Móró Gabriella (jobb szélen) a Beauty Forum szakkiállítás kerekasztal-beszélgetésén osztja meg gondolatait a hatáskör túllépésével kapcsolatban a szakemberekkel

Móró Gabriella: Nagyobb szakmai összefogásra lenne szükség

Az utóbbi idők legizgalmasabb szakmai kérdése az újranyitás körül forgott.  Most, ahogy enyhülnek a szigorú szabályok, továbbra is sokaknak kérdéses a „mikor” mellett a „hogyan”. Minderről és a szakma mai helyzetéről kérdeztük Móró Gabriellát, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari Tagozat, XVII. Egészségügyi Szolgáltató Osztály, Kozmetikus Szakma Csoport Elnökét.

Hogyan éled, élted meg a járványt?

Szakmai szempontból nehezen, mert nagyon szeretem a vendégeimet és a munkámat. 23 év üzletbérlés után 3 éve költöztem saját tulajdonú üzletbe, és imádok ott lenni. Hiányzik.
Magánéletileg viszont pozitívan élem meg, hisz 15 év várakozás után lett egy pici kislányom, aki július végén lesz 2 éves. Most már mondatokban beszél, mondókázik, énekel, kirakósozik, rajzol. Nagyon élvezem minden percét, hisz a bölcsi mellett jóval kevesebb idő maradt vele együtt lenni. Ez most ajándék a sorstól.

A képzések jelenlegi szabályozásával nem értek egyet és nem is támogattam. Még mindig nem látom tisztán, hogy ez a kozmetikus szakmának miért és mennyire lesz előnyös.

Milyennek látod a szakma mai helyzetét?

Ahogy más szakmák, a mienk is rengeteg változáson megy keresztül. A piac jelentős átalakulására számítok. Az alap szakmai tudásunkat már nagyon időszerű lenne bővíteni, megújítani, és sokkal nagyobb szakmai összefogásra lenne szükség. Szeretnénk a professzionális forgalmazó cégekkel is szorosabban együttműködni, és a jövőben velük együtt gondolkodva segíteni a szakembereket. Jelenleg is átalakuláson megyünk keresztül, ahogy már annyiszor.
Mindenkit érintett a járvány. Van, akit súlyosabban, mert új helyet kellett keresnie, vagy bérleti díjat, alkalmazottak utáni járulékot, avagy a tanulóknak járó juttatásokat is ki kellett fizetni – bevétel nélkül. A többség nem kapott kedvezményt, így jelentős az anyagi kár.
Veszteségek és átcsoportosítások vannak mindenkinél. Meg kell, hogy említsem a szakképzés átalakítását, az új OKJ vagy most már SZJ bejelentését, ezzel együtt a felnőttképzés lehetőségének megszűntetését.
Itt is jelentős a kár, veszteség a felnőttképzésben részt vevő tanulók és oktatók, iskolák részéről – jelenleg információ sincs arról, hogy velük mi lesz.

És a jövőjét?

A képzések jelenlegi szabályozásával nem értek egyet és nem is támogattam. Még mindig nem látom tisztán, hogy ez a kozmetikus szakmának miért és mennyire lesz előnyös. Nagyon szerettem volna egy magasabb szintű, elitkozmetikus alapképzést. Kezdő koromban egy különlegesen kezelt szakma volt a kozmetikusi pálya. Kizárólag érettségivel és nagyon jó bizonyítvánnyal lehetett bekerülni, és nagyon kevesen végeztünk. Így csak az végzett és maradt a pályán, akinek itt kellett lennie. Ezt a szintet szerettem volna visszahozni és még tovább emelni.
Ha nem emeljük meg a tudásszintet, és mindenkit válogatás nélkül beengedünk a rendszerbe, és mindenkinek okleveleket osztogatunk, akkor elértéktelenedik a szakmánk. Főleg, ha a továbbképzéseknél a kozmetikus alapvégzettséget sem kérjük.
Bevallom, ezen a téren most nem vagyok optimista.

A járvány hatására tisztulás vagy pusztulás vár szerinted a szakmára?

Ha temetni nem is kell, az biztos, hogy nem abba az irányba megyünk, amit elképzeltem.
A pénz átvette az irányítást a szakmai tudás felett. Egyre kevesebb a szakmánk azon része, amit csak kozmetikus csinálhat. De ezt a helyzetet sajnos magunknak is köszönhetjük.
A járványhelyzet miatt biztos, hogy lesz tisztulás, de szerintem ez jó és szükséges. Átrendeződik a piac. Most azok vannak előnyben, akik terveznek, tudatosak és rugalmasan alkalmazkodnak. A tudás is hosszú távú befektetés, ahogyan a több lábon állás is. Szerencsére azt látom, hogy sokan új tudással, megújult erővel készen állnak az újrakezdéshez.

Mit gondolsz az újranyitásról?

Nem nagyon értettem a szakma egy részéről a korábbi nyitási hullám kérdését. Önmagunk zártunk be márciusban, a kijárási korlátozás csak utána jött.  Mi még most is, minden higiéniai feltétel megteremtése ellenére is óvatosak vagyunk és mérlegelünk. Akit nem tartott vissza a rendelet és a vírus, az meg úgyis dolgozott.  Hetekig teljesen kiürült volt az ország, a főváros – a vendégeink is otthon ültek. Személyes tapasztalatom, hogy mikor jeleztem, hogy nem dolgozom, a vendégeim megerősítettek abban, hogy jól döntöttem, és hogy vigyázzak magamra, mert szükségük van rám.
Arra tanítom a gyerekem, hogy az emberi élet, az egészség megóvása előrébb való, mint a pénz. A mi szakmánk is erről szól. Az emberi bőr egészségének megóvásáról, a prevencióról, a tudatos és helyes bőr- és testápolás közvetítéséről a vendégek felé. Hol hiteles az a szakember, akinek az anyagiak miatt az emberi egészség védelme nem áll az első helyen?!
Biztos vagyok benne, hogy a vendégkörben és a szolgáltatások körében is komoly változások lesznek.
A saját ismeretségi körömben volt több beteg is, emiatt más a hozzáállásom az újranyitás kérdésében. Most már bizakodóbb vagyok, de egy hónapja ezt elhamarkodottnak gondoltam. Még kérdéses a nyugdíj előtt állók és a védett korú szakemberek munkába állása, emellett a gyerekeseknek is probléma, amíg a gyerekek elhelyezése hivatalosan nem teljesen megoldott.

A saját szalonod esetében hogyan tervezed a megnyitást?

Természetesen én is készülök, beszereztem az összes higiéniai és védőfelszerelést a későbbi munkához. Én eddig is kértem a kézmosást és a cipőlevételt a belépés után, enélkül a váróban sem ülhetett le a vendég. Most már van érintésmentes kézfertőtlenítő adagoló is a váróban elhelyezve, és érintésmentes szappanadagoló a mosdóban. Ezen kívül ultrahangos légtisztító készülék is működik majd a szalonban. Eddig is párologtattam, de most a fertőtlenítő hatású illóolajaké a főszerep. Korábban is eldobható papucs, ruha, sapka, papírlepedő volt az üzletemben, és minden vendég után szellőztettem, mert én hiszek az energiaáramlásban. Belenyúlunk más ember aurájába, azzal dolgozunk, hatással van ránk és a következő vendégekre, és nem jó az egyes emberek energiáját másra átvinni.

Mit tett eddig a Kamara, és egyáltalán mit tud tenni a szakma védelmében?

A kamara nem döntéshozó szerv, kizárólag javaslattételi és tájékoztatási lehetősége van, ahogy nekem is. A döntést az ITM és a kormány hozza.
Folyamatosan figyelemmel kísértem a szakma felől érkező információkat, amit konkrét javaslatokkal együtt továbbítottam a BKIK elnöksége felé. Igyekszem a szakma érdekét minden fórumon megvédeni, konkrét intézkedéseket kérni, ehhez megoldásokat javasolni. A kamara a maga hatáskörében ezeket megvizsgálja és segít továbbítani, a kormányzat elé tárni, segítséget kérni.
A BKIK Kozmetikus Szakma Csoportjához vagy közvetlenül hozzám is fordulhatnak a kollégák a problémáikkal és a kérdéseikkel. Igyekszünk még több segítséget nyújtani. A jövőben egy szorosabb összefogást, és együttgondolkodást szeretnék a szakmában, ez segítené a kamarai munkánkat, hogy az érdekvédelmet erősíteni tudjuk. Úgy gondolom, hogy amit tudtam, amire lehetőségem volt, azt én most megtettem. A bizonytalanság nemcsak minket érint, minden más olyan szakmában is így van, amely hasonló leállásra kényszerült. Ez érthető, hiszen nem tudjuk, hogy fog változni a bevételünk, a vendégkörünk és az életünk.

Ha nem emeljük meg a tudásszintet és mindenkit válogatás nélkül beengedünk a rendszerbe, és mindenkinek okleveleket osztogatunk, akkor elértéktelenedik a szakmánk

Ha döntéshozó lennél, mi az, amit feltétlenül meglépnél a szakma érdekében?

A szakmát érintő kérdésekben elsősorban a szakembereket kérdezném, leginkább a mestereket támogatnám, hisz a jó, piacképes szakember vásárol a kozmetikai cégektől, megy a képzésekre, ha pedig a cégek is jól élnek, és van piac, akkor jól működik a gazdaság is…
Erőteljesebben képviselném a tisztességes piaci magatartást képviselő, értéket, tudást átadó képzéseket, vállalkozásokat.
Nagyobb hangsúlyt helyeznék az ellenőrzésekre. Határozottabban fellépnék a nem tisztességes vállalkozásokkal szemben.
Létrehoznék egy olyan szakembert ajánló oldalt, amelyben azokat a vállalkozásokat hirdetném, akik a tudásukkal, etikai, és szakmai hozzáállásukkal, az oktatásban magas szintű munkájukkal emelik a szakma jó hírét. Módosítanám a kozmetikusokra vonatkozó jogszabályokat, mert jó ideje időszerű lenne.
Nem hagynám, hogy szétszedjék, és szép lassan elvegyék tőlünk a szakmához tartozó szakmai részeket olyanok, akiknek erre törvényileg nincs lehetőségük (szemöldökformázás és smink, sminktetoválás, szőrtelenítés, testkezelések, elektrokozmetika, anti-aging, stb.) és szigorúan, kizárólag az alapképzést elvégző szakembereknek engedném meg ezek további oktatását. Azaz jobban védeném a szakmai érdekeket a feketéző és jogtalanul oklevelet kapó emberektől.
Egy jó és magas szintű alapképzést és az oktatóknak, mestereknek folyamatos tudásszint fenntartását célzó rendszert hoznék létre. Nem engedném, hogy egy emberek bőrével, testével közvetlenül foglalkozó szakmában, érettségi nélküli bemenet lehessen. A mestervizsga értékét és szintjét magasabbra emelném és jobban védeném. A sminkeseknek és sminktetoválóknak egy külön mestervizsgát hoznék létre.

Mit üzensz a kozmetikusoknak?

Azt üzenem, hogy tartsanak ki, gondolkozzanak pozitívan és legyenek rugalmasak. A jógaoktatóm mondatát ajánlom mindenkinek: „ami jön, azt fogadom, ami megy, azt engedem”. Bízzunk magunkban, bízzunk a vendégeinkben!
Ne akarjunk most rögtön és mindenáron olyan új szolgáltatást bevállalni, amelynek az igényeit, és hozzá a saját tudásunkat nem mértünk fel előre! Győződjünk meg róla hiteles forrásokból, ( BKIK, MKIK, ITM,  rendeletek, állásfoglalások), hogy a kozmetikusokra vonatkozó jogszabályok engedik-e annak a szolgáltatásnak az elvégzését.
Tervezzünk hónapokra előre! 
Óvatosságra intek mindenkit, bármilyen szervezet, cég által kínált hitellel vagy részletfizetéssel kapcsolatos vásárlásnál. Még nem tudjuk, hogy minden vendégünk vissza tud-e majd térni. Legyünk körültekintőek!
Azt is üzenem, hogy most még inkább tartsák be a ránk vonatkozó jogszabályokat, és ne csináljanak olyan kezeléseket, amelyekhez nincs meg a kozmetikusoknak a trv- i lehetősége, és szakmai tudása. ( hyaluronpen, tűs hyaluronsavas feltöltés, botox injekció, plazmapen, lézeres növedék eltávolítások, lézeres körömgomba- ér kezelések, orvosi HIFU)

Ha teljesülhetne 3 kívánságod mi lenne az?

Mindenki maradjon egészséges.
Legyen végre nyugalom, sok vendég és tiszta piaci helyzet.
Eljussunk egy méltó, magasabb szintű tudást képviselő képzési szintre.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail