Fotó: Shutterstock.com

Hatóanyag-bejuttatás

A legújabb lehetőségek tükrében – A nők ősi vágya a szépülés, fiatalságuk megőrzése. Az ókorban még megelégedtek az arc és a test illatos olajokkal, kencékkel való bedörzsölésével, a technika fejlődésével azonban megnőtt az igény a hatóanyagok mélyebb rétegekbe történő bejuttatására.

A hatóanyagok bőrbe történő bejuttatásakor meg kell különböztetnünk manuális és elektrokozmetikai eljárásokat.

Manuális kozmetikai kezelések
A mai rohanó világban a nők ideje kevés, a bőrápolásban azonnali és minél hosszabb távú hatást igényelnek.

Ez olyan kozmetikumokkal érhető el, amelyek mikro- és nanoemulziókat tartalmaznak. A mikro- és nanoemulziók lipidekből, vízből és felületaktív anyagokból álló szubmikroszkópos rendszerek.

■ A hatóanyaghordozó-rendszereket a membránjaikat kialakító anyagok minőségétől és hatóanyagtartalmuktól függően csoportosítjuk: liposzómák, nioszómák, szfingoszómák, termoszómák, oleoszómák, nanoszómák, neuroszómák, Qusome (= Quick Liposome).
Ez utóbbit azért emelném ki, mert használatával új világ nyílik meg előttünk, kozmetikusok előtt. A hagyományos rendszerekbe gyárilag becsomagolták a hatóanyagokat, míg a Qusome-ba mi saját magunk keverhetünk bele a vendég bőrének legjobb anyagokat: szérumokat, koncentrátumokat, melyek a speciális rendszernek köszönhetően mélyebbre juttathatók a bőrbe. Amíg a hagyományos liposzómákhoz magas hőre és sok energiára van szükség a hatóanyag aktiválásához, addig a Qusome szobahőmérsékleten nulla vagy minimális energiabefektetést igényel. A hatóanyagok egy kavarással bekapszulázhatóak. Stabilabb és hatékonyabb a liposzómáknál. Ez a világújdonság tavaly óta Magyarországon is kapható.

■ A következő anyagcsoport a peptidek. A szignálpeptidek hatására fokozódik a kollagéntermelés, az enzigmgátló peptidek gátolják a kollagén és más fehérjék lebontását.

■ A legújabb a kozmetikai drón technológia. Ez annyit jelent, hogy a hatóanyaghoz réz peptidet kapcsolnak, ezáltal a hatóanyagok sokkal mélyebbre juttathatók és hatékonyabban szívódnak fel.

Bár ezek az anyagok önmagukban is hatásosak, a kabinkezelésekhez használhatunk gépeket is – ilyenkor figyeljünk arra, hogy a 10 voltnál nagyobb kimeneti feszültséggel rendelkező gépek tönkreteszik a szerkezetüket és oda az elvárt hatás. Ezek a speciális szerkezetű anyagok mind a kabinkezelésben, mind az otthoni ápolásban rendkívül hatékonyak, használatuk látványos, az általuk elért bőrkép és bőrállapot javulásért vendégeink hálásak lesznek nekünk.

Elektrokozmetikai eljárások

Mezoterápia – Magában foglalja a tűs hatóanyagbevitelt (mezopen/dermapen. dermaroller) és az összes gépi hatóanyagbevitelt (iontoforézis, ultrahang, elektroporáció, hideg lézer, oxigénterápia).

Iontoforézis – A kozmetikában a legrégebben használjuk a hatóanyagok bejuttatására. Főleg azért kerül itt említésre, mivel az újgenerációs gépeknél már nem kell a vendégnek elektródát szorongatni, nincs kellemetlen áramérzet, és az olyan vendégeknél is alkalmazható, akik ragaszkodnak a régi, bevált módszerekhez. A legújabb gépek már arra is képesek, hogy O/V típusú emulziókat juttathassunk a bőr mélyebb rétegeibe. Az iontoforézis hatékony segítség a szeborreás bőrök felpuhításában is, azonban dezinkrusztáció alkalmazása után figyelni kell a hidratálásra, táplálásra, mert szárítja a bőrt.

Ultrahang – A kozmetikai gépparkból nem hiányozhat, úgy is mondhatnánk, hogy alapdarab. Minden típusú kezelésbe beilleszthető, a vendégek körében is kedvelt eljárás. Főleg hatóanyagbevitelre szolgáló tulajdonságát szoktuk kiemelni, de említésre méltó a sejtközötti állományra gyakorolt méregtelenítő hatása, amely a mikrorezgések miatt kitisztítja az extracelluláris mátrixot, ezért megnő a bőr hatóanyagfelvétele. A legújabb gépeknél a kezelőfejbe fényterápia van beépítve, ami a kezelés hatékonyságát fokozza.

Elektroporáció – Amióta az orvosi gyakorlatból átkerült a kozmetikába, számomra azóta nagy kedvenc, mert sejtszintű hatóanyagfelszívódást hozhatunk létre nemcsak a hámban, hanem az irharétegben is.  A bőr megfelelő előkészítése után analítikai tisztaságú hatóanyagokat juttathatunk helyspecifikusan a bőrbe. Szinte minden kozmetikában kezelhető bőrproblémára hasznos segítség.

Hideg lézer – A hideg lézer nem azonos a kozmetikában használt kis teljesítményű diódalézerrel. Ez a kezelési mód főleg a bőr alsóbb rétegeire hat, stimulálja a kollagén- és elasztinrostok újraképződését, emellett hálózatot alkot a hyaluronsav molekuláinak szerkezetében, ezzel késleltetve azok nyirokrendszer általi leépítését. Ezért kizárólag molekuláris hígítatlan hyaluron-nanogélt használjunk.

Oxigénterápia – Mivel a bőrön keresztül nagy nyomású, tiszta oxigén (95-98 %) segítségével hatóanyagokat juttathatunk a bőr felszínére, és egészen a bazális sejtsorig, ezért mind a problémás, mind az idősödő bőrök esetében hatékony. A kezelés hűt, nyugtat, regenerál, fokozza a sejtek anyagcseréjét, javítja a vérkeringést, elősegíti a kollagénképződést, hatására felerősödnek a szervezet öngyógyító folyamatai.

Mezopen/dermapen, dermaroller – A tűs kezeléseknél adott, hogy a szúrt csatornákon keresztül, a bőr számára hasznos anyagokat juttassunk helyspecifikusan a mélyebb rétegekbe. A kezelést befejezhetjük elektroporációval, így komplettebbé téve a beavatkozást.

Plusz 2

Megemlítenék két eljárást, ami nem számít direkt hatóanyag bejuttatásnak, hanem a bevitt anyagok hatását erősíti.

■ Az egyik a Cryo-terápia, amely a bejuttatott hatóanyag számára csapdát képez. A felmelegített bőrt hűti, ezáltal zárja be a hatóanyagot.
■ A másik a led-fényterápia, amelynél a fény hatására felgyorsult anyagcsere miatt a sejtek hatékonyabban veszik fel a tápanyagokat.

 

Kabinkezelés kúrában

Amikor a vendég megérkezik a szalonba és eldöntöttük, hogy mi a kezelésünk célja, alapos bőrdiagnózis után állítsuk fel a kezelési tervet. Bizonyos bőrproblémáknál ajánljuk fel, és ha bizonytalan, próbáljuk meggyőzni egy kúra hatékonyságáról, komplexitásáról az egy alkalommal szembenivel.

A technika ugrásszerű fejlődésével nagyon sok új módszer színesíti a kezelések eszköztárát. Ezek a módszerek mind alkalmasak tisztító, hidratáló, tápláló, anti-aging és bőrmegújító kezelésekre – természetesen szakértelem szükséges hozzá, hogy mikor mit alkalmazunk. Ha több gépünk van, érdemes többfélét használni egy kezelésen vagy egy kúrán belül, mert a különböző eljárások egymás hatását erősítik.

Az évszaktól függően a bőr előkészítéséhez, a hatékonyabb átjárhatóságához hasznos mikro- vagy hidrodermabráziót, hidroabráziót, savas, enzimes peelinget használni. A hámlasztás után a bőr sokkal intenzívebben veszi fel a hatóanyagokat.

A magyar kozmetikusok kreativitása világszerte ismert, ezért szakértelmünk, tapasztalataink, a vendég bőrének igényei szerint és gépparkunk függvényében kombinálhatjuk a gépeket és a felhasznált anyagokat.

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail