Fotó: Pixabay.com

Magyar kozmetikusok a nagyvilágban

Az iskolapadban ülve még nem tudhatjuk, hogy hol fogjuk mindazt a tudást, tapasztalatot kamatoztatni, amit felejthetetlen tanárainktól szívtunk magunkba. Az alábbiakban olyan magyar kozmetikusokat mutatok be, akik már régebb óta a határainkon kívül élnek, és űzik ezt a szép mesterséget. Az ő pályafutásukon keresztül kaphatunk betekintést, milyen magyarként, kozmetikusként külföldön élni és dolgozni.

Magosányi Krisztina: Debrecen → Köln, München
„1993-ban végeztem kozmetikusként Debrecenben. Ebben az évben ismerkedtem meg a német férjemmel, és kerültem ki Kölnbe, Németországba. Ott kezdtem el dolgozni alkalmazottként. Azt vettem észre, hogy mivel szakmailag nem elég erősek, kénytelenek valamivel kompenzálni. Nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a minőségi kozmetikumokra és a kényelemre. A kozmetikusok egy évig járnak iskolába, és a kozmetika mellett tanulnak manikürt és pedikűrt is. Sajnos szakmai tudásuk elég felületes. A magyar kozmetikus bizonyítványomat mindenhol elfogadták, bár nem is nagyon kérték. Mikor saját szalont nyitottam, akkor sem kérték a bizonyítványomat! A szabályok Magyarországon sokkal szigorúbbak, mint külföldön, itt »bármit« csinálhatok, senki sem ellenőrzi. Mivel a kozmetika külföldön elég drága szolgáltatás, így nem engedheti meg mindenki magának, ezért inkább jómódú vendégeim voltak. Az évek során nagyon sok továbbképző tanfolyamon vettem részt, amit általában a kozmetikai cégek szerveznek, és ingyenesek. Ők ezzel reklámozzák a termékeiket és ösztönzik a vásárlást. A termékértékesítés is egy nagyon fontos része a kozmetikának. Általában egy szalon bevétele 40%-ban a szolgáltatásból, míg 60%-ban a termékeladásból adódik össze.
Köln után Ausztriában is dolgoztam egy wellness hotelben, de a müncheni Hotel Mandarin Oriental***** Spa részlegén töltött idő volt számomra a legnagyobb kihívás, és egyben a legnagyobb szakmai elismerés. Itt egészen más vendégkörrel találkoztam. A hotel vendégei mind nagyon jómódú üzletemberek, a szaudi királytól kezdve, hercegeken/hercegnőkön át, egészen a világhírű sportolókig, zenészekig, színészekig, sztárokig. Egy idő után már természetessé vált, hogy amikor a szaudi király pedikűrt kért a lakosztályában, akkor három biztonsági vizsgálaton kellett keresztül mennem, hogy bejuthassak hozzá, és amíg dolgoztam az egész királyi család körülöttünk ült. Vagy amikor ott állt a recepción Boris Becker és kérte, hogy csináljak vele valamit, mert elaludta a nyakát. A legnagyobb kihívás mégis Naomi Campbell volt. Senki nem merte vállalni rajtam kívül. Este 11-kor érkezett a lakosztályába, ott kellett előkészülnöm a kozmetikai kezeléshez. Nyílt a szoba ajtaja és megjelent Naomi fürdőköntösben, a haja betekerve egy törölközőbe. Bemutatkoztunk egymásnak, de rám sem nézett, majd lefeküdt az ágyra és mondta, hogy tisztítsam ki az arcát, mert az neki a legfontosabb. Elkezdtem a kezelést. Letisztítás, peeling, gőz… egy kis tükör segítségével, mutatta, hogy mit nyomjak ki és mit ne… – így tisztítottam végig az arcát, hogy közben tükörben fürkészte az egész folyamatot. Miután ezzel kész voltunk megfordult, rám nézett és megkérdezte még egyszer, hogy hogy is hívnak és hol tanultam a szakmát? Búcsúzásnál átölelt és azt mondta: »Krisztina Magyarországról, köszönöm, mi még biztosan találkozni fogunk!« Ettől a naptól kezdve minden szolgáltatást igénybe vett, és hangsúlyozta, hogy milyen jó, hogy én mindent tudok! Sokszor eszembe jutott a mesterem, Hiripiné Komlóssy Mária, akinek a mai napig nagyon hálás vagyok, hogy lelkiismeretesen megtanította nekem ezt a nagyon szép szakmát.”

Bárányné Kapusi Réka: Pécs → Florida
„Pécsett nőttem fel, tanulmányaimat a Janus Pannonius Egyetem testnevelési tagozatán végeztem. 1998 óta élek Floridában a férjemmel. A kozmetikus szakmát az USA-ban tanultam ki, amikor rájöttem, hogy ez érdekel igazán. Floridában a »cosmetologist« szakma a bőr-, a köröm- és a hajápolást is magában foglalja, 1200 órás képzéshez és államvizsgához van kötve. Eleinte egy ismerősünk szalonjában dolgoztam, majd saját vállalkozást, egy orvos-kozmetikát nyitottunk 2005-ben (www.winterparkmedspa.com). A saját üzlet felépítése nagyon fontos volt a karrierem szempontjából. Kibővítettük a tevékenységi kört, az arckezelés és a bőrápolás mellett orvosi kezelésnek minősülő szolgáltatásokat is végzünk a saját plasztikai sebészünk felügyelete alatt, mint pl. lézeres és bőrgyógyászati kezelések, fagyasztások, mezoterápia vérplazmával és egyéb hatóanyagokkal, intravénás koktélok, anti-aging kezelések, fogyasztás. Az otthon jól ismert Infratrainer kizárólagos forgalmazói vagyunk az USA-ban. A szakmai továbbképzést mindig is fontosnak tartottam, így minden lehetséges végzettséget megszereztem gyakorlattal együtt, ami a szakmához, és az üzlethez kapcsolódik. Készítek kozmetikai sminktetoválásokat és annak eltávolítását is. Külföldre is szoktam utazni, hogy szakmailag képezzem magam. Igazi fanatikusa vagyok a szakmának, és büszke vagyok nemcsak a saját sikeremre, és mindazokra, akik mesterei a szakmának, és ezáltal a magyarságot pozitív színben tüntetik fel otthon és a nagyvilágban.
Magyarnak lenni külföldön mindenképpen pluszt jelent. Érdekes, misztikus, különleges népnek vagyunk elkönyvelve. Természetesen a nyelvtudás rendkívül fontos. A magyar oktatás fantasztikus, és ezt könnyű külföldön kamatoztatni. Alapelvárás a szakma magas szintű tudása és szeretete – középszerűségnek nincs helye – kedvesség és természetesség, és mindaz, ami a pozitív személyiségből fakad, jó megjelenéssel párosulva.”

Virbán Brigitta: Gyöngyös → Nottingham
„1999-ben végeztem kozmetikusként, Budapesten. Bizonyítványom kézhezvétele óta a szakmában dolgozom. Pályafutásomat akkori lakhelyemen, Gyöngyösön kezdtem, vállalkozóként.
2011-ben nagy levegőt véve, hátrahagyva mindent, új életet kezdtünk itt Angliában, Nottinghamben. Két hónap elteltével már szépítettem az itteni embereket a lakóházunk egyik szobájában kialakított kis kozmetikámban. Hamar híre ment a szakmai tudásomnak, egyre több vendégem lett, így válhatott valóra az egyik álmom: negyedik éve már, hogy megnyitottam a saját szépségszalonomat. Az otthoni kozmetikákban »szokásos« szolgáltatásaimmal várom a szépülni vágyókat. Az európai országokból jött emberek igénye szinte megegyezik a magyarokéval. A vendégeim között vannak lengyel, szlovák, cseh, litván, orosz, lengyel és persze magyar hölgyek és urak is. Ők hasonló ellátáshoz vannak szokva, nem úgy, mint az angol, kínai, indiai, pakisztáni, afrikai vendégeim. Persze utóbbiak szokásaikban, vallásukban is teljesen eltérnek tőlünk, ők szokták különösen szóvá tenni, mennyire túlképzett vagyok és milyen sokoldalú. Abszolút vevők az új dolgokra, sokszor rácsodálkoznak az otthon alapnak számító ultrahanggépemre és viomra, és a görgőfejes, papír csíkos gyantázásomra. Egyszóval látom a vendégeim szemében a boldogságot, az elégedett mosolyuk árulkodik, hogy a megszokottnál jóval másabb, alaposabb szolgáltatást kapnak tőlem.
Az angol kozmetikusképzés alacsonyabb színvonalú a magyar képzéshez képest, hiányos tudással jönnek ki az iskolából. A képzés mindössze 8 hónapos. Ez alatt két napot járnak iskolába egy héten, és ebbe beletartozik a gyakorlat is. Az alap szint: manikűr, pedikűr (szike nélkül, csak max. csiszolás), alap arckezelés (meglepő, hogy ismerik a nyomkodást, mert abszolút fellelhetetlen Angliában olyan szalon, ahol nyomkodnának), szemöldökszedés, -festés (max. 1 hétig tartós!), szempillafestés (ugyancsak 1 hét a tartóssága), gyantázás (intim már nem tartozik bele, az magasabb szint). A magasabb szintű képzéseket kevesen végezik el. Mondhatni, mindenből tanulnak egy kicsit, de igazából, mélyrehatóan semmit sem abból, ami igazán lényeges lenne. A tudásuk felületes.
Tapasztalatom szerint szeretik a munkánkat, a hazánkból jött kozmetikusoknak igen könnyű kitűnni, érvényesülni az angol szalonok között.
A magyar bizonyítványomat nem kellett honosítanom, vizsgát sem kellett tennem. A  sminktetoválás engedélyköteles, »health and safety« ellenőrzéshez van kötve, amikor kijönnek a helyi önkormányzattól és a tetoválási folyamatot az elejétől a végéig imitálva be kell mutatni, a helyiségnek meg kell felelnie az előírásoknak (mosható fal és járólap, kézmosó stb.) Majd a licence befizetése után lehet megkapni az engedélyt. Ezt a procedúrát nagyon hasznosnak tartom. Viszont nem kérnek hozzá semmilyen kozmetikai végzettséget, a tanfolyamot bárki elvégezheti, akár a Youtube- ról lelesve is! Ugyanez van a pillaépítőkkel is, igen elterjedt és közkedvelt ez a szakma itt is. Továbbképzésekre, konferenciákra ugyanúgy lehetőség van itt kint is – az otthonihoz képest meglehetősen dupla áron. Én rendszeresen hazajárok tovább képezni magam. A magyar mesterek tudásában bízom 100 %-ban, tudom, hogy a képzéseik magas szintűek, alaposak, s hogy a meglévő tudásukat ők maguk is állandóan fejlesztik, nincs párjuk a világban.”

Csokai Terézia: Debrecen → Toronto
„1980-ban végeztem kozmetikusként, Debrecenben. Majd 1986-ban Kanadába költöztem, ahol kozmetikusként sikerült elhelyezkednem, de közben angolul tanultam, hogy ne adódjanak nyelvi nehézségeim. Megszereztem a kozmetikusi bizonyítványomat Kanadában is, 1994-ben. Majd létrehoztam a saját vállalkozásomat, ahol a mai napig is dolgozom, ez a MedSpa by Terezia. A saját üzletem megnyitása volt a fő előrelépés a karrieremben. Időt, erőfeszítést és elkötelezettséget igényelt az álmom megvalósítása. Vendégeim a világ minden tájáról, különböző népcsoportokból származnak, különböző bőrszínekkel, textúrákkal. Speciális szakmai tudás és tapasztalat szükséges ahhoz, hogy képes legyek segítséget nyújtani nekik a bőrápolás terén. Elektrokozmetikára specializálódtam, a fő profil a szalonomban a lézeres szőrtelenítés, IPL technológia, bőrápolás, alakformálás, kozmetikai tetoválás, öregedésgátlás, bőrfiatalítás. Az öregedésgátlás és a testformálás nagyon népszerű kezelések lettek ma Kanadában.
Magyarországon a szakmai képzés nagyon erős, és rengeteg gyakorlati technikát és összetevőket tanultunk, amelyek jó alapot adtak számomra, hogy Kanadában magas minőséget tudjak nyújtani a vendégeimnek. Büszke vagyok a magyar hátteremre és az otthon szerzett tudásomra, amely előnyt jelent számomra itt külföldön.
Munkámat szenvedéllyel végzem, mindig nyomon követem az újdonságokat, eljárok továbbképzésekre, hogy fejlesszem magam. A fejlődést és a lépéstartást nagyon fontosnak tartom. (Többek között Magyarországra is visszajöttem Méhn Tünde sminktetováló mesterkurzusára 2016-ban.) Megtiszteltetés volt és nagyon büszke vagyok, hogy együttműködhettem Kevin Sorboval (filmszínész, Herculest alakította). Közös munkánk volt promotálni a hollywoodi bőrápolási vonalat.”

Fasching Eleonora: Székelyudvarhely (Erdély) → Salzburg
1999-ben Erdélyben végeztem. A kozmetikus képzés két éves kemény elmélet és gyakorlat volt, napközi posztlíceum (Romániában/Erdélyben így nevezik az érettségit követő szakképzést), ahol a bőrgyógyászat és anatómia is fontos szerepet töltött be, de ugyanakkor a smink is. Erdélyben közel másfél évet gyakoroltam a szakmát önálló kozmetikusként, majd Magyarországra mentem, ahol Sopronban dolgoztam kozmetikusként. Ausztriába mentem férjhez, Budapestre jártam sminkiskolába, majd Salzburgban tanultam meg a sminktetoválás alapjait. Nagyon megkedveltem ezt az ágát a kozmetikának, erre akartam specializálódni, ezért sokféle képzésre eljárok sminktetováló mesterekhez tanulni, képezni magam. Magyarországon Méhn Tünde sminktetováló mesternél, aztán különböző külföldi sminktetováló mestereknél tanultam. Jelenleg főként sminktetoválással foglalkozom, de változatlanul érdekel a kozmetikusi szakma minden ágazata, ezért igyekszem képben lenni minden témában. Erdélyben főszerepet töltött be az igényesebb nők körében kozmetikába járni, viszont Ausztriában csak az utóbbi néhány évben nőtt meg az igény a kozmetikai szolgáltatásokra.
Ausztriában egyre szigorúbb a kozmetikai képzés, két éves az iskola. Ugyanakkor itt a kéz- valamint a lábápolás fortélyait is ki lehet tanulni plusz egy év alatt, heti 40 óra gyakorlattal együtt, ami valóban egyre színvonalasabb oktatást jelent. Ausztriában magyar vagy román bizonyítvánnyal hivatalosan csak honosítással lehet célt érni. Nagyon fontos a bőrgyógyászati rész, ugyanakkor vannak olyan kezelések, amit csak bőrgyógyász végezhet, míg Magyarországon kozmetikusok is. Ilyen például a »needling lifting«, ami tűvel való ráncemelést jelent, és pillanatnyilag nagyon népszerű, akárcsak a végleges szőreltávolítás vagy a mezoterápia.
Érdekesség, hogy amíg Erdélyben és Magyarországon is igény van a bőr nyomkodással való tisztítására, addig Ausztriában »szép-ép« bőrrel szeretne távozni a vendég. Jelenleg főként sminktetoválás javítással foglalkozom, szinte minden második vendégem elrontott tartós sminkkel érkezik hozzám.

Zárszó
Hetente több olyan vendég fordul meg a szalonjainkban Pécsett és Budapesten, aki külföldön él, dolgozik. Számtalan esetben arról számolnak be ezek a vendégeink, hogy nem találnak olyan jó kozmetikus, fodrász vagy körmös szakembert, aki olyan jó minőséggel végezné a munkáját, mint itt Magyarországon a többség. Ők célirányosan a magyar szakembereket keresik külföldön is, a megszokott színvonal érdekében.
A másik oldallal is gyakran találkozom, hiszen már sok külföldön dolgozó kozmetikust oktattam a sminktetoválás alapjaira, vagy mesterképzésekre jöttek el hozzám. Az ő élménybeszámolóik, tapasztalataik is egybehangzóan arra hagynak következtetni, hogy a magyar kozmetikusok szakmai tudása, megítélése, munkájuk minősége kiemelkedik az átlagból.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail