Kozmetikus vizsgafeladatok – alapműveletek 1.rész

A KOZMETIKUS SZAKMAI VIZSGAFELADATOKAT TEKINTJÜK ÁT cikksorozatunkban annak alapján, ahogy azt az OKJ-s szakmai vizsgán elvárják a vizsgázótól.

Reméljük, hogy nem csak a vizsgázóknak, hanem a felkészítő mestereknek is hasznos olvasmány lesz.

Törvényi háttér

■ 315/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet a komplex szakmai vizsgáztatás szabályairól

■ 8/2017. (V. 17.) NGM rendelete a nemzetgazdasági miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet módosításáról

Ebben a cikkben az alapműveletek vizsgafeladatait fogjuk részletezni.

Szakmai és Vizsgakövetelmények
Vizsgafeladat pontos leírás a Szakmai és Vizsgakövetelmények alapján:

A vizsgafeladat megnevezése: Tartós szempilla-, szemöldökfestés sorsolt modellen (1-6. kép) 

A vizsgafeladat ismertetése: A tartós szempilla-, szemöldökfestést a modell karakterének megfelelő színű festékekkel kell végezni, amelyet az a vizsgázó hozott, aki a modellt biztosította a vizsgára. A modell nem lehet előre festett. (A bőrpróba igazolása festőkönyvben történik.) A művelet során egyszer használatos vagy könnyen fertőtleníthető eszközöket lehet használni. A technológia (fektetve vagy tincsezve) szabadon választott. A szempillafesték eltávolítása után a bórvízzel történő szemöblögetés kötelező.

A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülés 20 perc, értékelés 10 perc)
A vizsgafeladat aránya: 10%
A vizsgabizottság egyéb elvárásai:
■ Modellel szemben támasztott kritériumok: nem lehet előre festett, sminktetovált.
■ Festőkönyv bemutatása kötelező.

A vizsga

A modell ülő helyzetben van.

Alátétet bármiből lehet készíteni, de ne ázzon át, ne legyen túl nagy, vagy túl kicsi.

Vazelin csak az alátéten legyen. Ez különösen fontos a melegben, mert ha az alátéten és a bőrön is van vazelin, akkor könnyen „lecsúszhat” az alátét.

A vazelin felvitele kézzel vagy egyszer használatos eszközzel, vagy könnyen fertőtleníthető eszközzel (ecsettel nem!) történjen.

Fektessük vagy tincsezzük? Ahogy a szempilla kívánja, nincs kötelező elvárás.

Festék felvitele nem történhet hegyes eszközzel vagy ecsettel. Parátka (lapos végű fogvájó), üvegpálca, műanyag pálca fogadható el.

A tanuló keze ne legyen festékes, igazításnál kenheti a kezére, ha jól bevazelinezi és nem fogja meg a kezét – NE legyen a kezén a vazelinre téve vattapamacs!

Lemosás során elvárás, hogy ne csurogjon, a víz meleg, langyos legyen, de nem forró. Az eltávolított alátétet ne dobja bele a lemosó vízbe esztétikai és egyéb szempontok miatt – az alátétről a vízbe kerülő vazelin- és festékmaradvány megnehezíti a festék eltávolítását. Emellett a vízben oldódó festék visszakerülhet a szembe, a vazelin pedig – mivel nem oldódik vízben – visszakenődhet a szemhéjra, és ezáltal nem lehet rendesen eltávolítani a szempillán lévő festéket.

A modell és a vizsgázó is foghatja a tálat – ahogy tanulta a vizsgázó – a lemosás és a bórvizes szemöblögetés során is. A tál lehet az áll alatt és a járomcsont alá helyezve is.

A bórvizes szemöblögetés kötelező! (1 vagy 2 pohárral). Az öblögetésnek nem csupán az a funkciója, hogy fixálja a festéket és lezárja a kémiai folyamatokat (a festés lúgos közegben zajlik, a bórvíz pedig savas kémhatású), hanem az is, hogy ha véletlenül marad a szempillák között festék, azt a bórvizes öblögetéssel még el lehet távolítani. Emellett nyugtatja is a szemet. A bórvizes szemöblögetést nem helyettesíti a szemcsepp, mivel az enyhén lúgos kémhatású, valamint az sem, ha bórvízzel átitatott vattakoronggal borogatjuk a szemet. A borogatás nem öblíti ki a szempillák tövében megbujkáló festékmaradványokat.

A vizsgán a tartós szempilla-és szemöldökfestést 20 perc alatt kell, hogy kivitelezze a vizsgázó. A vizsgáztatók egyszerre nézik a két műveletet. A lemosáshoz legyen odakészítve a langyos vízzel megtöltött vesetál a két vattapamaccsal, egy üres vesetál a szemöblögető pohárral/poharakkal, és két kleenex vagy egyszer-használatos kiskendő. Az egyikkel a vizsgázó törli át a területet, a másikkal a modell törli át a szemét a legvégén.

Fontos az is, hogy a festés azokkal a festékekkel és hidrogén-peroxid oldattal/emulzióval történjen, amire a bőrpróbát végezték. Ezért a vizsgafeladat megkezdése előtt tájékoztatni kell a vizsgázókat arról, hogy az idegen modellhez csak a művelethez szükséges eszközöket és bórvizet vigyék magukkal.

STEP BY STEP – Saját modell kezelése

A vizsgafeladat megnevezése: Saját modell kezelése a központilag kiadott kezelésiterv-minta alapján

A vizsgafeladat ismertetése: Saját modell letisztítása, masszírozása (összefüggő üzleti masszázs), felpuhító borogatás felhelyezése, tisztítás, fertőtlenítés, szemöldök-igazítás, összehúzás, nyugtatás, illetve táplálás helyspecifikusan, gyantázás (hónalj, kar vagy bikinivonal). A kezelés során csak professzionális, Magyarországon forgalomban lévő kozmetikumokat lehet használni. Minden művelethez csak a választott termékcsalád termékeit kell alkalmazni. A borogatás és szemöldök-igazítás műveleteknél nem kötelező felpuhító krémmel alákrémezni, amennyiben masszázs után történik.

(Saját modell kezelése a központilag kiadott kezelésiterv-minta alapján történik, amelyet a vizsgázó előre elkészített és beadott.)

A vizsgafeladat időtartama: 100 perc

A vizsgafeladat aránya: 10%

E vizsgafeladat diagnosztika és kezelési terv részét a következő cikkben fogjuk ismertetni.
Az alábbiakban a vizsgafeladat alapműveleteihez tartozó részét elemezzük.

Masszázs

Masszázskrém + olaj (ha szükséges), mártogatás szükség esetén megengedett.

A masszázskrém külön tálkában legyen, felvitele során ügyelni kell az egyenletes eloszlatására.

■ Az iskolamasszázs mozdulatait alkalmazva (nincs kulcsolás és szabálytalan mozdulat), kell a bőrtípusnak megfelelő összefüggő masszázst végezni.

Borogatás + tisztítás (7-11. számú kép)

Felpuhító krém nem kell alá, mivel a masszázs után végezzük.

Borogatás kell a szemre. Amennyiben a vattakorongot bórvízzel itatják át, fontos, hogy fél vattakorongot alkalmazzanak, mivel a bórvíz összehúzó hatású és a borogatás célja a felpuhítás, nem az összehúzás. Ha teával itatják át, úgy elfogadható az egész vattakorong is. Fontos az is, hogy a vattakorongból ne „csurogjon” a folyadék.

Három rétegben kell feltenni a borogatást. Az, amivel a teát átitatjuk, jó, ha vastag, hogy megtartsa a meleget (pelenka, egyszerhasználatos kiskendő legalább három rétegben). A záró réteg folpack fültől-fülig, majd törölköző.

■ Ügyeljünk arra, hogy a gyorsan dolgozzunk, hogy ne tudjon kihűlni a tea. Fontos az is, hogy a záró rétegek nagyobbak legyenek, mint a nedves réteg és az, hogy ne maradjon ki az orrcsúcs.

A tisztításhoz egyszer használatos kiskendőt vagy puha pelenkát alkalmazunk. A „nyomkodás” technikáját különböző területeken kell bemutatnia a vizsgázónak.

Szemöldökigazítás:

■ Alaptézis, hogy csak akkor végezhető el a művelet, ha van mit szedni.

A vizsgázó állva és ülve is szedhet, viszont az fontos, hogy  a vizsgázó ne a modell háta mögött üljön vagy álljon, mert onnan nem látja jól a szemöldökformát.

■ A művelet során figyeljünk az eszköz- és bőrfertőtlenítésre.

A felpuhítás nem kötelező, hisz ez a művelet a masszázs és a borogatás után történik.

■ A művelet végén nyugtató kozmetikum alkalmazása szükséges.

Pakolás felvitele helyspecifikusan (12-13.kép):

A pakolás felvitele történhet kézzel, spatulával, vagy ecsettel. Fontos, hogy a vizsgázó semmilyen, már használt eszközzel ne nyúljon vissza a tégelybe, ha kevésnek találja a pakoláshoz az anyagot, új spatulával nyúljon a tégelybe.

■ Fontos szempont, hogy a dekoltázs és a váll területe se maradjon ki, arcnál fültőig, hajtőig kenjük a pakolást.

A pakolást esztétikusan és egyenletes vastagságban kell felvinni, a fejpánt ne legyen összekenve.

Szemre borogatás tehető szükség esetén. Félbevágott vattakorong, vagy körülbelül akkora méretű más borogatáshoz használható puha anyag. Ha túl nagyméretű, akkor a szemkörüli pakolást felszívhatja, ha pedig bórvízzel átitatott vattakorongot használunk, akkor a bórvíz megváltoztathatja a pakolás hatását, állagát.

■ Amennyiben a min. három területből egyik a szemkörnyéke, ügyeljünk arra, hogy pakolást helyezzünk fel, ne krémet. Amennyiben a cégnek, amivel a kezelési tervet elkészítettük, nincs külön szemmaszkja, két választásunk van:

a szem környéki kozmetikum (krém, vagy gél) fölé vékony gézlapot helyezünk valamilyen nyomó hatású pakolással

gumimaszkot alkalmazunk a szemkörnyékre is rátéve, alá szérumot, ampullát teszünk.

Gyantázás/cukorpaszta:

Előkezelés minden esetben szükséges. Ez a letisztítást, a fertőtlenítést és szükség esetén hintőporozást jelent. A hintőport kézzel is eltávolíthatjuk a felületről, ehhez nem kell vattakorongot használni.

A gyantázás kivitelezése során fontos, hogy nem maradhat szőrszál. Spatulás vagy patronos gyanta is elfogadható (hónaljnál és bikinivonalnál célszerű spatulással dolgozni) vagy cukorpaszta. Fontos, hogy hónalj, kar, vagy bikinivonal szőrteleníthető, a lábgyanta nem elfogadható! Mindenki a saját modelljét gyantázza! Ha nincs a modellen szőr, nem tudja végrehajtani a vizsgafeladatot.

A művelet az utókezeléssel zárul, mely a gyanta/cukorpaszta maradékának eltávolításából és a nyugtató kozmetikum alkalmazásából áll.

STEP BY STEP – Alkalmi smink

A vizsgafeladat megnevezése: Alkalmi smink készítése tincses vagy soros műszempilla felhelyezésével saját modellen

A vizsgafeladat ismertetése: Az arc kendőzése, alapozás, az arc alkati hibáinak korrigálása és a bőrhibák javítása. A szemhéj kendőzése a szemforma, az életkor és az egyéniség figyelembevételével, azzal, hogy a szín és eszköz szabadon választható. A szemhéj és a száj kendőzése a kornak, egyéniségnek, aktuális divatnak megfelelően. A smink megfelelően illeszkedjen az alkalomhoz, öltözethez, frizurához.

A vizsgafeladat időtartama: 70 perc (felkészülés 60 perc, értékelés 10 perc)

A vizsgafeladat aránya: 5%

Ennél a vizsgafeladatnál fontos, hogy alkalmi sminket kell készíteni. A nappali smink és az elbocsátó smink nem elegendő. Az alkalmi smink része a tincses vagy soros műszempilla is. A modell nem lehet sminktetovált.

Reméljük, hasznosnak ítélitek az összefoglalónkat. A következő cikkben a diagnosztikával kapcsolatos vizsgafeladatokat fogjuk elemezni.

 

Te már előfizettél?

A Beauty Forum Magyarország piacvezető szépségszakmai magazinja. Naprakész leszel a kozmetikai újdonságokban, megismerheted a hatóanyagtrendeket és kutatási eredményeket. Megtalálod a smink, pilla, arc- és testápolási módszereket is. Évi 10 alkalommal jelenik meg.

Rendeld meg most! Katt ide!


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail