Molnár Ferenc: Az életet nagyon szerető embernek tartom magam

Kevesen mondhatják el magukról, hogy az anyatejjel szívták magukba a szakma szeretetét – Molnár Ferenc, az Ilcsi Szépítő Füvek Kft. tulajdonos ügyvezetője nem az iskolapadban tanulta meg a szakma csínját-bínját, a természet és a natúrkozmetikumok iránti elkötelezettségét és az élet szeretetét, hanem Ilcsi néni mellett felcseperedve.
„Számomra magától értetődő volt a kezdetektől fogva, hogy segítsek
az édesanyámnak a munkájában”

Hogyan történt ez a mindennapokban, mikor vett részt az első gyógynövénygyűjtésben, krémfőzésben? Kellett erre noszogatni vagy az első perctől lelkesen részt vett benne?

Az 1970-es évek végén kezdtem el segíteni édesanyának, Ilcsi néninek a növénygyűjtésben, azon egyszerű oknál fogva, hogy jogosítványa ugyan volt, de vezetni nem igazán tudott. A Bükkbe, a Bakonyba és a Dunazug-hegységbe történő utazásaink során nem pusztán a „sofőrje” voltam, hanem természetesen segítettem az adott gyógynövények gyűjtésében is. Ilyenkor mindig rengeteget mesélt és magyarázott a gyógynövények hatásairól és kozmetikai rendeltetésükről. Az 1980-as évek legelején már a krémek és pakolások alapanyagainak beszerzésében is egyre többet segítettem neki lévén, hogy akkor még fotósként sokat jártam Budapestet. Az idő előrehaladtával a kozmetikumok készítésekor apróbb feladatokkal is megbízott. Természetesen ilyenkor is mindig nagyon alaposan elmagyarázta, hogy mit miért kell csinálni. Számomra magától értetődő volt a kezdetektől fogva, hogy segítsek az édesanyámnak, munkájában. A laborállás sem áll tőlem távol, hiszen a fotózáshoz is – legalábbis abban az időben még – komoly kémiai ismeretek kellettek. Ezek a közös munkák egyre jobban megkedveltették velem a kozmetikumkészítés csínját-bínját, ingoványként húzott magába, és egyre természetesebbé vált, hogy ezzel is foglalkozzam.

A bátyja is részt vett a közös krémfőzésben, gyógynövényszedésben vagy csak Önt „fertőzte meg” Ilcsi néni?

A bátyám egy rendkívül erősen humán beállítottságú ember volt, és az újságírás, a riporterkedés minden energiáját és figyelmét lekötötte. Igen komoly költői vénával is rendelkezett – őt olyan formában fertőzte meg édesanyánk, Ilcsi néni, hogy nagyon sok verset írt édesanyánkról, a munkájáról és a gyógynövényekről.

“A feleségemmel és Panka lányommal
sok-sok évet szeretnék még egészségben
és boldogságban élni”

De nemcsak Ön lett „fertőzött”, három fia is a nyomdokaiba lépett…

A fiaim közel húsz évig édesanyámmal közvetlen szomszédságban nevelkedtek, napi kapcsolatban voltak, és számukra teljesen természetes volt a kozmetikumok közelsége, készülése. Szegények éveken keresztül hétvégente nem nagyon tudtak rajcsúrozni, mert a saját családi házunk tetőterében zajlottak a kozmetikus továbbképző tanfolyamok. Így hát nem csoda, hogy ebbe nőttek bele, számukra természetes volt, hogy részt vegyenek az Ilcsi munkájában. 

A kislánya is mutat érdeklődést a szakma iránt?

Panka 13 évesen természetesen nem rendelkezik még kikristályosodott elképzelésekkel, de a születésétől fogva ő is az Ilcsi világában növekszik és fejlődik. Rendkívül fogékony a környezetvédelemre már most, s ebbéli szemléletét nagyon jól ötvözi az Ilcsi filozófiájával. Zárójelben jegyzem meg, hogy a vér nem válik vízzé, habitusában, természetében nagyon hasonlít a nagymamájára.

Mikor ragadt Önre az „Ilcsi bácsi” elnevezés?

Az emlékeim szerint mintegy 10-12 évvel ezelőtt az egyik kozmetikus kolléganő viccből hívott rendszeresen Ilcsi bácsinak, ami futótűzként terjedt el a szakmában, és mára teljesen elfogadottá vált. Engem ez nemhogy egyáltalán nem zavar, kimondottan büszke vagyok rá, mert úgy érzem, hogy ez is alátámasztja, hogy elfogadott a szakma.

Önnek két születésnapja is van…

2007. június 18-ra esik a második születésnapom. Ekkor egy aortarepedésem volt, ami korábban az édesapámnál és Dani bátyámnál is bekövetkezett, de ők sajnos belehaltak. Ennek a betegségnek 4% a túlélési esélye, amit én megkaptam a Jóistentől. Az aorta műtétem során volt egy testen kívüli élményem is, amikor találkoztam édesapámmal és a bátyámmal, akik akkor azt mondták nekem „Feri nem kell még jönnöd, maradjál”. Hát itt vagyok.

Véleménye szerint mennyiben változott meg a natúrkozmetika iránti érdeklődés, elvárás a vendégek, a kozmetikusok részéről, illetve az ellenőrzés?

Évről évre, ha lassan is, de egyenletesen emelkedik a natúrkozmetikumok iránti érdeklődés és elvárás a vendégek és a kozmetikusok részéről, miután egyre többen törekednek az egészséges életmódra.
Sajnos az ellenőrzésről és a vevői megtévesztésről lesújtó véleményem van. Az nagyon jó, hogy az Európai Unió 2017.01.01-től bevezette az úgynevezett Cosmos Standard feltétel rendszert, de ezt mindösszesen 5 minősítő szervezet tartja be. Továbbra is sok önjelölt minősítő van, de ezek lényegesen lazábban kezelik a kérdést, így nem is hiteles a tevékenységük. Nagyon sok gyártó kihasználja a felhasználók és vásárlók tájékozatlanságát és a megtévesztés sem áll tőlük távol. Akinek nem inge, ne vegye magára!

Milyen szempontok alapján alakították ki a Szépségmanufaktúrát? Mit kell ma nyújtania egy natúrkozmetikai szépségszalonnak, s az ilyen termékekkel dolgozó kozmetikusnak?

Régi vágyunk teljesült a Szépségmanufaktúra létrehozásával, ahol BDIH-s minősítésű kozmetikumainkkal, holisztikus szemléletű kolléganőinkkel igyekszünk a vendégeink kedvére tenni. Nemcsak a bőrükkel, hanem a lelkükkel is foglalkozunk, egységes egésznek, teljességnek tekintve őket igyekszünk nekik segíteni életmódbeli tanácsadásokkal is.

Milyen kozmetikai szerek találhatóak a fürdőszobájában? Mit használ rendszeresen?

Mindennapos használatban van a Csipke tonik, a Rozi, a Flavonoid Extra krém, a Csicsókás kéz- és lábápoló, valamint az Ilcsi Natúr Deó. Tavasztól őszig a Paradicsomos arc- és testápolókrém, a Karotin Extra testápoló, a téli időszakban a Csicsókás testápoló, a Szőlőmagolajos Sós masszázspeeling.

Jár-e kozmetikushoz, melyik a kedvenc kozmetikai kezelése?

Igen, havonta egyszer szoktam menni, ahol a szokásos arctisztítás és masszírozás mellett még a Delejezés és a Bőrfeszesítő + Rádiófrekvenciás kezelés is a kedvencem.

Mivel tölti a szabadidejét – sport, hobbi?

Megvallom őszintén a napi szintű karbantartó sportra sokkal több időt kellene fordítanom, de törekszem rá. Ettől függetlenül azért rendszeresen és nagyokat sétálok a feleségemmel és a négy kutyánkkal. A nyári időszakban a vitorlázás a fő szerelmem, nemcsak családi, hanem túra és versenyszinten is. A hobbim a gyűjtő szenvedélyeimben mutatkozik meg. Régi kozmetikai gépeket, berendezéseket, kiegészítőket gyűjtök a meglévő kozmetikai múzeumunk számára. Emellett imádom a régi könyveket a kozmetika, a gyógynövények és a Balaton témájában. Igen szép gyűjteményem van balatoni képeslapokból is, melyeken legalább egy vitorlás hajónak is lenni kell. Éveken keresztül gyűjtöttem a régi rádiókat, amivel egy ideje felhagytam, de lehet, hogy valamikor még folytatom.

A hét gyermekből négy: Molnár Domonkos, Molnár Anna, Molnár Boldizsár és Molnár Bence

Kire vagy mire büszke különösebben?

Rendkívül büszke vagyok a családomra, az őseimre, hiszen dédnagyapámnak tudhatom Varga Gyula író, műfordítót, és Ifjabb Szász Károly református, Duna-melléki püspököt. Nyilvánvalóan ide tartozik édesanyám, Ilcsi néni is, aki úgy érzem örökre letette a névjegyét a hazai és a nemzetközi kozmetikusi életben. A „mire” csak egy szó a válaszom: Ilcsi.

Ha bianco utazást nyerne, hová menne?

Mindig is a természeti szépségek ragadtak meg, nagyon izgatja a fantáziámat Új-Zéland. Egyetlen egy bökkenő van, utálok repülni.

Milyen célok lebegnek Ön előtt?

Az elmúlt tizenegy évem rendkívül embert próbáló volt, de mostanra a Jóisten segítségével megnyugodni látszanak a körülmények körülöttem. Özvegységem után újranősültem, és a feleségemmel és Panka lányommal sok-sok évet szeretnék még egészségben és boldogságban élni. Ebbe a boldogságba természetesen beleértendők a fiaim, a menyeim és az unokáim is – hiszen így kerek az egész. Szakmai szempontból rendkívül nagy ívű közeli és távoli terveim vannak a kozmetikumaink gyártása és a bio-ültetvényünk fejlesztése területén. Én 10-15 évre tervezek előre.

Hogyan jellemezné önmagát?

Biztonságra törekvő, a járt utat a járatlanra nehezen cserélő, az életet nagyon szerető embernek tartom magamat.

Ha bármit kívánhatna, mi lenne az?

A környezeti ártalmak megszüntetése az Földön. És egészséget, boldogságot a családomnak és magamnak.

Üzleti, szakmai filozófiája?

Az emberek életét jobbá és szebbé tenni a kozmetika keretein belül. A hét gyermekem után a nyolcadik a hivatásom, az Ilcsi.

Mi az a 3 dolog, ami a legfontosabb az életében?

Isten, haza, család.

Kedvenc zenéje:

„A jó rock zenétől egészen az operáig elég széles az érdeklődési köröm.”

Kedvenc könyve:

„Nagyon szeretem az életrajzi könyveket, mint például: Puccini, Napóleon vagy Munkácsy Mihályról szóló műveket.”

Kedvenc filmje:

„Filmek tekintetében is széles a paletta a Zabriskie point-tól kezdve, a Keresztapán át, egészen a Tanúig.”

Kedvenc étele:

„Nem csak enni, hanem főzni is nagyon szeretek. Vitorlás berkekben már komoly híre van a sültoldalasomnak, de ugyanolyan jó ízzel eszem meg a grízes tésztát a saját bio sárgabaracklekvárommal vagy a mamától tanult reszelt, vegetáriánus rakott krumplit.”

Kedvenc itala:

„Közel negyvenéves koromig csapongtam ezen a téren, de azóta abszolút borkedvelő lettem. Második lakhelyemnek (Csopak) köszönhetően a rizling a kedvencem. A téli időszakban elsősorban szekszárdi vörös borokat szoktam fogyasztani.”

Milyen jegyben született?

„A Bika jegyében, május 4-én.”


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail