Kísérletezés a konyhában

Hülitzerné Veress Katalin: Míg élek, igyekszem, hogy hasznos lehessek

Hangsúlyozta beszélgetésünk során Hülitzerné Veress Katalin, a Vermix termékek megálmodója, feltalálója, gyártója és forgalmazója, akinek minden mondatából sugárzott a szeretet és a derű, miközben felidéztük a múltat, beszéltünk a termékekről, Kati terveiről és a munka iránti lankadhatatlan szeretetéről.
A problémás bőrű fiataloknál fontos a rendszeres,
szakszerű arctisztítás

Hogyan kerültél a szépségipar berkeibe?

Orvos szerettem volna lenni (összesen két játékom volt: egy maci és egy orvosi táska), csak „rossz” családba születettem: amikor érettségiztem, a katonatiszt apámat megfosztották a rangjától, sokáig sehol sem kapott munkát, végül segédmunkás lett – mindez az ’50-es évekbeli tisztogatás jegyében. Nagyon szerettem a biológiát és a kémiát, de nem hogy az orvosira nem vettek fel, még kozmetikus tanulónak sem. Végül egy volt földbirtokos özvegye, Irma néni fogadott be tanulónak. Így sikerült bejutnom a kozmetika világába.

Miután végeztem, egy évig zacskót ragasztottam egy gyárban, mert kozmetikusként nem tudtam elhelyezkedni – akkoriban a maszekokra (ma vállalkozóknak hívják őket – a szerk.), tehát Irma nénire is gyanakodva néztek. A jövőben bízva, derűsen éltünk – csak így lehet túlélni a dolgokat. Apukám mondogatta, hogyha olyan mélyen vagy, mint mi, akkor már csak fölfelé kerülhetsz. Sosem szabad elkeseredni, hanem a kivezető utat kell megtalálni.
Én voltam a legjobb tanuló a kozmetikus iskolában – ugyanúgy, mint Ilcsi (néni – a szerk.), csak ő előbb végzett. A kitűnő bizonyítványommal végül elmentem egy szövetkezetthez, és mondtam, hogy bár rossz családba születtem, de ígérem, az Elnök elvtárs nem fog bennem csalódni… Sikerült, végül egy egész életet, 40 évet ledolgoztam a 16. kerületbenszerencsésnek érezhettem magam, mert nagyon szerettem a munkahelyemet, annak ellenére, hogy gyakran 14 órát dolgoztam. Nagyon derűs, boldog életet éltem, mert az élet derűs oldalán éltem.

Még ma is rendkívül aktívan dolgozol a szakmában.

Nem lehetett abbahagyni, a rendszerváltásnál lettem a szövetkezet elnöke, elég érdekesen: pénteken megjöttem Amerikából, szombaton engem választott meg a közgyűlés elnöknek. Ez (is) egy nehéz időszak volt, ugyanis mindez arról szólt, hogy bedöntsék a szövetkezetet, s egyesek jót kaszáljanak az értékesítésből. Nem hagytam veszni a közösség értékeit, megmentettem a szövetkezetet – mire ez sikerült végigvinnem, államosították. De én nem adtam fel. Mikor lehetővé vált, az egyes üzletrészek megvásárlása az önkormányzattól, azt a dolgozók között „osztottam szét”, pontosabban biztosítottam, hogy mindenki megvehesse azt az üzletrészt, amelyikben dolgozott – ha kellett, ehhez én adtam kölcsönt neki. Amikor nyugdíjba mentem, úgy változtattam meg a szabályokat, hogy csak a szövetkezet tagjai vehettek üzlethelyiséget. (Az üzlethelyiségeink iránt ugyanis nagyon megnőtt a kereslet, ebben az időszakban mindenki vállalkozni akart, s ha kihúzzák alólunk ezeket az üzleteket, az emberek mehettek volna isten hírével a nagyvilágnak.) A mi szövetkezetünk volt az egyetlen, amelyik a dolgozóké, azaz a volt tagoké lett.

 

A kozmetika mellett már az elejétől kezdve termékfejlesztő is voltál és vagy. Hogyan kezdődött?


Már a gimnáziumban
, sok gyerek volt pattanásos, és ugyebár ez az a korszak, amikor kezdődik a nagy ő megtalálása: a szerelmes lányok engem kerestek meg, hogy sminkeljem ki őket, illetve mindenki hozzám fordult az iskolában, akinek pattanásos volt a bőre, mert én már akkor nagyban „kotyvaszgattam”, a kémia mindig is érdekelt. Sok borzalmas dolgot kikevertem, a társaim alávetették magukat a „kísérleteimnek” –, és végül egyre jobb lett, amit csináltam – én is használtam magamon a T-vonalban. Mikor elvégeztem a kozmetikus iskolát, bár még kicsit tökéletesítettem – az alaptermék már megvolt.

 

Természetes anyagokból készült ez az első rázókeverék, és a későbbiekben a többi is?


A ’60-as években csak természetes anyagokat ismertünk, mint például a borsav, a borvíz, a szalicil és az alkohol. Ilcsivel egy szövetkezetben (a Vénuszban) dolgoztunk, csak másik szalonban. Nála az öregedő nők voltak többségben, tehát ő a ráncok irányában keverte a dolgokat, az én szalonom pedig egy gimnázium mellett volt. A húgom is odajárt, és mondta az osztálytársainak, hogy jöjjenek hozzám a bőrproblémáikkal – egyre többen jöttek is a rengetegféle pattanásos bőrük miatt. A különféle bőrproblémákhoz alakítgattam folyamatosan az alapterméken, és így alakult ki lassan az egész termékcsalád.
Visszatérve a korábbi kérdésedre: amikor nyugdíjba mentem, már megvolt az egész termékcsalád, amit a mai napig tovább bővítek, a legújabb egy izzadsággátló készítmény, ami nemcsak hónaljra, hanem lábra is tökéletes.

Tehát, mikor nyugdíjba mentem, a termékeimet szabadalmaztattam, a forgalomba hozatali engedélynél azonban millió ellenállásba ütköztem egészen addig, amíg az egyik illetékes gyerekének bőre egy külföldről behozott gyógyszer hatására borzalmasan gyulladt pattanásos lett. Tudott a termékemről, s mondta a fián kipróbálhatom. Szerencsére Gyuszika bőre szépen helyrejött, így elhárulhatott az utolsó akadály, bevizsgálták őket és forgalomba kerülhettek.

Elmondhatom, hogy 100 %-osan magyar termék, a hatóanyagoktól kezdve, az elkészítésén át, egészen a csomagolásig. Egyre több országból érdeklődnek utánuk, például Laosz, India, Izrael. Több ajánlatot is kaptam, kapok külföldről, óriási összegért vennék meg tőlem, de én azt akarom, hogy ez a termék magyar legyen és maradjon, nem adom el idegenbe.

Hogy fogadták a szakemberek Őszi Beauty kiállításon a termékeiteket? Milyen visszajelzések voltak?

Rendkívüli volt az érdeklődés, a kiállítás után alig bírtam beszélni, már nem volt hangom. A rendelések után postán adogattam fel a csomagokat, mert még nem működik a webshopunk.

Milyen kozmetikai szerek találhatóak a fürdőszobádban? Mi a kedvenc kozmetikai kezelésed?


Csak a saját termékeimet használom. Ha felmerül egy új probléma, akkor készítek egy új szert, most például száraz lábra – így bővül a termékcsalád (illetve úgy, ha a környezetemben egy újabb kihívást látok ezen a téren).
Nem járok kozmetikushoz, mindent megcsinálok magamnak, egyet kivéve: a szemöldöktetoválást.

Kati unokái körében – Ádám azóta külkereskedő,
Csenge padig orvos lett

Kire, mire vagy büszke különösebben?

A lányomra, aki orvos lett, ami az én álmom volt, és az unokámra. Mindketten örökölték az emberszeretetemet és a segíteni akarásomat. Emellett arra, hogy megmentettem a szövetkezetet az ott dolgozóknak.

Mindened megvan, sikeres vagy, milyen terveid vannak még?

Amíg élek, folytatom a termékfejlesztést, a legújabb a már említett izzadásgátló és száraz lábszár elleni krém mellett, a globális felmelegedés következtében megjelenő, itt nem honos szúnyogok miatt fejlesztettem ki egy rovarcsípésre való szert, ami nemcsak a fájdalmat és a viszketést csökkenti, hanem egyben fertőtleníti is a csípés helyét, így az nem fertőződhet el. Emellett még említhetném a már engedéllyel rendelkező sminklemosómat, szemránckrémemet, öregedő nőknek való testápolómat, és az eritmiás bőrre való krémemet.
Másik szívügyem, hogy szeretném elérni, hogy a kozmetikusok ne csak gyógyszertárból szerezhessék be a készítményeimet.
Egyszóval nem tervezem a nyugalomba vonulást: munka közben szeretnék meghalni.

Kedvenc zenéd, könyved, ételed?

A klasszikusokat szeretem, a görög mitológiát, a történelmi regényeket. Zenében Mozartot nagyon szeretem, annyi emberség árad a zenéjéből. A zöldséges, gyümölcsös csirkét szeretem, és szódát iszom, kólát sosem. Felkelés után reggel egy pohár langyos csapvizet iszom.

Üzleti megbeszélés a kínai partnerekkel

Hogyan jellemeznéd magad?

Elég akaratos vagyok, ezt fogalmazhatjuk úgy is persze, hogy céltudatos. Ha valamit elhatároztam, azt tűzön-vízen át, de megcsinálom.

Ha bármit kívánhatnál, mi lenne az?

Azt, hogy a gyerekek bőre, és ezáltal a lelke, rendben legyen.

Üzleti/szakmai filozófiád?

Úgy nyerni, hogy abból más is részesüljön: mindenkinek az érdeme szerint juttatni a haszonból.

Mi az a 3 dolog, ami a legfontosabb az életedben?

Szeretet, barátság, munka.

Te már előfizettél?

A Beauty Forum Magyarország piacvezető szépségszakmai magazinja. Naprakész leszel a kozmetikai újdonságokban, megismerheted a hatóanyagtrendeket és kutatási eredményeket. Megtalálod a smink, pilla, arc- és testápolási módszereket is. Évi 10 alkalommal jelenik meg.

Rendeld meg most! Katt ide!

Ajánlott cikkek

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?