illetve itt abszolút gyakorlati oldalról közelítjük meg a bőrtípusokat, és nem a „tankönyv” szerint, ami túl merev felosztású, és néha bizony távol áll a való világtól. A bőrtípusokról alkotott szemlélet kibővítése és szubjektív szemmel való megközelítése volt az elsődleges célunk.

Mennyiben más az új kiadvány?

B.K.: Más, mint amikor csak nagyvonalakban, klasszikus formában beszélünk a bőrtípusokról. Több oldalról részletesen, korok szerint közelítettük meg a rendellenességek megjelenését. A tanulóknak abban próbáltunk segíteni, hogy minden bőrtípus kezeléséhez tettünk egy kezelésiterv javaslatot, illetve minden fejezetnél hagytunk egy-két üres oldalt, hogy jegyzetelni lehessen benne, ezzel egy kicsit munkafüzetként is lehessen használni.

J.K.: „Csak” a bőrtípusokat taglalja, de azt részletesen és több oldalról megközelítve. A megértést könnyíti, hogy ugyanazon szempontok alapján tárgyaljuk a bőrtípusokat, és a végén minden bőrtípusnál van egy „általános” kezelési terv. Ezzel a vizsgázókat kívántuk segíteni.

Van-e még hasonló terv a tarsolyotokban?

B.K.: Miután elkészült az első könyvünk, már a nyomdába való járásnál éreztem, hogy valami hiányzik – nincs, ami állandó feszültségben tartson. A panaszomat szerencsére meghallotta a szerzőtársam… Van terv a tarsolyban, méghozzá nagyon jó. Most még csak gyűjtő szakaszban vagyunk, de remélem a szokásos „rövid” idő alatt sikerül megjelentetni. A borító színe már meg van…

J.K.: Megvan a következő könyvünk témája, és már el is kezdtünk dolgozni rajta. 2018-ban reméljük megjelenik.

Hol tart most a magyar kozmetika – merre tart a szakma véleményetek szerint?

B.K.: Nem érzem jól magam. Összekeveredett a szakma ebben mai a rohanó világban – tisztelet a kivételnek – elveszett az önkontroll. A kozmetikus szakembereknek tudniuk kellene a határaikat, a magunk által felállított törvényeket kellene betartanunk és másokat is erre figyelmeztetni. Már az iskolában kellene tanítani kozmetikai etikát, akkor talán könnyebb lenne. Valamikor én azt tanultam, hogy a szakma becsülete a legfontosabb, azt kell mindig szem előtt tartani, de ez már régen volt.
J.K.: Megbolondult a szakma szerintem. Mintha elfelejtették volna a kozmetikusok a hagyományos kozmetika csodálatos világát, és pedzegetik a határokat és a kompetenciákat. Sokszor találkozom kompetencia túllépéssel, és ez nem jó irány. Rendet kell tenni sürgősen, mert nem lesz jó vége.

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?