Fotó: pixabay.com

Érzékeny, allergiára hajlamos bőr téli bőrápolása

A levegő a nap nagy részében csípősen hideg, ami a bőr állapotára, minőségére, a faggyútermelésére is nagy hatással van. A hideg a faggyút a zsírhoz hasonlóan mintegy megdermeszti, így az könnyen besűrűsödik, és eltorlaszolhatja a faggyúbejáratot, csökkentve a védelmet. A Bőrünk állapota ettől jelentősen romolhat – különösen, ha az érzékenyebbek közé tartozik.

Az érzékeny bőrreakció sokszor a kozmetikus szakembereket is elbizonytalanítja, de tudni kell, hogy a szélsőséges bőrtünetek mögött nem minden esetben áll allergiás reakció. Ha valakinek érzékeny a bőre, még nem jelenti, hogy allergiás is – viszont tény, hogy az érzékeny bőr könnyebben reagál allergiával bizonyos külső hatásokra. A rossz hír pedig, hogy közvetlen környezetünkben se szeri, se száma az allergizáló anyagoknak.

Allergizáló kozmetikumok

Egyrészt allergizálhatnak a kozmetikumokban található összetevők, leggyakrabban a parfüm, valamint a konzerválószerek.
■ A kémiai tartósítószerek közül a parabéneknek (buthyl-paraben, methyl-paraben, ethyl-paraben) nemcsak irritáló hatása van, hanem a nap sugaraival érintkezve gyorsítják a bőrsejtek öregedését is. Ezért is döbbenetes az, amikor egy anti-aging termék parabénekkel van tartósítva. Az pedig külön elszomorító tény, hogy a parabén annyira fel tud szívódni a szervezetben, hogy még az anyatejben is megjelenik.
■ Hasonlóan gyakori irritáló anyagok a kozmetikumokban található szintetikus színezékek és a kémiai fényvédők, például a szintén komoly mellékhatással bíró octyl-metoxicinnamatot, amit  már a női mell rákos sejtjeiben is kimutattak.
De érdemes kerülni azokat a kozmetikumokat is, amelyeken ezeken kívül triclosan tartósító-fertőtlenítő szert, MDGN-t vagy ásványi olajakat tartalmaznak.

Nem győzzük ismételni: bőrápoló termékeink kiválasztásánál legyünk nagyon körültekintőek, akár professzionális, akár lakossági termékekről legyen szó! Érzékeny, allergiára hajlamos bőröknek igenis szüksége van kényeztető, hidratáló kezelésre, de ezekre a kezelésekre érdemes minősített natúrkozmetikumokat választanunk.

Csicsóka és kalendula

A hideg téli hónapokban értékes összetevőivel, hatóanyagaival kitűnő tápláló hatású a csicsókát és kalendulát tartalmazó kozmetikumok. A növényi hatóanyagoknak – a csicsókának és kalendulának – köszönhetően nemcsak hidratálja és táplálja, de nyugtatja, regenerálja és selymesen puhává is varázsolja a legszárazabb, berepedezésre hajlamos bőröket is, és kiválóan alkalmas a kínzóan száraz bőrök ápolására.
Hogy miért? Természetesen a növényi hatóanyagok és értékes összetevőik miatt.

Csicsóka
A csicsóka kiemelkedő ásványianyag-tartalma támogatja a bőr élettani funkcióit.
– Cink: hatással van a sejtmembrán integritásának fenntartására.
– Kálium: fontos az izomműködéshez, a sejtek energiaellátásában és a sav-bázis egyensúlyban.
– Magnézium: létfontosságú elem. Több enzim katalizátora, az érfalak áteresztő képességét javítja.
– Foszfor: A fehérje-, szénhidrát-, zsíranyagcseréhez szükséges.

A benne levő vitaminok pedig elősegítik a sejtek anyagcseréjét, fokozzák a sejtek ellenálló- és regenerációs képességét, a fertőzésekkel szemben ellenállóvá teszik a hámréteget, gátolják a hámréteg kiszáradását, elősegítik a sebgyógyulást és szabályozzák a faggyúmirigyek működését. Ezen kívül a csicsóka nélkülözhetetlen esszenciális aminosavakat – lizint, arginini, hisztidint, triptofánt és aszparagint – is tartalmaz a szervezetünk működéséhez, tehát fogyasztása nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is javasolt.

Kalendula
A kalendula, azaz a körömvirág gyulladásgátló hatású illóolajokat tartalmaz, ezeknek köszönhető a növény sajátos illata. További hatóanyagai a béta-karotinhoz hasonló kalendulin festékanyag, a szaponinok és más, vitaminjellegű vegyületek. A körömvirágban mindezeken kívül keserűanyag, természetes savak, különféle fehérjevegyületek, zsírok, viaszok és gyanták is megtalálhatók – minden, ami az érzékeny bőr igazi jótevője!
Kozmetikumok nemkívánatos összevetői és esetleges mellékhatásaik

■ Parfüm (Parfume, Flagrance): erős allergizáló hatással bír.
■ Mesterséges konzerválószerek (különösen a már említett parabének): gyorsítják a bőrsejtek öregedését.
■ Emulgeáló anyagok (PEG/polyetylenqlykol és származékai): a bőrt áteresztővé teszik, így minden kórokozó áthatolhat rajta.
■ UV szűrők: allergiakeltő hatásukat gyakran pont az UV-fény befolyására fejtik ki.
■ Triclosan tartósító/fertőtlenítőszer: a szervezet egészséges működéséhez szükséges organizmusokat is elpusztítja, mivel nem tud különbséget tenni káros és hasznos kórokozó között
■ MDGN/metildibromo-glutaronitril: tartósítószer, súlyos bőrgyulladást és allergiát okoz.
■ Ásványi olaj (Paraffinum liquidium): filmréteget képezve a bőrön elzárja az utat, még az oxigént sem engedi át a sejtfalon.
■ Mesterséges színezőanyagok, festékek.

Ajánlott cikkek

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?