Individuális szemöldöktetoválási technikák

Improvizáció vagy séma? Magyarországon és világszerte egyaránt megfigyelhető tendencia, hogy a sminktetoválások közül a szemöldöktetoválást igénylik a vendégek leginkább. Ez nem véletlen, és nem is csupán a divat kérdése.

Kevés olyan eredeti szemöldököt lehet látni, ami tökéletes, vagy pont megfelel a viselőjének úgy, ahogy az nő. Ezért a sminktetoválók munkájának nagyrészét a szemöldöktetoválások teszik ki.

“A szép formájú, az archoz, egyéniséghez, karakterhez tökéletesen illeszkedő szemöldök, nagyon meghatározó az arcon. Azt sugallja, hogy: köszi, jól vagyok, rendben vagyok, ápolt vagyok” – állítja Méhn Tünde sminktetováló specialista, nemzetközi tréner, kozmetikus, a Méhn Tünde PMU Art School alapítója és vezető oktatója.  “Az előnyös forma, a megfelelő, szép szín és a jól megválasztott tetoválási technika együttesen eredményezi a kellemes megjelenést.”

Formatervezés
Egyéniség és egyediség – ez a vezérelv érvényesül minden esetben, amikor a szemöldök formáját megtervezem, előrajzolom. Soha nem használok sablont, mindenkinek egyedileg alakítom ki a hozzá leginkább passzoló formát. Van, amikor csak kicsit kell alakítani az eredeti formán vagy kis hiányt kell csak kiegészíteni, és van, amikor erőteljesen át kell alakítani a meglévő formát.
A legnagyobb kihívás, amikor valaki egyáltalán nem rendelkezik saját szemöldökszőrrel.
Legelőször is szemügyre veszem az arc formáját (szögletes, ovális, kerek, hosszúkás, keskeny, széles…), a saját meglévő szőrt, a szem formáját, az arckoponya domborulatait, a szemöldökcsont térbeli kiugrását, az aszimmetrikus adottságokat.
Nem egyszerű a dolgunk, amikor egy már meglévő, elrontott formájú szemöldöktetoválást kell átalakítani szimmetrikusra, esztétikusra. Ez utóbbi esetben komplikáltabb lehet a forma előrajzolása, és többféle tetoválási technikát is (pl. camouflage technika) latba kell vetnünk a szép végeredmény elérése érdekében.

Camouflage

Színválasztás
Színválasztáskor nem elegendő a haj- és a meglévő szemöldökszőr színét alapul venni. Befolyásoló tényező a bőr színe és altónusa is. Ez két különböző tulajdonsága a bőrnek, nem ugyanazt jelenti.
■ Bőrszín: a Fitzpatrick-skála szerint hat kategóriát különböztetünk meg a nagyon világos bőrtől a fekete bőrig (1. fehér, 2. bézs, 3. világos barna, 4. közepes barna, 5. sötét barna, 6. fekete).
■ Altónus: A három alapszín (kék, sárga és piros) különböző arányban keveredik az emberi bőrben. Ettől függően adják a bőr altónusát. Ezek alapján beszélhetünk piros, sárgás, kékes, olívás, lilás, narancsos altónusú bőrről.
Ezeket a tényezőket kell figyelembe venni, amikor kiválasztjuk a színt/színeket vendégünk számára. Nagyon fontosnak tartom a szemöldöktetoválás alap- és mesterképzések alkalmával a színelméleti ismeretek elsajátítását. Rosszul felmért bőrszín és altónus, illetve rosszul kiválasztott festék esetén meglepő végeredményt kaphatunk a gyógyulás után. Így lehetséges az, hogy kékes, szürkés, lilás, vagy narancsos-vörös színűvé válhat némelyik szemöldöktetoválás már új korában is. A korrekció alkalmával van lehetőség kijavítani a hibát, de egyértelműen az a legjobb, ha már az első alkalommal a megfelelő színt választottuk.

Technika
Vegyük sorra milyen technikai megoldások állnak rendelkezésünkre: szálazás, púderes satírozás, kombinált technikák, camouflage technikák.
A szemöldöktetoválási technikák kivitelezésében, kombinálásában nagy szerepe van az improvizációnak, mert amikor megérzéseinkre hallgatva, rögtönözve alkotunk, akkor kapjuk a legszebb végeredményeket!

Szálazott

■ Szálazás: Többféle szálrendezéssel is készíthetjük, aszerint, hogy a vendégünk meglévő szőrszálai milyen irányban növekednek. Ezt nevezem improvizációnak, amikor nem ugyanazt a szálrendezést erőltetem rá minden egyes szemöldökre, hanem aszerint húzom a tetovált szálakat, ahogy a természet diktálja. Általában öt-hatféle szálrendezési struktúrát, valamint kétféle dúsítási technikát használok a 3D hatás érdekében, így még természetesebb lesz a végeredmény. A legfőbb tulajdonsága a szálazásnak, hogy nagyon finom, vékony szálakból épül fel a teljes szemöldökforma.
■ Púderes satírozás: Ombre szemöldöknek nevezem ezt a fajta technikát, és ezen belül is megkülönböztetek négyféle kivitelezést:
– Forte,
– Misty,
– Andante és
– OmbRemix.
Mindegyik másként néz ki, az apró technikai fortélyokkal, finom kézmozdulatokkal csodás végeredmény érhető el. Legfőbb tulajdonságuk, hogy nagyon finom, poros-púderes, sötétből világos színbe átmenő, színátmenetes satírozással készülnek, mintha apró pontok halmaza adná ki a szemöldökformát.
■ Kombinált technikák: Szálazás és satírozás kombinációja, együttes alkalmazása. Főként hiányos szemöldökformáknál helyénvaló ez a technika. Cél, hogy ne lehessen észrevenni az új szemöldökformában a szőrtelen részeket, dúsabb hatás, tartósabb végeredmény.
■  Camouflage technikák: Javító- és komplementer színekkel semlegesíthetők a régi tetoválások kedvezőtlen árnyalatai. Létjogosultsága akkor van, ha egy régebbi szemöldöktetoválást újítunk fel, amely elszíneződött, kivörösödött/kiszürkült. Különböző technikai megoldások bevetésével így készíthetünk szálazott vagy Ombre púderes satírozású és kombinált szemöldöktetoválást is.
A bőrben összeadódnak a színek: a bőr saját pigmentjei, a régi festék színe és az újonnan bevitt pigment(ek). Tehát fejben kell tudni összeadni a színeket, lássuk előre a végeredményt!

Azok számára, akik az olvasottak alapján úgy döntenek, hogy képezni szeretnék magukat ebbe az irányba, jó hírünk van. Méhn Tünde alap- és mesterképzései alkalmával az összes említett technikát oktatja, hogy minél felkészültebben fogadhassák vendégeiket a sminktetoválók. További információkért kattints a PMU Art School oldalára!

 

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?