Hatóanyag-kihívás 6.rész: Az SLS

Noha már egyre kevesebb termékben található, de azért ezzel tisztában kell lenni! Most egy olyan hatóanyagot hozok nektek, amit mindenképpen kerülni kell. Sodium Lauryl (!) Sulfate. Azért tettem felkiáltójelet a Lauryl mögé, mert van neki egy jó fej testvére, a Sodium LAURETH Sulfate.
Picit nézzük meg, mik is ezek a szulfát végződésűek. Tenzidek, felületaktív anyagok, mosó-és nedvesítőszerek. Tehát olyan termékekben találhatók meg valamilyen formában amivel mosni szoktunk. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ezek vannak mindenben, nem, csak tudjátok hova tenni! Magyarul egyébként nátrium-lauril-szulfát és nátrium-laureth-szulfát néven találjátok meg.

A Sodium Lauryl Sulfate rossz, fúj, kerüljük messziről! Rendkívül irritáló anyag, már kis mennyiségben is, és átjárhatóvá teszi a bőrt, a káros anyagok számára is. Ezen kívül leoldja bőrünk természetes zsírrétegét, így kimondottan szárító hatású. Ő a közismert néven ismert SLS. Szerencsére már tényleg alig van termék, amibe beleteszik, de nézzetek szét otthon!

Olvasd el a korábbi részeket is! KATTINTS! 

A “tesó” pedig a Laureth, SLeS. Ő sokkal sokkal kíméletesebb, csak nagy mennyiségben irritáló, de kozmetikumokba olyan mennyiségben már nem kerülhet, így biztonságos a használata. Róla olvasni hideget meleget egyébként, ez az én álláspontom, mindenki döntsön maga. Akinek a bőrét nem irritálják a szulfátok, bevált nekik (nem az SLS), bátran használják! Egyébként meg ha a termékben nincs a felirat szerint sem SLeS, sem SLS, akkor meg ammonium laureth sulfate, vagy sodium coco sulfate (ami szerkezetileg szinte ugyanaz, mint az SLS! – nézz meg egy BIOkozmetikumot, mi van benne. Lesz benne, ami meg mind egy kaptafa.

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail