Magyarosi Barbara: Magyarországon kimagasló a szakmai színvonal

2015-ben teljesült Magyarosi Barbara álma: világbajnok lett, miután a NailArt Világkupa Flat kategóriájában győzött Münchenben. Barbara véleménye szerint egy körmösnek a legfontosabb erénye, hogy újra és újra képes megújulni, követi a trendeket, hiszen azt a vendégei is meghálálják majd.

2007-ben végeztél körömépítőként. Milyen állomásokon, trendeken ment végig azóta a szakma? Volt olyan szín, vagy forma, amit kifejezetten szerettél, de ma már nem divat?

Igen, több mint 10 éve vagyok a szakmában, ezalatt rengeteg dolgot láttam, kipróbáltam. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy itthon és külföldön teljesen más trendek vannak, nálunk kimagasló a szakmai színvonal. Néhány évvel ezelőtt mi már magas szinten tudtuk az extrém körmöket készíteni, díszíteni. Abban az időben nagyon közel álltak hozzám ezek a körmök, évekig éltem 7-8 centméteres stilettokkal. Imádtam! (nevet) Ma már sokkal letisztultabb, egyszerűbb dolgok jelennek meg a körömdivatban, és én is alkalmazkodtam ehhez.

Tizenegy év után van olyan, ami neked ha nem is nehézséget, de kihívást jelent?

Természetesen, ahogy fejlődünk, folyamatosan egyre feljebb és feljebb tesszük a lécet, amit meg szeretnénk ugrani… ez visz előre. Ezeknek a határoknak a feszegetése a legnehezebb.

Melyik részét szereted a legjobban a folyamatnak, az építést, vagy a festést/díszítést?

Mindkettőben van kihívás, viszont hozzám inkább a szakma kreatívabb része, a díszítés áll közel. A legjobb az, amikor csak „magamnak” festegetek, és nem zavar semmi külső tényező.

Milyen anyagokkal, melyik technikával szeretsz a legjobban dolgozni?

Amikor a szakmát elkezdtem, csak körömlakkok voltak, amivel díszíteni tudtunk. Mostanra rengeteg anyag közül válogathatunk, akár kombinálhatjuk ezeket. Talán a legsokoldalúbb díszítő anyag a színes zselé, rengeteg féle technikával tudunk dolgozni vele, különböző hatásokat elérve, kihasználva az anyagok közti eltérő konzisztenciát, pigmentáltságot. A körmök építéséhez hozzám a „keményebb” anyagok állnak közel, nagyon szeretek porcelánnal dolgozni, illetve a legújabb innovációként megjelent Fusion Gel-lel is.

Fotó: Facebook/Magyarosi Barbara-Deluxe NailBeauty

Mi a tapasztalatod, mi a trend most a szalonkörmöknél? 

A vendégeim mostanában gyakran kérnek rövid, egyszínű körmöket, amiket nagyon szeretnek a különböző effect porokkal díszíttetni, akár egy ombre hatással kombinálva. Díszítést leginkább két ujjra szoktunk, amit viszont szeretnek, ha különleges. Ez lehet egy kézzel festett minta is, vagy akár egy szépen kidolgozott matrica, a lényeg, hogy igényes, ápolt megjelenést kölcsönözzön.

A vendégeid határozott elképzeléssel mennek hozzád mit szeretnének, vagy ismerik a munkáidat, és hagynak kiteljesedni? 

Ez változó… Van olyan, aki szinte minden alkalommal elképzeléssel érkezik, de van olyan is, aki maximum csak a színét mondja meg, vagy azt, hogy inkább világosabb, sötétebb, esetleg élénkebb színű legyen a körme. Régóta visszajáró vendégeim vannak, így elég jól ismerem már a stílusukat, igyekszem ennek megfelelően készíteni a körmüket. Én nagyon szeretem a virágokat, indákat, ezeket éppen ezért gyakran is készítem. Próbálom azért változatossá tenni, és különböző technikákkal, formákkal variálni.

Mi a szép köröm és mi a jó szakember titka?

Azt gondolom, hogy a legfontosabb a szakmai alázat és az empátia! Persze nem árt, ha folyamatosan képezzük magunkat, és ahogy időnk engedi gyakorlunk is!

Csipke mintákat és virágfestészetet tanítasz. Ezek most a legnépszerűbb minták?

Én inkább úgy fogalmaznék, hogy ezek állnak a legközelebb hozzám. Tanítani pedig csak olyat érdemes, amiben otthon érezzük magunkat. Ráadásul ezek a minták bármikor bevethetők, sosem mennek ki a divatból, inkább csak folyamatosan alakulnak, megújulnak.

Ha egy virágmintás körmöt veszünk alapul, a színválasztás spontán jön, vagy előre eltervezed milyen színeket használj? A virágokat előre gyakoroltad, sokat rajzoltad, vagy az is menet közben alakul?

Először van egy gondolat a fejemben, aztán, ahogy elkezdem festeni, úgy jönnek hozzá még az ötletek. Sokszor van, hogy menet közben teljesen átalakul a minta, ez akár színben, akár formában is elő szokott fordulni. Vannak virágok, amiket csak a fantázia szül, de természetesen, ami gyakorlást igényel, azt előtte én is kipróbálom. Van, hogy rajzolom, de sokszor festés közben alakulnak ki a mozdulatok, a minta adja ezeket.

Mi a te személyes kedvenced mind színben, mind festésben? Melyik minta?

Ez egy jó kérdés, nem tudnék egyet megnevezni… Én a két véglet vagyok, szeretem a nagyon egyszerű körmöket, ami lehet egy természetes hatású nude szín, vagy egy egyszínű Ferrari piros. Vagy egy nagyon látványos, ízlésesen „giccses” köröm akár rövidben, akár hosszúban, leginkább az egyediségre törekedve.

Oktatóként látod, hogy miben könnyű hibázni, mit szúrnak el sokan. Szerinted mire kell a legjobban figyelni?

Ha hamar feladjuk az egy elég nagy hiba. Tényleg a gyakorlás a lelke mindennek, aztán egyre rutinosabban nyúlunk bármelyik anyaghoz. Vannak elképzelések, hogy egy-egy mintát hogyan valósítsunk meg, és akármilyen hihetetlen, van, hogy nekünk oktatóknak is elsőre a fiók mélyén landol az anyag. De újra előkerül, aztán szépen kialakul a használatuk, és a saját magunk stílusjegyeit belevegyítve alkotunk vele.

Szerinted mi a legnehezebb dolog a szakmádban?

A trendeket folyamatosan követni kell, a vendégeknek erre nagyon nagy igényük van. Mmindig meg kell újulnunk, és valami újdonságot eléjük tenni. Ez szerintem már fél siker. Emellett, ha folyamatosan a maximalizmusra törekszünk, akkor nem lehet probléma. Fontosnak tartom, hogy ne csak „átlagos” körmösök legyünk, a legjobbak akarjunk lenni, és ezt a vendégek is meg fogják hálálni.

Van olyan minta, amit kifejezetten nem szeretsz csinálni valamiért?

Persze. Van olyan, hogy a vendég és az én stílusom nem egyezik, úgy azért nehezebb dolgozni. De a legfontosabb, hogy ő elégedett legyen, persze ha nagyon oda nem illőnek érzem a dolgot, azért megpróbálom meggyőzni, hogy neki is jobb lesz úgy, ha ízléses határokon belül maradunk.

Ha látnál egy szép körmöt, mi lenne az, amit megirigyelnél és miért?

Amit ilyenkor leginkább megirigylek, hogy mennyi időt meg tudott spórolni azzal, hogy nem magának csinálta. Ha pedig igen, akkor azt a rengeteg türelmet. Sajnos az idő előre haladtával egyre kevesebb időt szánok a saját körmeim elkészítésére, amire viszont figyelek, hogy ha egyszerűek is, de mindig igényesek legyenek.

Könnyű korrigálni egy hibát? 

Ha valami nem úgy sikerül nekem egy bemutató közben, ahogy szeretném, akkor nem igazán szoktam kétségbeesni. Talán egy kicsit megnyugtató is, hogy az oktatónál is előfordul, hogy nem sikerül elsőre. Ilyenkor megmutatom, hogy hogyan tudom javítani.  Tapasztalatom szerint leginkább a porcelán szokott problémát okozni, mivel elég gyorsan tud kötni, főleg ha meleg van… A másik mumus pedig a nyomda szokott lenni.

Mi a nagy álmod a szakmában?

A világbajnoki győzelem után azt gondolom, hogy a legnagyobb álmom már teljesült! Ami sokat foglalkoztat egy ideje, hogy szívesen kipróbálnám magam Amerikában, megmutatni azt, hogy mit tudnak a magyar körmösök…


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail