Fotó: Pixabay.com

Dekódold a bőrt!

Avagy a rétegelt öregedésgátlás a különböző öregedési tünetek tükrében – Az öregedő bőr eredményes kezelése több dimenziós: a bőr különböző rétegei más és másféle hatóanyagot igényelnek, ráadásul mindez életkoronként is változik, s nekünk ennek tükrében kell ápolnunk.

Az anti-aging kozmetika szépsége a bőrápolás bonyolultságának egyszerűségében rejlik. Hogy hogyan? Ha dekódoljuk az öregedés tüneteit, a bőr tálcán kínálja a megoldásokat. Mivel a bőröregedés több különböző felborult fiziológiás folyamat összességének optikai megnyilvánulása, az öregedő bőr eredményes kezelése csakis több dimenzióban történhet. Ezek a dimenziók a bőrtünetek szerint azonban széltében és mélységükben váltakoznak.
Harminöt év felett egyre inkább foglalkoztatja a nőt az anti-aging. Az „anti-aging” szó ugyan sokszor hozza izgalomba a vásárlót, valójában azonban téves értelemben használjuk. Az öregedést (aging) nem lehet megállítani: átlagosan 26 éves korban kezdünk el öregedni, bár a korral járó tünetek lehet, hogy csak 30 év felett jelennek meg. A szervezet öregszik, ami a mi hatáskörünkben van, az csupán az öregedési tünetek megjelenésének időbeli kitolása lehet. A valódi anti-aging a húszas évek elején kezdődik, később a szokványos mindennapi értelemben csak „tűzoltásról” beszélhetünk.

Rétegelt hidratálás

A valódi anti-aging a bőr megfelelő hidratálásával kezdődik.
A húszas évek elején még megfelelő és elegendő lehet a hidro-lipid réteget kiegyensúlyozó arckrém. Hisz ebben a korban az egészséges bőr nedvességmegtartó képessége jó, nincs szükség az elveszett nedvesség pótlására.
A harmincas nő bőre az epidermisz megújulásának lelassulása miatt már könnyebben válik dehidratálttá. A hidro-lipid réteg kiegyensúlyozása mellett a bőr mélyebb rétegébe is be kell avatkoznunk. Egyik oldalról pótoljuk a hiányzó nedvességet, a másik oldalon viszont meg kell erősíteni a bőr természetes nedvességmegtartó képességét (hidro-lipid réteg és az epidermisz). Alapfeltétele, hogy az epidermális sejtköztiállomány ép vagy bőrazonos anyagokkal (telítetlen zsírsavak, ceramid, szkvalán stb.) feltöltött legyen.

A ráncok

A különböző ránctípusok kezelését szét kell választani a professzionális anti-agingben.
A természetes öregedés velejárója a mimikai ráncok elmélyülése. Csak valóban mélyben felszívódó hatóanyagokkal vehetjük fel ellenük a küzdelmet: elsősorban izomlazító hatóanyagok (peptidek, növényi botoxszerű hatóanyagok), melyek méretük, molekulaszerkezetük miatt vagy szállítórendszerekbe csomagolva (liposzómák, kozmetikai drón technológia) képesek ilyen mélyre felszívódni. A bőrfelszínén és az epidermiszben maradó hatóanyagokkal nem lesz sikeres a mimikai ráncok simítása.
Az idő előtti ráncok kezelése viszont már mindhárom bőrréteget kell, hogy érintse. Mivel kialakulásuk fő oka a bőr terhelése a különböző káros környezeti tényezőkkel (UV-sugárzás, szmog, irritáló anyagok, káros szabadgyökök), ezek ellen a bőrt átfogóan (hidro-lipid réteg, epidermisz, dermisz) kell védenünk. Minél inkább sérült a bőr barrierje, annál gyengébb a védekezőképessége, annál mélyebbre jutnak a bőrromboló tényezők.

Rétegenként építsd fel a bőrt!
Kevesen gondolják azt végig, hogy egy elégtelen hidro-lipid réteg hosszú távú következménye az idő előtti ráncok kialakulása. Eleinte még csak a komfortérzet hiánya a probléma, majd jönnek az epidermisz rossz nedvességmegkötő képessége miatt kialakuló bőrfelszíni ráncok, irritáció. Később, ha tartós az epidermisz védekezőképességének a felborulása, a kollagén- és elasztin rostokat romboló tényezők szabad utat nyernek a dermiszbe. Az így kialakuló ráncok odafigyeléssel, egészséges életmóddal és tudatos (mélyrétegű) bőrápolással megelőzhetők lennének.
A probléma leküzdéséhez viszont nagyon kevés az, ha csak a kollagén- és elasztin rostok termelődésének aktivizálására koncentrálunk. Vendégeink hajlamosak arra, hogy ezekre a szavakra (kollagén, elasztin) hamarabb felkapják a fejüket. Viszont a bőr egyéb rétegét építő hatóanyagok nélkül nem lesznek elégedettek még a professzionális készítményekkel sem. A bőrt rétegelve kell felépíteni:
■ A dermiszbe felszívódó hatóanyagokat (peptidek, liposzómázott antioxidánsok, kis molekula méretű hatóanyagok) leginkább koncentrátumok, szérumok formájában alkalmazzuk mind az otthoni, mind pedig a kozmetika arckezelések során.
Az epidermisz építését szolgáló hatóanyagokat legsikeresebben géles állagú készítményekből juttathatjuk a bőrbe. A krémek elsősorban a hidro-lipid réteg kiegyensúlyozását szolgálják. Egyes hatóanyagaik természetesen mélyebbre is felszívódhatnak, de a látványos bőrfiatalításhoz válasszuk a koncentráltabb szérumokat.

A rétegelt bőrápolás feltétele, hogy a kozmetikus ismerje a hatóanyagok hatásmechanizmusa és a bőr különböző rétegének működése közti kapcsolatot. A koncentrátum-kiszerelés önmagában még nem garantálja a dermális bőrmegújulást; a döntő a koncentrátum aktív hatóanyagainak minősége és tudása, bőrrel való összeegyeztethetősége.

Te már előfizettél?

A Beauty Forum Magyarország piacvezető szépségszakmai magazinja. Naprakész leszel a kozmetikai újdonságokban, megismerheted a hatóanyagtrendeket és kutatási eredményeket. Megtalálod a smink, pilla, arc- és testápolási módszereket is. Évi 10 alkalommal jelenik meg.

Rendeld meg most! Katt ide!


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail