Mi a jó konty titka? Fátrai Krisztina elárulja!

A konty az egyik legbonyolultabb frizura, ezért, ha valaki nem érzi, nem tudja a lépéseket, egy életre elmehet a kedve a készítésétől. Fátrai Krisztina fodrászmester konty szemináriumaival pontosan azt szeretné elérni, hogy egy haj elkészítése öröm legyen, vagy akár kihívás a fodrásznak, de semmiféleképpen ne a feladat leküzdése.

Miért tartottad fontosnak a konty kurzusokat? Mit tanulhatnak a fodrászok a képzés során?

A fodrászatban a konty oktatása nem egységesen történik, sok múlik az adott iskolán, de ugyanúgy a tanítványon is. Különböző felkészültségi és tudásszinttel érkeznek hozzám. Alkalmi viseletről van szó, így kevesebbet alkalmazzák, nehezebb gyakorlatot szerezni belőle. Mindenkinek máshoz van érzéke, tehetsége. A konty egy nehezebb műfaj, nem elég, ha pár dolgot szépen el tud készíteni a szakember, az összes lépést, technikát magabiztosan kell ismerni és használni. Éppen ezért az oktatás kis létszámban történik. Én a színpadról mutatom be a frizura elkészítésének technikáját, de mellette nagyon sok elméleti lépést is átveszünk, ez ugyanis az alapja a kontykészítésnek. Ilyen például a frizura súlypontjának elhelyezése, a fűzéstechnika, vagy az éppen aktuális trendeknek megfelelő viselet.

Mennyire divat a konty 2018-ban?

Abszolút divat, inkább csak a kifejezés változik, illetve vendégek. A feltűzés, a konty, az alkalmi haj – mind ugyanazt jelenti, csak más képzet társul hozzá. A feltűzés sokkal lazább, könnyedebb, kócosabb hatást kelt, a konty az idősebb generációt juttatja eszünkbe a tupírral  és hatalmas felfésüléssel. Míg az alkalmi frizura egy merev, letisztult, klasszikus formát idéz. Három kifejezés, három különböző képzet hozzá, pedig lényegében ugyanarról van szó. Régen sokkal több kontyot készítettek a fodrászok, de akkor még a hölgyek heti rendszerességgel jártak, akár csak egy hajmosásra is. Most ez is átalakult. Manapság a feltűzések nagyon divatosak, otthon is egyszerűen elkészíthetőek, de attól még ezek is a konty kategóriába tartoznak. A feltűzéseknél is fontos a jó súlypont megtalálása, amit valaki fejetetőn szeret hordani, valaki egy kicsit lejjebb.

Mi a jó konty titka?

A titka az, hogy nagyon passzoljon a vendég stílusához. Lehet akármilyen szép haj, profi munka, ha nem illik az illető személyhez.

És mi a nehézsége?

A konty egy nagyon összetett feladat. Fontosnak tartom az elkészítéshez ismerni minden alap technikát, a klasszikus elemeket, mint például a Marcell hullám. Az adott hajról tudni kell, hogy mi az, ami szépen elkészíthető és tartós lesz. Egy dús, vastag szálú hajból nem lehet ugyanazt készíteni, mint egy vékonyszálúból. A legfontosabb megtanulni, és magabiztosan használni külön-külön azokat az elemeket, amit egy konty készítésekor használunk. Fontos jól tupírozni, szép fonatot készíteni, a helyes súlypontot megtalálni. Ha ezek mennek, a fodrász sem fog félni, vagy nehézségekbe ütközni eltérő hajajak elkészítésekor. Például az is nagyon fontos, ha a vendég csak egy képet visz, akkor is fel kell tudni ismerni, hogy hogyan kell az adott hajat elkészíteni, hogy milyen lépéseket és milyen technikákat kell használni. A tanfolyam is erről szól, így már kellő magabiztossággal lehet nekikezdeni a frizurának. Minden feladatot akkor tudsz jól megcsinálni, ha a fejedben rend van, helyére kerültek a dolgok, nincsenek megválaszolatlan kérdések.

Mitől, milyen elemektől lehet látványos a konty? Érdemes például festetnünk hozzá?

A kontyhoz, mivel nem egy mindennapi viselet nem szoktak külön festetni. Az viszont tény, hogy a világos hajon, vagy egy balayage festésen sokkal jobban előjönnek a formák. A színkülönbségek miatt látványosabb, a hajnak lesz mélysége, magassága.

Neked mi a kedvenc kontyod?

Ez nagyon változó. Mindig van éppen aktuális kedvencem. Régen a klasszikus frizurákat szerettem, pontosan a nehézségük miatt. Most új kihívást találtam a különböző textúrák felfedezésében: egy kócosabb, rendezetlenebb, például kreppelt hajból hogyan lehet mutatós kontyot készíteni.

Akkor folyamatos kísérletezésben vagy?

Egyfolytában. Nem csak a haj divat változik, de az öltözködés is. Mindkét dolgot figyelembe kell venni a frizura elkészítésnél, kiválasztásánál.

Ezek szerint a fodrász alakíthat a vendég elképzelésén?

Amennyiben a vendég nyitott rá, igen. Kell lennie 3-4 verziónak, amit a vendég elé tárunk. Abból kell kiindulni, mi az, amit nem szeretne. Azon nem is szabad változtatni, mert nem az a fontos, hogy meggyőzzük, hanem hogy gyönyörűnek érezze majd magát az új viselettel. Ehhez érdemes egy kicsit alaposabban átbeszélni – ha már alkalmi frizuráról van szó – a ruhát, helyszínt, eseményt, hogy a szakember a legmegfelelőbb megoldást találja az illető személynek. Például egy hátközépig kivágott ruhához én nem a hosszú kiengedett hajat javasolnám, hanem egy szép felűzést, ahol érvényesül a dekoratív hát és a ruha is. De ettől szép ez a szakma, hiszen nem csak egy elképzelés utolsó részletének kidolgozói vagyunk, hanem adott esetben megálmodói, tervezői.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail