Innovatív hatóanyagok

Szemben a korral

Bőrünk egészségének, szépségének legnagyobb kihívója az idő, a hosszú évek alatt felhalmozódó negatív környezeti hatások, s az előbb-utóbb lejáró biológiai óránk.

Sok mindent tehetünk mindezek ellen, egészséges életmóddal, sok mozgással, helyes táplálkozási szokásokkal. A kozmetika lehetőségeit figyelembe véve pedig nem vagyunk eszköztelenek.
Elegánsan fogalmazva érett bőrnek nevezzük az öregedés tüneteit már szembetűnően mutató bőrtípust.
A bőrsejtek megújulása lényegesen lelassul, a bőr vékonyabb lesz, vízháztartása hanyatlik, észrevehetően veszít rugalmasságából. A száraz bőr érzékennyé és sérülékennyé válik, egyre sokasodó és mélyülő ráncok jelennek meg.
Olyan hatóanyagokra van szükség, amelyek ellensúlyozzák ezeket a kedvezőtlen élettani folyamatokat és feltartóztatják a bőr minőségének romlását.

Anti-aging hatóanyagok

DNS kontra évek

Elsők között említhetjük az örökítő anyag, a DNS kozmetikai alkalmazását.
A receptúrákban, az összetevők listáján mint sodium DNA-val  találkozhatunk vele. Mint számos nagy sikerű hatóanyag ez is a medicinából került a kozmetikába. Rendkívüli eredményessége annak tulajdonítható, hogy az öregedés komplex jelenségére maga is összetett választ ad.
A foto-aging irreverzibilis sejtmutációit annak köszönhetően védi ki, hogy igen intenzív anti-oxidáns tulajdonsággal rendelkezik. Nedvesítő hatása azon alapul, hogy vízből saját tömegének tízezerszeresét képes megkötni. Az RNS-sel képzett együttese a sejtműködést korrigálja, segít helyreállítani a sejt anyagcsere folyamatait, tápanyagot biztosítva a megújuláshoz. A legújabb kutatások nemcsak a DNS-nek a bőr reparációban betöltött kivételes szerepét erősítik meg, hanem – relatív stabil molekula-szerkezetének köszönhetően – napfilterként, illetve a napégett bőr gyógyításában is alkalmazzák.  Szabadalmak bizonyítják olyan hatóanyag együttesek kivételes hatását, amelyek DNS és hialuronsav összetevőket tartalmaznak, arcmaszkok formájában alkalmazva.
A kettős hélix szerkezetet felvevő óriás molekula a cukor-foszfát vázak közt  négy nukleotid bázist tartalmaz, rendre az adenin-timin, illetve guanin-citozin párokat. Kozmetikai célra vegyi eljárásokkal különböző hosszúságú fragmentumok állíthatók elő.  Nyersanyagként, tradicionálisan, valamely halfajta (pl. lazac, tokhal) ikráját alkalmazzák, a könnyebb hozzáférhetőség miatt. Újabban megjelennek a növényi eredetű DNS (vegetal DNA) hatóanyagok a kozmetikumokban, esetenként búza csira vagy bambusz kivonatból előállítva.

Matrikine techológia: Az élet megy tovább, de ráncok nélkül

Az érett bőr kezeléséből származó elvárt eredmények közt a legtöbb hölgy számára a ráncok hatékony simítása az első, megelőzve minden más „járulékos” hatást, mint például a hidratálást, rugalmasságot stb.
Ezt a hatást minden valószínűség szerint ma leginkább egy speciális oligo-peptid, a matrikine biztosítja. Ha eredményes és úgynevezett bőrbarát megoldásra vágyunk, legcélszerűbb magához a természethez fordulni.
A matrikinek kozmetikai alkalmazásának ötlete is innen származik. A sebgyógyulási folyamatban olyan makromolekulák, mint a kollagén, elasztin stb. enzimatikus folyamatokban kisebb részekre bomlanak, amelyek általában 3-8 aminosavat tartalmaznak.
A név maga a citokinekre utal, valamint az extracelluláris mátrixra, ahol a hatásukat kifejtik. A hatóanyag tulajdonképpen szimulál(tat)ja azt a folyamatot, amely a bőrt ért sérülés követően abban végbemegy. A fibroblasztokat ösztönzi új kollagén- és elasztin-termelésre, s ezáltal intenzív  sejtmegújulás  történik. Az új rostok vízmegkötő képessége is jobb, s így szinte belülről párnázzák ki a bőrt, kisimítva a felületen látható kisebb-nagyobb ráncokat. A jobb biológiai hozzáférhetőség érdekében egy palmitoil oldallánc kapcsolódik a fehérjéhez, amely általában 3 (glicin, hisztidin, lizin) vagy 4 (glicin, glutamin,prolin, arginin) ritkábban 6-8 aminosavat tartalmaz. S ami igen fontos, a kezelés kellemes, a hatás tartós és látványos.

Kollagén – növényből kinyert

Egyre több kozmetikai termékben találjuk meg a növényi eredetű (vegetal collagen) hatóanyagot, amelynek hatása már eléri az állati eredetűét az esetenkénti allergizáló mellékhatások nélkül. Korábban vegyipari eljárással állatok (sertés, hal, stb.) bőréből és csontjából vonták ki, ma már többnyire az (ausztráliai) akácia levele és gyümölcse a forrás, de találkozhatunk ún. pszeudo-kollagénnel is, amelyet élesztőből nyernek.
Az évek számával csökken a kollagén rostok rugalmassága, egyre merevebbek lesznek, vízmegkötő képességük csökken, s ez különösen a szem és száj környékén kritikus.  A növényi kollagén hatására a bőrt alátámasztó rostok jobb struktúrát nyernek, az arckontúr szebb lesz, a bőr petyhüdtsége, fáradtsága csökken.

Hialuronsav – Az ún. „kis fekete” a kozmetikában

Igen széles körben használt hatóanyag. Eredetileg kakastaréj kivonatként állt rendelkezésre, ma már biotechnológiai úton (fermentációval) állítják elő a kozmetika által igényelt nagy mennyiségben. A 90-es években vált sláger termékké. Alkalmazása újabb lendületet vett a mezoterápia térnyerésével, de injekciós bőrfeltöltésnél is alkalmazzák.
Előnye egyben hátránya is: egy idő után (4-6 hónap) kiürül a szervezetből, így viszont betokosodott formában nem válik akadállyá az arc öregedést követő újra strukturálásánál, mint amely probléma a nem felszívódó anyagoknál gyakran jelentkezik. Molekulái egyszerűen magukhoz vonzzák a vizet, hidratálják a kollagén és elasztin rostokat. Nagyban hozzájárul a bőr hidratációjához, a hámképzéshez, a szép bőrkép kialakulásához.
Néhány innovatív anti-aging hatóanyag rövid áttekintése meggyőzhet arról, hogy a kozmetika nem invazív módszereket alkalmazó útja olyan tudományos eredményekre építhet, amelyek biztosítják, hogy a hagyományos szépészet eredményesség, hatékonyság tekintetében versenyképes maradjon.

Dr. Gacsályi Krisztina

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?