Egy valóra vált álom: Marton Bettina nemzetközi sikertörténete

Valaki csak munkát szeretne, valakinek a munkája a szerelem. Marton Bettina története remek példa arra, hogy nem muszáj beletörődni a hétköznapokba, mert ha eldöntöd, hogy sikeres szeretnél lenni - és teszel is érte -, a határ a csillagos ég.

10 éve foglalkozol műkörömépítéssel, illetve most már nemzetközi oktató is vagy.  Rögös volt az út idáig?

Én egy egyszerű vidéki szalonban kezdtem 10 éve. A vendégek szépítése mellett versenyeken is indultam, és több dobogós helyezés után figyelt fel rám Ungár Katalin, a Brillbird ügyvezetője. Ennek köszönhetően, 2012 óta már nem csak szalonozok, hanem oktatom is a szakmát, azon belül is a műköröm díszítést. Egyvalami azonban nem változott az évek folyamán: pontosan ugyanolyan szenvedéllyel és alázattal végzem a munkámat, mint ahogy kezdőként is tettem.

Hogy jött ez ötlet, hogy fejleszd magad?  Segítettek a versenyek?

Ez nem jött, egyszerűen csak azt csináltam, amit imádtam. A versenyek pedig azért voltak jók, mert mindig egy tükröt mutattak, hogy épp hol tartok. Amikor az első versenyemet megnyertem, éreztem, hogy van helyem a szakmában. 2012-ben pedig kezdő oktatóként indultam Londonban, így nem számítottam arany éremre, de természetesen nagyon boldog voltam, amikor kihirdették az eredményt.

Van arra recept, hogy hogyan tűnjünk ki a többiek közül?

Azt gondolom, hogy a szakmában nagyon sok minden megtanulható. Kitartással és szorgalommal ki lehet tűnni az átlag „szalonkörmösök” közül, de a versenyzéshez kell egy pici plusz is. Egy egyedi ötlet vagy egyedi technika, bármi, amivel megfogjuk a zsűrit.

Mi az a tudás, ami szerinted nagyon fontos?  

Nem hátrány a fantázia és a kézügyesség, de kellő gyakorlással nagyon szép eredményeket lehet elérni. Sokszor tapasztalom, hogy valaki már másodszorra szép vonalat tud húzni, míg mások csak sok-sok gyakorlás után. De ha a tanulók kitartóak, a végén meg lesz a munkájuk gyümölcse.

Te melyik technikákban vagy jártas? Vagy inkább kérdezzem úgy, hogy melyikben nem?

Mindenhez megvan az alapismeretem, ami szükséges, hogy esztétikus és szép körmöket készítsek. De a szerelmem a díszítés. Abban is leginkább a 3D díszítések.

Azok közül, amit tanultál, melyik illeszthető be a hétköznapi életbe, melyik az, amit a szalonokban is használnak?

Mikor anno én voltam kezdő, még nem volt ennyi díszítő képzés vidéken, mint most. Pestre kezdőként nagyon költséges, és saját autó nélkül nehézkes volt feljönni, így szinte mindent saját magam tapasztaltam ki az OKJ-s képzés elvégzése után. Persze így minden sokkal tovább tartott, mire rájöttem a hibáimra, a technikákra, de sikerült!
Mivel a mai napig dolgozom szalonban, szinte csak olyan mintákat oktatok, amelyeket én magam is használok. Persze van néhány olyan díszítés, amit a saját magunk szórakoztatására vagy extrémebb/verseny körmök dekorálására használunk.

Oktatóként mit tartasz fontosnak, mi az, amit a leginkább el kell sajátítani a képzésen?

Hiába vagyok díszítő oktató, a legfontosabbnak mégis a technikát tartom. Itt nyilván nem a verseny technikára gondolok, hanem az esztétikus, tartós és levegősödésmentes szalontechnikára. Hiába a legszebb díszítés, ha az alap köröm letörik vagy csúnyán van megépítve.

Melyik az a stílus, ami külföldön nagyon menő, de itthon kevésbé? Egyáltalán mennyire egységes a körömtrend?

A trend országonként változó. Valahol a nagyon díszített, hatalmas kövekkel tarkított körmök mennek, van, ahol az egyszínű, nagyon egyszerű köröm a divat.

Idén mi lesz a divat?

Az idei nyár trendszínei mindenképpen az élénk színek lesznek. A bátrabbak vállalják a neon színeket is, míg a visszafogottabb vendégek a pasztellneonokat vagy a fagyiszíneket választják majd.

Neked személy szerint mi a kedvenc mintád?

A kedvencem az esküvői és a neonos minták, és persze az aquarium körmök. Imádom a letisztult stílust, a csillogást és a színeket is, de sokszor vallom a kevesebb néha több elvét.

Tudnál olyan újdonságot mondani, ami itthon nem annyira menő, vagy nem lehet kapni, esetleg még nem terjedt el?

Mivel mi, magyarok nagyon élen járunk a körömtrendekben, így egyelőre nem tudok olyat, amiről ne tudnánk, vagy máshol lenne, de itt nem. De, mégis! A ducky nail (extrém trapéz körmök), de ezek annyira rondák, hogy Isten ments, hogy megfertőzze kis hazánkat!

Melyik, szalonban is használható stílust a legnehezebb megtanulni?

Nem a stílust nehéz tanulni, hanem a technikát.

Oktatóként milyen nehézségekkel találkoztál?  

A tapasztalatok alapján a tanulók többségének az egymozdulat technikával, vagy a porcelán díszítésekkel gyűlik meg leginkább a baja. Van, aki egyből ráérez, van, akiknek nehezebben megy az elsajátítás.

Több helyen megfordultál már a világban a szakmád kapcsán, ilyenkor csak elindulsz, vagy minden esetben hívnak?

Mindig megkeresésre megyek külföldre. Vagy egy független szervező vagy egy viszonteladó figyel fel a munkámra. Megbeszéljük a feltételeket, a dátumot, és ha minden rendben megy, indulok. Néha kiegészítem az oktatást egy kis városnézéssel, ilyenkor viszem magammal a páromat vagy apukámat, de van, hogy csak dolgozni megyek és jövök is haza. Európa legtöbb országában jártam már, illetve rendszeresen járok Amerikába, de megfordultam már Vietnámban is. A következő nagy utazás Costa Rica lesz.

Milyen kihívások várnak még rád?  

Élvezem ezt, amit most csinálok. Az tesz boldoggá, amikor a tanulóim sikerélményekkel távoznak. A távoli terveim ugyanazok, amiket a múltban csináltam. Lelkiismeretesen, szerelemmel dolgozni és átadni mindazt, ami bennem van.

Bettina munkáit itt láthatjátok: 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail