Fotó: Pixabay.com

Ősz a kozmetikában

Az egyre rövidülő nappalok eljövetelével, és a szabadságok végeztével többségünk kicsit szomorkásan gondol arra, hogy vége a sok szabadban napozással, strandolással, kirándulással töltött időszaknak. Csípősek a reggelek, hűvösebbek az esték, már nem lehet csak úgy egy szál nyári ruhában elindulni.

De nézzük inkább az időjárás változás pozitív oldalát! Rengeteg lehetőség nyílik olyan kezelések elvégzésére és kozmetikumok használatára, amelyek nyáron „tiltólistán” voltak.
Először is valljuk be, hogy a nyár kicsit a lazulásról szól a bőrápolásra való odafigyelés tekintetében… Még az a vendég is, aki rendszeresen jár kozmetikushoz, nyáron a szabadságok miatt el-elmaradozik. Ha még olyan „rendes” is, hogy otthon is a bőrtípusának megfelelő, professzionális készítményeket használ és vigyáz a bőrére, akkor is szinte biztosak lehetünk benne, hogy a nyaralás egy-két hete alatt akarja megszerezni az egész éves barnaságát, tisztelet a kivételnek. A mi éghajlatunkon nagyon nehéz is lenne bárkit rávenni, hogy a hideg tél után, tavasszal-nyáron ne menjen napra, mikor alig várjuk, hogy az első melengető sugarakat érezzük a bőrünkön. Sok helyen klórozott vagy egyéb módon fertőtlenített vizű medencékben fürdenek. Sokat izzadnak, és nem biztos, hogy mindig megfelelően pótolják az elvesztett folyadékot és ásványi anyagokat, vitaminokat. Emellett az egyre melegebb nyarak miatt egyre több időt töltenek otthon és a munkahelyükön is légkondicionált helyiségekben. Ezek a külső hatások mind károsítják a bőrt: szárítják, pigmentfoltossá teszik, öregítik, stb.

Regeneráló kezelések
Mindannyian tudjuk, hogy vendégeink bőre a nyár végére segítségre szorul, hogy az elszenvedett megpróbáltatásokat helyrehozzuk, és felkészüljünk az őszi téli időszakra.
Eljött tehát a mi időnk, hogy olyan kezeléseket és otthoni ápolási termékeket ajánlunk, amelyek a nyáron keletkezett bőrproblémákat hivatottak megoldani. A kezelések közül a napégette, pigmentfoltos, hámló bőrök rendbehozatalának legjobb módja a különféle – mechanikai, enzimes, savas – hámlasztó módszerek alkalmazása, mint például a mikrodermabráció, a különböző erősségű enzimes és savas peelingek. A szükséges tisztító kezeléseket is ez után végezzük. A radikálisabb bőrmegújító kezelések is, mint a dermaroller vagy dermapen kezelések is ebben az időszakban végezhetők. A felfrissített bőrt pedig hidratáló, töltő, regeneráló kezelésekkel tökéletesíthetjük. Ezek közül mindenkinek megvannak a kedvencei, bátran használjuk őket.

Eljött tehát a mi időnk, hogy olyan kezeléseket és otthoni ápolási termékeket ajánlunk, amelyek a nyáron keletkezett bőrproblémákat hivatottak megoldani.

Az otthoni protokoll összeállítása

Már sokszor tárgyalt téma, de nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a kozmetikában elvégzett kezelések a bőrápolás eredményének elérésében csak a kisebb részt teszik ki, ennél még sokkal fontosabb, hogy a vendég otthon a bőr állapotának és az évszaknak megfelelő professzionális készítményeket használjon rendszeresen. Ebben tudunk mi a segítségére lenni az általunk javasolt otthoni protokoll összeállításával. Az ősz beköszöntével javasoljuk a tavasszal-nyáron használt termékek cseréjét olyanokra, amelyek ebben az időszakban leginkább szolgálják az egészséges, fiatal bőr elérését, megóvását.
Az otthon használatos termékek esetében nem csak az évszakoknak, hanem a napszakoknak megfelelően is különböző kozmetikumokat szükséges használni. Minden esetben tartsuk szem előtt, hogy az ajánlott kozmetikumok fedjék le a bőrápolás minden szegmensét, azaz korrigálják a kialakult problémát, előzzék meg a továbbiakat, és táplálják, regenerálják a bőrt.

■ A reggeli rutinhoz mindenekelőtt legyen egy lemosó a repertoárban, hiszen minden a letisztított bőrrel kezdődik. Professzionális termékcsaládok esetében legtöbbször a tonizálást is megoldja ez a termék. Ilyenkor lehet azokat a lemosókat alkalmazni, amelyek tartalmaznak akár enzimeket, glikolsavat, fehérítő összetevőket, C-vitamint, stb., hogy a szérumok, krémek könnyebben bejussanak a savak által fellazított bőrbe és a bőr megújítása már a letisztításkor megkezdődjön.

■ Nappalra ajánljunk antioxidánsokban, A-, C-, E-vitaminban, resveratrolban, stb. gazdag szérumot, hogy a bőr minél könnyebben regenerálódjon, a sejtműködés helyreálljon. Ugyanilyen jótékony hatással vannak a különböző őssejteket, peptideket tartalmazó készítmények. Az őssejtek – pl. alma, havasi gyopár, kerti zsázsa, százszorszép – a további károsodás, öregedés megelőzésére, míg a peptidek, mint pl. a Matryxil, Argireline, SNAP-8, stb. inkább a kialakult problémák korrekciójára szolgálnak. Természetesen a jollyjokerről, a hyaluronsavról se feledkezzünk meg. hiszen évszaktól függetlenül jótékony hatással bír minden bőr hidratálásában, a megfelelően kis molekulaméretű hyaluronsavat tartalmazó készítmények pedig a mélyebb rétegekben is kifejtik a hatásukat a sejt közötti állomány megfelelő állapotának kialakításában.

■ Az esti bőrápolás természetesen szintén a letisztítással kezdődik. Ezután következhet egy olyan szérum vagy krém, amely erőteljesebb problémamegoldó hatóanyagokat tartalmaz, mint például a pigmentfoltokra ható fehérítő összetevők, például medveszőlő, százszorszép, indiai kudzu kivonat, vagy a bőrmegújulás stimulálását segítő, kollagénszintézist fokozó retinol, amelyeket a nyári időszakban nélkülözni kellett érzékenyítő hatásuk miatt. (Professzionális termékek között találunk ma már olyanokat is, amelyekben a legújabb fejlesztések eredményeképpen a napfényes időszakban is alkalmazható fehérítő, kollagénstimuláló összetevők vannak.) Ha valaki a kíméletesebb megoldások híve, maradhat az őssejt tartalmú krémeknél az éjszakai bőrápolás során is.

Fényvédelem télen is!
A vendégek hajlamosak azt hinni, hogy a fényvédőket csak akkor kell használni, ha a nyaralás alkalmával egész nap a strandon süttetik magukat. Sajnos még mindig külön fel kell hívni a figyelmüket, hogy az év minden szakában javasolt fényvédő tartalmú nappali krémet használni, mert az UV-sugárzás, ha kisebb mértékben is, de jelen van az őszi/téli időszakban is. Ez károsítja leginkább a bőrt, ezért mindenképpen ajánljuk a fényvédő tartalmú krémeket.

Hívjuk fel a vendég figyelmét, hogy ne csak az arcának ápolására fordítson gondot, hanem a sokszor elhanyagolt nyak dekoltázs területére is. Illetve arról se feledkezzenek meg, hogy bőr nyaktól lefelé is van, az egész testükre figyeljenek oda, amely a nyár folyamán legalább annyi megpróbáltatásnak volt kitéve, mint az arc.

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?