Keringésfokozás – a bőrápolás alapja?

Az anyagcsere-, a nyirok- és a vérkeringés fokozása – Tekintsük át a köztük lévő hasonlóságokat és különbségeket, illetve a bőrápolásban játszott szerepüket! Az orvostudomány és a technika fejlődésével, rengeteg új anyag, technológia, eljárási módszer lát napvilágot a szépségiparban is. Az új, modern hatóanyagok bőrre gyakorolt hatása azonban, már nem annyira egyértelmű.

Régen, mindig kiemeltek egy-egy „szuper” képességekkel ellátott anyagot és az jó volt az összes kozmetikai problémára. Ma a gyártók inkább annak a hívei, hogy hatóanyag-komplexekben gondolkodnak, melyek szinergensként erősítik egymást, és így képesek a bőr mélyebb rétegeibe jutni vagy akár a teljes bőrképet újra struktúrálni.
A nanotechnológia fejlődése, az új hatóanyag-hordozó rendszerek pedig segítik a teljesebb és minőségi felszívódását ezeknek a különleges komplexeknek.

Öregedés és lassuló keringési rendszer

A bőr természetes öregedése, egészen addig nem foglalkoztatja a nőket, amíg észre nem veszik az első apró jeleket az arcukon és testükön. A bőrben végbemenő változások, már 25 éves korunk körül elkezdődnek, de a premenopauza ideje alatt, a lassuló anyagcsere-folyamatoknak köszönhetően, egyre látványosabbá és érzékelhetőbbé válik az arc bőrének a változása.

■ Az átalakulás első, apró jelei a mimikai ráncok kialakulásával, megjelenésével kezdődnek.

Lassan az arcbőr üde színe sápadttá és fakóvá válik, majd ezzel egy időben a bőr víztartalma is csökkeni kezd a hámban és az irhában egyaránt.

■ A sejtek regenerálódási képessége és a bazális sejtek osztódása csökken, a hámréteg elvékonyodik, a bőr tömörsége, rugalmassága megváltozik, és az egyre vékonyodó arcbőr fokozatosan megereszkedik, kontúrját veszti.

■ A finom mimikai ráncok egyre mélyebbé válnak, megjelennek az első öregségi foltok is.
■ A szubpapilláris érhálózat keringése, oxigénfelvétele is elégtelenül kezd működni, és a már korábban kialakult színtelen, fakó arcon megjelennek a gyulladás/eritéma első jelei.

■ Az ösztrogén szint folyamatos alulműködése miatt a szervezet zsírraktárai fokozatosan átalakulnak, a lassuló anyagcsere-folyamatoknak köszönhetően a szervezetbe bevitt kalóriák is lassabban „égnek” el. A nők legtöbb esetben a combra, csípőre és fenékre kezdenek hízni.

Fiatalkorban még könnyebben reagál a szervezet a pozitív életmódváltásra, diétára.

Azonban, a korral az anyagcsere-folyamatok lelassulnak, és a test karbantartása egyre több erőfeszítést igényel.

■ A bőr alatti zsírszövet sejtjeiben a tartalék tápanyagként felszaporodó zsír a sejteket gömbökké formálja, és kialakulnak a zsírpárnák.
■ Növekedésükkel a környezetükben levő nyirokereket nyomják, és ez hatással lesz a nyirokkeringésre, a nyirokáramlás zavara cellulithoz vezethet, de kialakulhat. nyirokpangás és ödéma is, az arcon és a testen egyaránt.

A test- és az arcbőrén végbemenő változásokért, az endogén és az exogén tényezők egyaránt felelősek.

■ A szervezet hormonális aktivitásának csökkenéséért, a lelassult anyagcsere folyamatokért, a glikáció okozta keresztkötések kialakulásáért, az elégtelen keringésért és az „örökölt” genetikai problémákért az endogén tényezők a felelősek.

■ Az exogén tényezők közül UV-fény okozta foto-aging, szabadgyökök, a stressz, ami a legtöbb látható elváltozást okozza a bőrünkön.
A külső tényezők közül a dohányzás kiemelt szerepet játszik, mert károsítja a kollagén és elasztin rostokat, felgyorsítva az öregedési folyamatokat.

A keringés- és az anyagcsere fokozás lenne a bőrápolás alapja?

Igen, mert a bőr állapotán, színén, megjelenésén, rugalmasságán segíteni tudunk, ha az anyagcsere-folyamatokat optimalizáljuk, szinten tartjuk vagy javítani tudunk rajta. Fontos azonban, hogy milyen anyagokat használunk fel egy-egy probléma megoldására.

A kozmetikai kezelések során alkalmazott hatóanyagok segítségével az általános anyagcsere folyamatok javulnak, a környező sejtek, szövetek tápanyag- és oxigénellátása biztosítottá válik, a bőr strukturálisan javulni fog. Javulni fog a bőr felszívó szerepe is. A keringésfokozó és anyagcsere javító hatóanyagok kozmetikai alkalmazása befolyásolják az intracelluláris és a szteroid- metabolizáló enzimeket, a fehérjeszintézist, a kalcium transzportot. Ezzel nemcsak a javuló anyagcsere folyamatoknak biztosítjuk az energiát, de a lazarostos kötőszövetben levő kollagénrostok képződését is segítjük, így a bőr rugalmassága is javul, emellett közvetet módon elősegíti a nyirokkeringést is, aminek a fő feladata a bomlástermékek elszállítása.

Hasonlóságok és különbségek – Mit mivel?

Mi is a különbség hatásmechanizmusban a mikrocirkulációt, a nyirokkeringést segítő anyagok, az anti-oxidánsok, a regeneráló, a biológiailag aktív anyagok és az anyagcsere-fokozó anyagok között? Mikor melyik anyagot kell használni a kozmetikai kezeléseink során? Elég egy hatóanyaggal dolgozni?

■ A mikrocirkulációt segítő anyagok a szubpapilláris érhálózat működését fogják támogatni, melyek a hám-irha határán helyezkednek el.
A hajszálerek falának nagy az áteresztőképessége, ezért ezeken keresztül megy végbe a hám és az irha közötti gázcsere, valamint a tápanyagok és a bomlástermékek felvétele, illetve leadása.

Amikor az anyagcsere-folyamatok elkezdenek lassabban működni, ezekben a kis kacsokban nem jut vér, így képtelenek lesznek megfelelően ellátni a bőrt tápanyagokkal és a szükséges mennyiségű oxigénnel. Ez lesz az egyik oka annak, hogy az arc bőre sápadttá és fakóvá válik. A mikrocirkulációt segítő anyagok tehát a hajszálérhálózat munkáját fogják támogatni, ezért szükséges, hogy a kozmetikai kezelések során ginseng-kivonat, E-vitamin, gingko biloba vagy béta-glukán is legyen a hatóanyagok között.

■ Nyirokkeringést segítő anyagok használatának a célja, hogy javítsák, elősegítsék a sejt közötti állományban a folyadékkeringést, és ezzel egy időben élénkebbé tegyék az  anyagcsere-folyamatokat.
A nyirokrendszer legfontosabb szerepe a folyadékháztartás egyensúlyának biztosítása, azaz, hogy a szövetektől a vérbe juttassa el a kiválasztott anyagokat, majd a folyamat közben keletkezett bomlástermékeket eljuttassa a vesékhez és a májhoz, ezáltal segítve a szervezet méregtelenítő folyamatait. Ha nem működik jól vagy lassul a keringése a nyirokrendszernek, akkor a szövet közti folyadék felszaporodása miatt testszerte és az arcon is ödémás állapot jönne létre.
A kezelések során a zsurló, a körömvirág, a cickafark, a csalán és a bodza fogja segíteni a munkákat, beindítani a nyirokkeringést és segíteni a pangó nyirok áramlását.

A sejtek regenerálódási képességét, a glikációs-folyamatok csökkentését antioxidánsokkal fogjuk segíteni, míg a bőr strukturális javulását, a sejtek megújulását a biológiailag aktív hatóanyagok fogják támogatni. Ezek az anyagok együttesen fogják segítni a sejtek és szövetek regenerálódási képességét, ezáltal fogják javítani a bőrt strukturálisan.

■ A legismertebb antioxidánsok, az OPC (oligomer-procvanidines), az Aloe vera, a kaviár, a C-, az A- és az E-vitamin.

Az antioxidánsok használata szinte kötelező a kezelések során, mert a szervezetünkben keletkezett szabadgyökök agresszíven próbálnak maguknak párt keresni a célból, hogy telítetté váljanak. Nagy reakcióképességük miatt mindennel reagálnak, ami a környezetükben van, még a sejtek DNS-vel is. Az antioxidánsok segítségével gátoljuk a bőrben lejátszódó káros oxidációs folyamatokat, így lassítva a bőr öregedését.

■ A biológiailag aktív hatóanyagok közül kiemelkedő szerepe van a peptideknek, őssejteknek, fitoösztrogének, flavonoidoknak. Azonban már őket sem önállóan, hanem inkább egy speciális, több anyagból felépített, biológiailag aktív hatóanyag komplexként alkalmazzuk a kezelések során.

Ilyen speciális kombinációk a Matrixyl®, ESP – Elasztin stimuláló peptid, Dioxigénezett lipopeptid (MP), Instensyl,

Ezek anyagok a sejtek aktivitását növelik, ezáltal az osztódásuk felgyorsul és megújul az extracelluláris mátrix. Stimulálják a bőr őssejt-szintézisét, elősegítve a pro-kollagén I. kiválasztást, valamint az I. típusú kollagén lerakódást, továbbá a kollagén VII. és a Laminin-5 kialakulását. Használatuk elősegíti a sejtek megújulását és az az új sejtek kialakulását.
Az anyagcsere fokozó anyagok a bőr hőmérsékletét emelik, kitágítják az ereket, ezáltal fokozzák az anyagcserét, a bőrlégzést, segítik az élettani folyamatokat. Bátran elmondható, hogy ezek az anyagok fogják impulzusszerűen beindítani a kezelés elején a lelassult élettani folyamatokat, és segítségükkel lehet elérni a professzionális és hosszú távú kezelési eredményeket. Az anyagcsere fokozó anyagok használatával a többi hatóanyag gyorsabban és eredményesebben szívódik fel, és könnyebben érik el azokat a területeken a kozmetikai kezelések során, melyek segítségével az élettani folyamatokat normalizálni vagy javítani fogjuk. Ilyen anyagok például, a B3-vitamin, a méhpempő, a koffein (meghatározott koncentrációban), az algakivonatok, a peloidok és huminsavak (gyógyiszapokban), a pollen, a gyömbér és a zöld tea.
Összegezve a leírtakat, elmondhatjuk, hogy akár testkezelést, akár feszesítő-, regeneráló arckezelést szeretnénk eredményesen elvégezni, először mindig diagnosztizáljuk a kezelendő területet, és határozzuk meg kezelés célját, mert csak így fogjuk tudni kiválasztani a megfelelő hatóanyagokat. Azonban, az igazán eredményes és látványos kezelésekhez mindig szükséges olyan anyagkombinációkat választani, ami több oldalról segíti a bőrben és a testben lejátszódó anyagcsere folyamatokat.

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?