Fotó: Shutterstock.com

„NIL NOCERE” – Azaz: Ne árts!

A tradicionális orvosi etika legfontosabb alapelve a hippokratészi esküből levezetett „Primum nil nocere! – Csak nem ártani!” elv. Hippokratész évezredes igazságának nemcsak a kozmetikus hatáskörét meghaladó orvos-esztétikai jellegű beavatkozásoknál kellene érvényesülnie.

Ezerkilencszázkilencvennyolc január 1-én lépett életbe az INCI deklaráció törvénye, mely szerint a kozmetikumok összetevőinek egy egész Európában egységes és kötelező érvényű írásmód szerint kell szerepelniük a csomagoláson. Több mint 21 éve adott a lehetőség, hogy mind a szépségipari szakemberek, mind pedig a végfelhasználók a reklámszöveg írók ígéreteivel szemben, konkrét tények alapján ítéljenek meg egy kozmetikumot. Bár az INCI nyelvezete szokatlan, idegen, és mint a legtöbb törvény, apró kiskapukat rejt a gyártók javára, mégis az egyetlen (tanulható) kapaszkodó az egészségtudatos, ugyanakkor látványos bőrápolás elkötelezettjeinek.

Ne hagyatkozz a gyártók ígéreteire!
A törvény nem ismerete nem mentesít azon felelősség alól, hogy a kozmetikusnak mindig a bőr igényét kell szem előtt tartania. Manapság egyre gyakoribb, hogy konkrét, bőrgyógyász által alátámasztott hatóanyag-allergiával küzd nem egy vendég.
Sajnos, a „hypoallergén”, „érzékeny bőrűeknek”, „bőrgyógyászok által tesztelt”, „analitikai/orvosi tisztaságú” ígéretek sehol nem vizsgált és főleg nem igazolt kijelentések!
E kijelentések hitelességét és valódi tartalmát csak az összetevők (INCI deklaráció) konkrét kielemzése támaszthatja alá, amit a szakembernek magának kell elvégeznie.

Tanulmányozd az INCI-listát!
Ma a szépségipar már több tízezer kozmetikai hatóanyagot használ, képtelenség ezek bőrkompatibilitását mind ismerni. Egy kozmetikum megítéléséhez nem kell feltétlenül vegyésszé válnunk, rengeteg tudományosan bizonyított bőrromboló és/vagy irritáló hatású hatóanyag és összefüggés felismerhető az INCI-listából egy kis gyakorlás segítségével.
Az érzékeny bőr gyakori mindennapi bőrprobléma. Elsősorban a környezeti hatásoknak, leggyakrabban a nem megfelelő kozmetikumoknak köszönhető és nem genetikai eredetű.

Ismered vendéged otthoni bőrápolóit?
Az anti-aging arckezelésekkel, a feszesítő, bőrfeltöltő megoldó arcprogramokkal sok, önmagára költeni is hajlandó 40 feletti vendég vonzható be a kozmetikai szalonokba. De a külső megjelenés kultuszának korában egyre tudatosabbá válik a ráncokat még csak hírből ismerő felhasználói réteg is. Bármely korosztály is válik szalonunk célcsoportjává a bőr öregedésének témája elsődleges lesz. Mivel a bőr öregedése 80 százalékban külső tényezőknek köszönhető, elkerülhetetlen az otthoni bőrápolás témája.
Kevesen gondolnák, de egy rosszul megválasztott otthoni arctisztító és arckrém páros az évek során a felgyorsult, idő előtti bőröregedéshez, ráncok kialakulásához vezethet, mindez megfűszerezve egy nem csak optikai problémával, a bőr érzékenységével.

Ne hagyd lerombolni, amit felépítettél!

Egy barrier-romboló mindennapi bőrápolás eleinte csak a bőr hidro-lipid rétegét borítja fel. Ez a mindennapokban kellemetlen komfortérzettel jár, ami valljuk be, rengeteg vendég problémája. Ha az állandóan feszülő, húzódó bőrérzetet nem orvosoljuk megfelelő összetevőjű arctisztítóval és arckrémmel, ez a bőrprobléma gyorsan elmélyül,  de a szó szoros értelemben: a barrier réteg mélyebb része, az epidermisz is elveszti idővel védekező és nedvességmegtartó képességét. A felborult védekező funkció pedig szabad utat jelent azon káros környezeti hatásoknak (káros szabadgyökök, UV-sugárzás, környezeti szennyeződések, további irritáló kozmetikai összetevők stb.), melyek a még mélyebb bőrproblémákat, pl. a dermális szerkezeti fehérjék roncsolódását okozzák. Lehet nem is olyan hosszú az út a rossz összetételű arckrém és a ráncok között?
Ezen leépülő folyamatok megállításához és kompenzálásához a szakembernek fel kell ismerni az elkerülendő hatóanyagokat, illetve tisztában kell lennie az egyes bőrrétegek felépítését valóban segítő kozmetikai hatóanyagokkal és azok hatásmechanizmusával. Például teljesen felesleges a kollagénrostok termelődését 4-6 hetente egy kozmetikai arckezelés keretében „intenzíven” aktiválni mindaddig, míg a vendég otthoni bőrápolása a kollagént lebontó enzimek elszaporodásának a melegágya. Nem véletlen, hogy sokszor csalódottan elkopnak a vendégek.

Minél jobban kiismeri magát a szakember a bőrápoló készítmények összetevőinek világában, annál nagyobb magabiztossággal és sikerrel tud otthoni bőrápoló készítményt ajánlani és nem utolsó sorban értékesíteni vendégének. Így lesz a lakossági termékértékesítés könnyed, természetes és magától értendő, nem pedig kényszerű, sokszor „mumusként” megélt „tukmálás”.

Te már előfizettél?

A Beauty Forum Magyarország piacvezető szépségszakmai magazinja. Naprakész leszel a kozmetikai újdonságokban, megismerheted a hatóanyagtrendeket és kutatási eredményeket. Megtalálod a smink, pilla, arc- és testápolási módszereket is. Évi 10 alkalommal jelenik meg.

Rendeld meg most! Katt ide!

 

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?