Galatea a tanítványaival

Juhászné Petren Galatea: Megbízhatóság és precízség jellemez

„A HIVATÁSOM AZ ÉLETEM” – mondja magáról Juhászné Petren Galatea, az őszi Beauty Forum kiállításon megrendezendő Diákolimpia háziasszonya, akivel a Diákolimpiáról, a szakmáról és a szakmai–magánéleti terveiről beszélgettünk.
JUHÁSZNÉ PETREN GALATEA Kedvenc étele: roston tintahal Kedvenc könyve: Bridget Jones naplója Kedvenc zenéje: Ellie Goulding: Love me like you do Kedvenc filmje: Igazából szerelem

Biológia tanárként miért a kozmetikus szakképzésen belül helyezkedtél el?

Eredetileg kozmetikus vagyok, dolgoztam is a szakmában, folyamatosan képeztem magam, de mindig hiányzott valami plusz, szerettem volna a felsőoktatásban is továbbtanulni. Először az egészségtan tanári szakot választottam, mert a szépség és az egészség nagyon közel áll egymáshoz, ma már elválaszthatatlanok. Ezzel egy időben visszatértem a „régi” iskolámba (Simonyi Károly Szakközépiskola és Szakiskola) tanítani, így lettem kezdetben kozmetikus szakoktató, majd egészségtan tanár, végül a kozmetikus szakma tanítása lett a hivatásom. Hogy ezt magasabb szinten művelhessem, a biológia tanári szakot is elvégeztem, amely szintén kapcsolódik a kozmetikus szakmához.

Rendszeresen készíted fel a versenyekre a tanulóidat. A Beauty Forum Diákolimpiákon is találkozhattunk veled, fáradhatatlanul kíséred a csapatokat az újabb megmérettetésekre.

Fontosnak tartom, hogy a tanulók kipróbálhassák magukat, számot adjanak a tudásukról. A versenyeken való részvétel nagyon jó lehetőség erre. Ezért nagyon örültünk, hogy indulhattunk a Diákolimpián.

A versenyzők oldaláról milyennek láttad a versenyt?

Jó volt látni, hogy a tanulóim megtanultak csapatban dolgozni, sok tapasztalatot szereztek a tudásuk összekapcsolásában, ami a vizsgákra való felkészülést is segítette.

Idén ősszel te leszel a Diákolimpia háziasszonya. Hogyan készülsz erre? Kell-e készülni?

Mint minden neves eseményre, erre is kell készülni. Szerencsére minden korábbi versenyen jelen voltam a csapatommal, tavaly a zsűri munkájában is részt vehettem, ez segít a felkészülésben.

Mit tanácsolsz a Diákolimpiára jelentkezőknek, mire figyeljenek különösebben?

A kozmetikus szakmában lényeges a pontos elméleti tudás, valamint ennek gyakorlati alkalmazása. Szükséges a versenyig tartó egész tananyag átolvasása együtt, csapatban, valamint bátorság ahhoz, hogy minden csapattag merjen aktívan részt venni a munkában.

Milyen kozmetikai szerek találhatóak a fürdőszobádban? Mi a kedvenc kozmetikai kezelésed?

Szeretem a házi készítésű szappanokat, arcápoláshoz a magyar Ilcsi kozmetikumokat használom, a kedvencem a hyaluronsavas és a flavonoidos termékcsalád. Pár hete a Lookx pécsi szalonjának invitálására ledlámpás kezelésekre járok, nagyon élvezem.

Mit szól a családod ahhoz, hogy a „normál” oktatás mellett pluszban diákokat készítesz fel?

A férjem már megszokta, hogy sokat vagyok távol az otthonunktól. Ő is nagyon elfoglalt. Nehéz, de legtöbbször sikerül összeegyeztetni a szabadidőnket. Minden alkalommal szurkol a lányokért és örül a sikereinknek.

Mivel töltöd a szabadidődet, sport, hobbi?

Kevés szabadidőm van, de azt igyekszem aktívan tölteni. Évek óta rendszeresen sportolok, pilates és Xco órákra járok. Szeretek nagyokat sétálni a lakásomhoz közeli Malomvölgyi tavaknál, kirándulni a Mecseken és környékén a férjemmel, gasztronómiai rendezvényeken részt venni a barátokkal.

Kire, mire vagy büszke különösebben?

Büszke vagyok a tanítványaim sikereire, valamint arra, hogy hozzásegíthetem őket a legszebb női szakma elsajátításához. A legbüszkébb mégis a szüleimre vagyok: az anyukámra, aki a művelődés és oktatás világában országos szinten sikeres asszony, az apukám pedig az informatika és a biológia tudományában jeleskedik. Sokat tanultam tőlük az élet minden területén.

A szakma és a diákok szeretete a kulcsa a pedagóguspálya sikerének. A hivatásom az életem.

Milyen elérendő céljaid vannak?
A tanulóim kicsit az én gyerekeim is, mégis egyre inkább úgy érzem, szeretnék saját gyermeket. Az újabb diploma megszerzése sem kizárt, hiszen manapság az élethosszig tartó tanulás kíséri az életünket.

Milyen zenét hallgatsz, könyvet olvasol, filmet nézel? Mi a csillagjegyed?

Kedvenc előadóm sohasem volt, zenei téren „mindenevő” vagyok. A filmek és az irodalom terén elég szélsőséges az ízlésem, a romantikus és a rémtörténeteket kedvelem. Nyár végén születtem, a csillagjegyem szűz, megbízhatóság és precízség jellemez.

Édesanyja, Petren Ferencné születésnapi köszöntése

Hogyan jellemeznéd önmagad?

Alapvetően jó szándékú vagyok, néha azonban túlságosan maximalista, hajlamos vagyok túlzásba esni minden téren.

Ha bármit kívánhatnál, mi lenne az?

Teljes életet élni, ez a boldogsághoz vezető út.

Szakmai filozófiád? Mit jelent a hivatásod?

Az emberekkel csak úgy lehet foglakozni, ha elfogadjuk és szeretjük őket. A szakma és a diákok szeretete a kulcsa a pedagóguspálya sikerének. A hivatásom az életem.

Mi az a három dolog, ami a legfontosabb az életedben?

Legfontosabb a családom, mindig számíthatok rájuk, a tanítványaim, akiket imádok és a hivatásom, mert az életem nagy részét tölti ki.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail