Fotó: C starush/Fotolia.com

Egyre bevállalósabbak vagyunk

Az egyre nagyobb versenyhelyzet hatására egyre bevállalósabbak vagy túlvállalósabbak vagyunk, aminek jobb esetben eredménytelenség a vége, rosszabb esetben akár árthatunk is a vendégünknek.

Ma már a vendégek elvárása a kozmetikai kezelésekkel szemben nagymértékben megnövekedett, néha már irreális. Gyakran tévesen azt gondolják, hogy egyetlen kezeléssel megoldható a problémájuk, azonnali látványos és tartós eredményt várnak tőlünk, ez pedig lehetetlen. Kiemelten igaz ez az anti-aging kezelések alkalmazásakor, azonban a bőröregedési folyamatokat megállítani sem a kozmetikai, sem pedig az orvos-esztétikai eljárásokkal nem lehetséges. A bőröregedés nagyon összetett és bonyolult folyamat, amelyet a megfelelően kiválasztott módszerrel és kezeléssorozattal késleltetni tudunk. A lehetőségekhez képest a bőr állapotán javítunk, kihozzuk belőle a maximumot, majd az elért eredményt megőrizve szinten tartó kezeléseket javasolhatunk. Érdemes a kezeléseket idejekorán elkezdeni, mert a hangsúly egyértelműen a megelőzésen van, hiszen könnyebb dolgunk van, amikor a bőr ragyogó szépségét, feszességét szeretnénk hosszú ideig megőrizni, mint amikor már fel kell vennünk a harcot az öregedés látható jeleivel.
A szépségiparban egyre nagyobb a versenyhelyzet, ennek a nyomásnak a hatására egyre bevállalósabbak vagyunk.

Bőrdiagnózis és konzultáció

Kozmetikus szakemberként a felelősségünk akkor kezdődik, amikor a vendég betér hozzánk a kozmetikába.
Első lépésben egy személyes konzultáció alkalmával, a beszélgetés során lehetőségünk nyílik megkérdezni a páciensünket, hogy
■ mi zavarja őt a legjobban, és mi az, amin szeretne változtatni.
■ Ekkor tudjuk felmérni azt is, hogy reálisak-e az elvárásai vagy sem.
■ Kikérdezzük az otthoni bőrápolási rutinjáról, szükség esetén a rendszeres gyógyszerszedési, táplálkozási szokásairól, és kiszűrjük a prognosztizált kezeléssel szembeni esetleges kontraindikációkat.
■ Teljes körűen tájékoztatjuk a vendéget a kezelés menetéről, ajánlott gyakoriságáról, a várható eredményről, valamint javaslatot teszünk az otthoni bőrápolást illetően.

Fontos, hogy magabiztosan diagnosztizáljunk és csak olyan bőrprobléma kezelését vállaljuk, amelyet nagy biztonsággal el tudunk végezni allergiás reakció, és egyéb maradandó elváltozás, sérülés kockázata nélkül. Ellenkező esetben irányítsuk a vendéget bőrgyógyászhoz, egyéb szakorvoshoz. Ez semmiképp sem jelenti azt, hogy kudarcot vallottunk. Sőt, azt bizonyítja, hogy felelősségteljesen és szakértelemmel végezzük a munkánkat, amellyel elnyerhetjük a vendég bizalmát.
Elengedhetetlen, hogy jó minőségű, professzionális készítményekkel dolgozzunk, adott esetben ne legyünk restek átböngészni az INCI-listát, és megvizsgálni az összetevőket. Többnyire a kezelés sikere az aktív összetevőkben rejlik.  Minden körülmények között tartsuk be a higiéniás követelményeket!

Savas hámlasztás
A kémiai hámlasztó savak nagyon hatékonyak a különböző esztétikai kezelésekben, így gyakran használjuk őket. Annak érdekében, hogy célirányosan, a bőrproblémához igazítva ki tudjam választani a legmegfelelőbbet, elengedhetetlen, hogy színvonalas képzés keretében alaposan megismerjem a savak működését.
Jó, ha szem előtt tartjuk, hogy kozmetikusként kizárólag a hámréteget érintő kezeléseket végezhetünk, mélyebb réteget érintő hámlasztás kizárólag orvosi kompetencia, mert nagymértékben megnő a felülfertőzés kockázata.
A savas hámlasztó kezelések olyan, a hámréteget érintő esztétikai eljárások, amelyek az alkalmazott savkészítménytől függően helyreállítják az epidermisz különböző rétegeit. A savas hámlasztás ideális kezelési lehetőség foltokra, bőrelszíneződésekre, kisebb hegekre, aknés bőrre, de kiváló választás a bőr öregedése elleni küzdelemben.

Mi határozza meg a savak erősségét?
A savak erősségét alapvetően a savak %-ban mért koncentrációja és a pH-értéke határozza meg. Minél magasabb a koncentrációjú az adott készítmény, és minél alacsonyabb a pH-értéke, annál erősebb a sav hámoldó hatása.

Innovatív savak érzékeny bőrűeknek is

A kozmetológiában és az orvoslásban használt kémiai peelingek széles palettája áll a rendelkezésünkre – mono-hámlasztók és savkombinációk, a koncentráció mértékének és a pH-értékek széles választékából válogathatunk. A palettán megjelentek az innovatív savak, amelyek nagy molekulaszerkezetüknek köszönhetően nem képesek mélyen penetrálni és roncsolást okozni a bőrben, így a kipirulás mértéke elenyésző, a hatékonyságuk pedig megsokszorozódott a már eddig ismert savakhoz képest. Ily módon lehetőség nyílt olyan érzékeny bőrök hámlasztó kezelésére is, amely eddig csak kismértékben vagy egyáltalán nem tolerálta a hámlasztó savakat.

Árthatok-e a kémiai hámlasztó savakkal?

Amennyiben
■ nem vagyok elég körültekintő a bőr előkészítését illetően – beleértve a savas hámlasztó kezeléssel szembeni kontraindikációk kiszűrését is,
■ csak felületesen ismerem a savak tulajdonságát és a hatásmechanizmusát,
■ nem megfelelően választom meg a százalékot és a savak pH-ját (ezek határozzák meg az egyes savak erősségét),
■ a kezelések túl gyakran követik egymást,
■  nem hívom fel a vendég figyelmét az otthoni megfelelő bőrápolás szabályaira (pl. fényvédőkrém használata, szoláriumozás, napozás mellőzése), akkor inkább válasszunk más eljárást! Ellenkező esetben fennáll a túlhámlasztás veszélye, fényérzékennyé válhat a bőr, adott esetben foltosodhat vagy a nem megfelelő higiéniás körülmények mellett felülfertőződhet. Odafigyeléssel, megfelelő szakmai felkészültséggel azonban mindez elkerülhető.

Gépvásárlás előtt

Amikor gépvásárlást tervezünk, mindig mérlegeljük, hogy
■ mennyire biztonságos a készülék kozmetikai használata, tudok-e akaratom és legjobb tudásom ellenére maradandó sérülést okozni,
■ a kezelés következményeként kialakult váratlan bőrreakciókat tudom-e a szalonomban megnyugtatóan kezelni.
Ha a válasz nem, akkor elgondolkodtató, hogy szabad-e olyan gépi kezelést végeznem, amelynek az eredményessége akárcsak egyetlen esetben is megkérdőjelezhető.

Hol a határ?

Szakoktatóként, trénerként az a tapasztalatom, hogy sok esetben „túlvállaljuk” magunkat, maximálisan meghaladva a képesítésünket és a képességeinket. Láttam már elképesztő dolgokat, egy konkrét esetben például a kozmetikus ajak- és ráncfeltöltést is végzett! Itt felmerül annak az orvosnak a felelőssége is, akitől a töltőanyaghoz hozzájut, és egyértelmű a vendég felelőssége is, aki az olcsóbb szolgáltatás érdekében vállalja a kockázatot. Még rosszabb esetben akár kozmetikai kezelésre alkalmatlan „töltőanyagot” is befecskendezhetnek a bőr alá, amelynek visszafordíthatatlan következményei lehetnek.
Manapság oly vitatott téma a szakemberek körében, hogy kozmetikus végezhet-e HIFU vagy Splendid géppel plazmakezelést. Aki tájékozódik a témában, az olvashat számos ellenvéleményt, de olyat is, hogy valaki pozitív tapasztalatokról számol be. Olykor értetlenül állok azonban a tény előtt, hogy hogyan lehetséges ezeket a kezeléseket kuponos oldalakon megvásárolni, hiszen lehetetlen azon az alacsony áron megfelelő minőséget biztosítani. További kételyt vet fel bennem, hogy nem mindenki alkalmas a kezelésre, tehát az arcdiagnosztika elengedhetetlen. Ráadásul egyáltalán nem mindegy, hogy mely cégtől vásároljuk meg a készüléket, hol gyártják, és van-e megfelelő minőségű oktatás, amelyet a forgalmazó biztosít a kozmetikus számára. Sajnos ezen a területen is vannak rossz tapasztalataim. Minden gond nélkül tudtam volna olcsó HIFU-készüléket vásárolni anélkül, hogy az adott cégnél lehetőségem lett volna szakemberrel beszélnem, oktatásra pedig egyáltalán nem volt lehetőség.

Nem tisztem pálcát törni mások felett, mindenki a lelkiismerete és a legjobb szakmai tudása szerint döntse el, hogy hol vannak a saját, személyes korlátai, hogy meddig feszegethetjük a korlátainkat, és azt, hogy hol húzzuk meg a határvonalat a kozmetikai és az orvos-esztétikai beavatkozások között.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail