Fotó: Pixabay.com

Neurokozmetika

Bőrkárosító városi veszélyek – Néhány éve még nem gondoltuk volna, hogy a környezetünkben bekövetkező változásoknak milyen komoly hatásai lesznek az egészségünkre és a bőrünk állapotára. A városokban, ahol az emberek 80%-ka él, folyamatosan nő a légszennyezettség, ami a bőrünket is megterheli. Hogy védheti meg a kozmetikus vendégei bőrét a nagyvárosi veszélyektől?

A légszennyeződésnek naponta kitett bőr 20 %-kal gyorsabban öregszik a kollagénrostok károsodása miatt. Az ózonkoncentráció és a nitrogén-oxid irritálják a bőrt, míg a szálló por (PM 2,5) bőrszárazságot és a foltok kialakulását okozva tönkreteszi a keratint. A nap végére a bőrünket is szennyeződés fedi be, ha ezt nem mossuk le megfelelően, akkor a bőrön maradva folyamatosan szennyező és káros anyagokat bocsájt ki.

Neuro-aging
Tudósok és kozmetológusok kutatják a bőröregedést kiváltó okokat. A neurokozmetika egy új tudományos felfedezés arra vonatkozóan, hogy a mai kor és az ezzel járó életmód milyen káros következményeket és folyamatokat indíthat el a bőrben.
A legújabb felfedezések bebizonyították, hogy a bőrben jelen lévő idegsejtek öregedése is nagymértékben hatással van a kollagén- és elasztinrostok képződésére. Az idegrendszer legkisebb egysége az idegsejt. Az idegsejtek azok a sejtek, amelyek képesek a külső ingerek felvételére.
Az idegsejtek segítik a kommunikációt az idegek és a fibroblasztok között. Az idegsejtek öregedése bizonyítottan a kollagén és elasztin csökkenéséhez vezet, mindez felgyorsítja a bőr öregedésének folyamatát. Tehát minden külső inger, hatással van a bőr idegsejtjeire. A bőr idegsejtjei is károsodhatnak, öregedhetnek, mely a bőr öregedési folyamatára nagymértékben hatással van.
Ez a folyamat a neuro-ageing, ami a kollagén- és elasztinrostok öregedéséhez, ezáltal pedig a bőr öregedéséhez és a ráncok kialakulásához vezet.

A neurokozmetika egy új fogalom a kozmetika területén – a vendégek sem tájékozottak még ebben a témában.

A légszennyező anyagok (szálló por) a szőrtüszőkön keresztül jutnak be a bőr mélyebb rétegeibe. A keratonicitákban (hámsejt) olyan receptorok vannak, amelyek képesek ezeket az anyagokat megkötni, melyek ezáltal képesek felszívódni a sejtmagba, stimulálva így azokat a géneket, amelyek különböző molekulákat termelnek, CYP1A1, MMP-1, POMC és IL6, melyek a következő elváltozásokért felelősek: oxidatív stressz, kollagén-károsodás, sötét foltok, gyulladás. Ennek eredménye egy fakó bőrszín, száraz és irritált bőr, viszkető, csípő érzés.

Digital-ageing
Az elektronikai eszközök túlzott használata is, mint az okos telefonok, tablet, számítógép a bőrt szennyező fényhatásnak és egy hőhatásnak teszi ki.

Ez az úgynevezett „kék fény” a természetes és látható fény része, de nagy dózisban, úgy ahogyan a mai életmód megkívánja tőlünk, káros szabadgyökök képződéséhez vezethet, amely a bőrt is károsítja és öregíti: ezt hívjuk digital-ageing-nek.

 

Te már előfizettél?

A Beauty Forum Magyarország piacvezető szépségszakmai magazinja. Naprakész leszel a kozmetikai újdonságokban, megismerheted a hatóanyagtrendeket és kutatási eredményeket. Megtalálod a smink, pilla, arc- és testápolási módszereket is. Évi 10 alkalommal jelenik meg.

Rendeld meg most! Katt ide!


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail