Fotó: Shutterstock

Natúr vagy természetes?

Mitől igazi egy natúrkozmetikum? Határtalan a piacon lévő minőségi alapanyagok, kivonatok, növényi olajok, természetes hatóanyagok palettája. A kiváló minőségű természetes összetevők minden bőrproblémára maximálisan hatékony alternatívát tudnak nyújtani, de kizárólag abban az esetben, ha az valóban 100 %-ban tiszta, természetes összetevőket tartalmazó natúrkozmetikum.

A különböző natúrkozmetikumok utáni kereslet napról-napra csak növekszik, a kínálat pedig csak próbálja kielégíteni ezt az óriási igényt. De vajon honnan lehet tudni, hogy melyik a valóban minőségi kozmetikum?

Mi az, ami alapján el lehet dönteni, hogy az a termék tiszta, értékes és valóban természetes alapanyagokat tartalmaz?

Natúrkozmetikumok
A natúrkozmetikumok olyan bőrrel érintkező készítmények, amelyek előállításához kizárólag természetes alapanyagokat használnak és szintetikus, valamint kémiai összetevőktől mentesek.
A natúrkozmetikumok növényi alapanyagainak kiváló minőségét és hatékonyságát,
■ a gondos termesztés,
■ a növény típusának legmegfelelőbb időben történő begyűjtése,
■ a tökéletes feldolgozási technológia garantálja.

Mitől igazi?

Mitől igazi natúrkozmetikum egy natúrkozmetikum?  Avagy natúrkozmetikum vagy természetes összetevőket tartalmazó kozmetikum?
A két megfogalmazás között fontos különbséget tenni, ugyanis két teljesen különböző termékfajtát jelent. Észre sem vesszük, hogy a gyártók milyen ügyesen bánnak a jól csengő szavakkal.
Az igazi natúrkozmetikumok jótékony hatásai csak akkor tudnak igazán érvényesülni, ha nem csak egy-két jól csengő összetevőt tartalmaznak, (amiket a mutatós csomagoláson kiemelve feltüntetnek), hanem a termék valóban gazdag vitaminokban, ápoló, regeneráló, a bőr javulását elősegítő alapanyagokban, igazi esszenciális olajokban, nem finomított, hanem finomítatlan növényi olajokban, vajakban és a termék gondosan összeállított receptúra alapján van elkészítve.
■ A natúrkozmetikumok 100 % -ban természetes összetevőket tartalmaznak, beleértve az összes összetevőt, hatóanyagokat, illatanyagokat, a tartósítószert, az emulgeáló, gélképző és segédanyagokat is, és egyáltalán nem tartalmaznak kőolajszármazékokat, szintetikus vegyületeket, szintetikus színezékeket, parfümöt,  SLS-t (Sodium Laureth Sulfat), parabénszármazékokat, ásványi olajokat és származékait, GMO-t, szintetikus és szerves oldószereket (pl. hexán, propilén-glikol, butilén glikol).
■ A természetes összetevőket is tartalmazó kozmetikumok a szintetikus összetevők, kőolaj származékok, parfüm és egyéb nem természetes összetevők mellett, természetes összetevőket IS tartalmaznak, de ezek nem natúrkozmetikumok, bár a megfogalmazás megtévesztő lehet. A néhány természetes összetevő, még ha jó minőségű is, a szintetikumok és kőolajszármazékok mellett jelentéktelen hatást tud kifejteni.

“Natúrkozmetikum avagy természetes összetevőket tartalmazó kozmetikum? Két teljesen különböző termékfajta”

A minőségre nem garancia sajnos még az INCI sem, mert az összetevők minősége nincs hivatalosan definiálva. Jó példák erre az olajok/ növényi olajok, amik nagyon fontos összetevői a kozmetikumoknak és a termék hatékonysága szempontjából jelentős szerepet töltenek be.
A kozmetikumokban finomított vagy finomítatlan olajokat használnak.
■ A finomított olajoknak kedvező az eltarthatóságuk, kevésbé romlanak, mint a finomítatlan társaik. Emiatt a kozmetikai gyártó cégek nagyrésze ezeket az olajokat használja a kozmetikumok készítés során.
A nagyüzemi gyártásban az olajokon finomítási eljárást végeznek, vegyszert és oldószert alkalmaznak, valamint magas hőmérsékletre hevítik őket. Így a finomított olaj tápanyagban jóval szegényebb lesz, ami magával hozza a hosszabb eltarthatóságot, de a minőség romlását is.
■ Ezzel szemben a finomítatlan olajok hidegen sajtolással készülnek, tisztán mechanikus, hőhatás nélküli préseléssel, melynek során semmilyen oldószerrel, vegyszerrel nem érintkezik a kipréselt olaj, ellentétben a finomított olajokkal. A hidegen sajtolt vagy finomítatlan olajok ezért a legértékesebbek, mivel ezek sértetlenül tartalmazzák a legtöbb vitamint, ásványi anyagot és a növényi hatóanyagok koncentráltan találhatók meg bennük. Ezeknek az olajoknak költségesebb az előállításuk és a beszerzésük is, ami miatt a nagyobb kozmetikai gyártó cégeknek nem érdekük a költségesebb és kevésbé eltartható olajok felhasználása, nem tartva szem előtt a minőségi különbséget.

A hidegen sajtolt vagy finomítatlan növényi olajok, gazdag hatóanyag tartalmuk miatt számos bőrprobléma kezelésében tudnak megoldást nyújtani, és az ilyen olajokat tartalmazó kozmetikumok hatékony gyulladáscsökkentő, nyugtató, hámképző, öregedésgátló, hidratáló, stb… hatást tudnak biztosítani a bőr számára. Ugyan valamivel rövidebb az eltarthatóságuk (általában körülbelül max.10 hónap), viszont a hatékonyságuk kiemelkedő és összehasonlíthatatlan a finomított olajokéval szemben.

Finomított vagy finomítatlan?
Honnan lehet tudni, hogy finomított vagy finomítatlan olaj van egy termékben?
Az INCI-lista alapján sajnos sehonnan, ugyanis nincs megkülönböztetve az összetevők kinyerésének módja. Ugyanezen okból, ebből a szempontból nem garancia a bio minősítés sem. A valóban értékes alapanyagok, összetevők hatékonyságának köszönhetően a bőr elképesztő változásokon tud keresztül menni. Az évek alatt felhalmozódott kemikáliák után a bőr szinte azonnal meghálálja a sok tiszta, tápláló, értékes hatóanyagot, vitamint, ásványi anyagot. Nagyon rövid idő alatt megváltozik a minősége, állaga, elmúlnak a bőrirritációk, bőrproblémák, a bőr feltöltődik a vitaminokkal, hatóanyagokkal, életteli, rugalmas és hidratált lesz. Egy terméknél nem elég, ha pillanatnyi, kellemes bőrérzetet biztosít a vendégnek az adott kezelés során, mert a kozmetikus tudása mellett a kozmetikumok ugyanolyan fontos építő kövei ennek a csodálatos hivatásnak.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail