Fotó: C fotandy/Fotolia.com

Hatóanyagismeret – Bőrvédő antioxidánsok

Számos klasszikus hatóanyag nem hiányozhat egy kozmetikus repertoárjából. Sorozatunkban Sarah White kozmetikus szakértő segítségével tekintjük át a legfontosabb összetevőket és hatóanyagokat.

Ismeretes, hogy a szabadgyökök túlzott felszaporodása idő előtt öregedéshez vezet – az antioxidánsok ezen a területen fontos szerepet játszanak. Azért, hogy a bőr öregedését, amennyire csak lehet, megakadályozzák, illetve lelassítsák, ezeket az anyagokat régóta felhasználják a kozmetikumokban.
Amikor felvágunk egy almát, akkor viszonylag rövid idő után már láthatjuk, hogy a levegő hatására a vágott felület barnássá színeződve, csúnyává válik. Pár csepp citromlé hatására azonban gyorsan visszanyeri eredeti, friss kinézetét.

Olvasd el a szerző további, hatóanyagokról szóló cikkeit is! >>

Vajon mi rejlik emögött?
A kezeletlen almadarab a levegő hatására válik barnává. A citromban lévő C-vitamin viszont egy klasszikus antioxidáns, és megakadályozza ezt a nem kívánt reakciót. A szervezetben lévő és a táplálékainkban, illetve a kozmetikumainkban lévő antioxidánsok lelassítják a szabadgyökök általi oxidációs folyamatot. A szabadgyökök a szervezetünkben lezajló anyagcsere-folyamatok melléktermékeiként bizonyos mértékig nem károsak, de ha túlságosan felszaporodnak, akkor már veszélyt jelentenek a számunkra.
A szabadgyök-molekulák, amelyeknek egy páratlan és ezáltal igen reakcióképes elektronja van, s ezért más molekuláktól „halásznak” el elektront. Szabályos láncreakciókat képesek beindítani, amelyek által újabb és újabb szabadgyök keletkezik – e folyamat hatására a szervezetünk egyértelműen károsodik. A szabadgyökök keletkezését külső (exogén) és belső (endogén) hatások fokozhatják.
→ Endogén tényezőnek számítanak az elsődleges primér anyagcsere-folyamatok,
→ exogén például az UV-sugárzás, az alkohol és a nikotin.
Bőrünkön a szabadgyökök károsító hatásának következménye az idő előtti öregedés, különösen a ráncok és egyéb, az idősek bőrén látható bőranomáliák (festékfoltok, szemölcsök) megjelenése szemmel is látható. Pontosan ezek kivédésére kerülnek a kozmetikai termékekbe antioxidánsok, amelyek azáltal, hogy lényegesen lassítják vagy teljesen megakadályozzák más anyagok oxidációját, védik a bőrt a szabadgyökök károsító hatásától – így is megakadályozzák az idő előtti bőröregedést. A bőrápoló készítményekben régóta jól bevált antioxidánsnak számítanak az E-, a C-vitaminok és a Q10.
A kis mennyiségű antioxidánsnak a készítmények védelme szempontjából is van jelentősége. A növényi olajok védelménél különös jelentősége van az antioxidánsoknak: megakadályozzák az olajok avasodását, ezáltal azt is, hogy az olajok illata és állaga megváltozzon.

(Sorozatunk következő részének témája: Pantenol)

A szerző nemzetközi trénerként tevékenykedik a szépségiparban. A honlapján a bőrápolás és a hatóanyagok aktuális kérdéseiről nyújt tájékoztatást.
www.iluqua.com


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail