Hogyan válasszunk magunknak parfümöt?

Van úgy, hogy az ember lánya ösztönből választ és beletrafál, de a manapság elérhető, igen gazdag illatkínálatban biztosan van olyan kreáció, amit még nem ismersz, holott csakis neked, a te személyiségedhez találták azt ki, és aminek a megtalálásához, szükséges némi "kutatómunka".

Kezdjük talán az alapoknál!

Ahhoz, hogy magabiztosan mozogjunk az illatok világában, érdemes néhány alapvető fogalmat tisztáznunk. Elsőként ismerkedjünk meg az illatpiramis fogalmával, amely nagy segítségünkre lehet abban, hogy el tudjuk képzelni, milyen illattal is állunk szemben, ugyanis már az illatjegyek előzetes tanulmányozása során kialakulhat valamicske elképzelésünk arról, hogy vajon szeretni fogjuk-e a parfümöt vagy sem.

„Illatpiramis”. Mit is jelent?

Tulajdonképpen a parfümöt alkotó összetevők párolgási sebességét ábrázolja. A piramis három részre osztható: fejjegyre, szívjegyre és alapjegyre.

  1. A fejjegyben találhatók a leggyorsabban elpárolgó aromák. Ezek adják az első benyomást az illatról, és általában 5-30 percig érezhetők.
  2. A szívjegy adja a parfüm karakterét. Néha már az első pillanattól kezdve jelen vannak, de általában 10-30 perc szükséges, hogy teljes egészében kibontakozhassanak a bőrünkön. A szívjegyben használt összetevők határozzák meg, hogy milyen illatcsaládba sorolják az adott parfümöt (virágos, orientális, citrusos, fűszeres stb.).
  3. Az alapjegyek maradnak fent a bőrön legtovább, de egyfajta rögzítő szerepük is van, ugyanis lelassítják a könnyebben elillanó illatjegyek elpárolgását, meghatározva ezzel a parfüm tartósságát is.

Készítsd fel az orrodat!

Mindenkinek más az orra, más-más aromákat érzünk ki egy adott parfümből és teljesen más emlékeket idéz fel bennünk. Mivel a szaglásunk hamar elfárad, így három-négy parfümnél többet egyszerre nem javasolt megszagolni, érdemes rövidebb-hosszabb szünetet beiktatni. Az a legjobb, ha több körben, különböző napokon keresed fel az üzletet, és próbálgatod az illatokat. A parfümválasztás egy hosszú tapasztalási folyamat.

Mindig fújd ki tesztcsíkra és bőrre is az illatot!

Teljes más üvegből szagolni egy illatot, majd papírra és bőrre fújva, ugyanis számításba kell venni, hogy az illat folyamatosan változik. Először mindenképp tesztcsíkra fújd, 5-10 perc elteltével szagold meg újra a csíkot, és ha még mindig tetszik, akkor fújd csak a bőrödre! Győződj meg arról, hogy minden fázisban tetszik-e, amit érzel. Amit még tudni kell, hogy SOHA ne dörzsöld össze a csuklódon az aromákat, mert megsérülnek, így teljesen más, összekuszált illatot fogsz kapni.

Vedd számításba a bőrtípusodat!

Az olajosabb bőrön tovább tart az illat, mint a szárazon: ha az előbbi csoportba tartozol, elég lesz számodra egy eau de toilette (EDT), ha az utóbbiba, érdemesebb a magasabb koncentrációjú eau de parfum-öt (EDP) választani. Illetve a száraz bőrűek nyugodtan választhatnak intenzívebb, karakteresebb és fűszeresebb illatot, pont azért, mert a száraz bőr kevésbé tartja meg az aromákat.

Inkább a nap második felében indulj szaglászni!

Reggel, illetve hidegben nem működik még tökéletesen a szaglásunk, ezért a parfümvadászatot érdemes délutánra hagyni és – ha a hideg utcáról tértünk be – várni, amíg “bemelegszik” az orrunk.

Ha tetszik, kérj belőle mintát!

1-2 ml-es minta segítségével néhány napig kipróbálhatod az illat érzékeidre gyakorolt hatását! Figyeld a saját érzéseidet, az illattal kapcsolatos reakciódat! Ha az illat örömmel tölt el, és jól érzed magad a környezetedben, magabiztos vagy, akkor az illattal szimbiózisban vagytok. Ha fontos számodra az illatod másokra gyakorolt hatása is, figyeld meg a közvetlen környezetedben tartózkodók reakcióját!

1065 Budapest Nagymező utca 47.
www.cherrygarden.hu

(x)


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail