Mélyhidratálás

Ne kezeljük ezt a kérdést felületesen! Ha nem csak felületesen kezeljük a hidratálást, azaz nem csupán „bőrmentén“, hanem a szó szoros értelmében elmélyülünk benne, azaz a bőr mélyebb rétegéig ható komplex kezelést alkalmazunk, megoldhatjuk vendégünk ezirányú bőrproblémáit.

Az általam bemutatott eljárás alkalmazható önálló kezelésként vagy más kozmetikai kezelés előkészítéseként, avagy egy kúra zárásaként is. Manapság különböző tűs vagy tűnélküli eljárással okozott mikrosérülések által végzünk bőrfeszesítést, villanófénnyel biostimulációt, rádiofrekvenciás kezelést. Érdemes ezek előtt a modern megoldások előtt felkészíteni a bőrt hidratáló kezelésekkel. Még a savas kezelési kúrák esetében is eredményesebbek leszünk, ha egy pár hidratáló kezeléssel zárjuk le a kúrát.

Mikor hidratáljunk?

A bőr hidratációja során nedvességet juttattunk a bőr valamelyik rétegébe vagy pedig nem engedjük azt kiszáradni.

Milyen bőrtípusokat kell hidratálni?
■ A felületes és mélyrétegű vízhiányos bőrt.
■ A szeborrhoeás bőröket, mert helyre kell állítani a bőr emulzióját. Miután a faggyútermelés csökkentése hosszabban tartó kezelések folyamata, ezeknél a bőröknél is  azonnal kezdhetjük a nedvesség bejuttatását. Így a relatív vízhiányos bőr kezdi visszanyerni a színét és meggyorsulnak a transzportáló folyamatok.

Gépi megoldások

Ultrahangos gőzölő hideg fénnyel és hideg gőzzel

Több gépi megoldás is van már, a gyorsan fejlődő technika ezen a területen is érezteti a hatását.
A felületes hidratálás már a gőzöléssel is elkezdődhet.  Az ultrahang által előállított gőz hideg is és meleg is lehet, fantasztikusan selymes párává porlasztott, ezáltal finom fátyolként fedi be a bőrt.
■ A kedvelt hidroabráziónak is a második fázisa a hidratálás.
■ Több készülek van, amivel egy sós, enyhe peeling után, kisebb nyomással vízben oldódó hatóanyagokat juttatunk a bőrbe.
A kezelés tartós hatásában azonban meglehetősen megoszlanak a vélemények.

A forradalmi aquaporin
Dr. Hans-Ulrich Jabs (belgyógyász, biokémikus, gerontológus) egy cikkében (Fachbeitrag Aquaporation) leírta, hogy a kémiai Nobeldij, amit 2003-ban Peter Agre kapott, forradalmasította a kozmetikát.
Aquaporineknek nevezte azokat a fehérjéket (AQP), amelyek a sejtmembránok csatornáiban és a Stratum corneumban kepződnek, és amelyek a hidrophob membrán átjárhatóságát a víz és más molekulák számára megkönnyítik. A lipid kettős rétegét a monopolár rádiófrekvenciás készülék melegíti fel a legjobban. A barrier fluidizálódik, ezáltal átjarhatóbb lesz a lipofil és a vízben oldódó anyagok számára.
(Forrás: Agre P. et al.: Aquaporin water channels)

 

A kozmetika egyik legnagyobb kihívása

Nem elég bejuttatni a folyadékot. Ha a bőr ezt nem képes megkötni, minden erölködésünk hiába való. NMF (Nedvességmegkötő Faktor) és SSZF-faktornak (Semleges Szénhidrát Faktor) nagy jelentősége van. A szépségipar örökös kihívása a sejtbe bejuttatni a vizet és/vagy a vízben oldódó hatóanyagokat.  Az ozmotikus hatás itt nagy segítségünkre van. Egy jól hidratált sejt és sejt közötti állomány fölött gyönyörűen kisímul a bőr.

Én személy szerint nagyon örülök, hogy a cukrok visszakerültek a kozmetikai termékekbe.  Sok gyártó újra felfedezte őket, és sokrétűen fel is használja, hiszen a cukros termékek sok vizet tudnak megkötni, ezáltal nagyon jól hidratálják a bőrt. Ennek köszönhetően a kezelésekhez használhatunk különböző “cukros” termékeket, ampullákat, szérumokat, géltípusú maszkokat.
 
Mélyrétegi hidratálás iontophorézissal

Egy szakmai kerekasztal-beszélgetés alkalmával elmondtam, hogy én sokat dolgozom  iontophorézissel. Erre egy kolléganő megkérdezte, hogy ebben a században élek-e… Bevallom, annak ellenére, hogy sok, különböző géppel dolgoztam és dolgozom, nekem még is ez az egyik a kedvencem. Nem csak a kozmetikai, hanem az orvosi felhasználása (például a fokozott verejtékezés a botoxon kívül iontophorézissel is kezelhető) is bizonyítja a sokrétűségét és létjogosultságát. Nagyon sokoldalúan tudjuk felhasználni. A modern készülékek sok különbözö elektrodával vannak ellátva, már automatikusan  beállíthatjuk a pólusváltást is rajtuk.
A iontophorézis kicsi csipkedésétől sokan félnek. Én a legszívesebben masszírozok vele. Egyik elektróda a vendégen, a másik rajtam van eközben. A vendég így a kezemen keresztül  lesz „megcsipkedve“ – és természetesen én is „csipkelődöm“ ekkor.
Ilyenkor eszembe szokott jutni, hogy mi emberek  is valódi elektrolitok vagyunk…
Az iontphorézis segít nekünk a mélyrétegi vízhiány pótlásában és abban, hogy a szövet  ne csak felvegye, hanem meg is tartsa a nedvességet és/vagy a vízben oldódó hatóanyagokat. Érdemes megtanulni és használni, nagyon sok lehetőséget rejt magában.
Ma, mikor beláthatatlan mennyiségű gépek és hatóanyagok állnak a rendelkezésünkre, legyünk nyitottak, de egyúttal kritikusak, legyünk lelkesek, ámde közben megfontoltak!
Pier Auge francia  vegyész (a róla elnevezett kozmetikai cég alapítója) szavaival: „az a precizitás és perfekcionizmus, amit egy mai nő a kozmetikától elvár, és ami egyúttal a szépsége szolgálatába állít, az maradjon meg annak, ami mindig is volt, élvezet!“

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?