Fotó: Shutterstock.com

Pigmentfoltok a bőrön

Hiperpigmentáció – Bőrünk pigment-tartalmára nem akkor figyelünk fel, amikor megvéd minket az UV-sugárzás káros hatásaitól, hanem amikor egyenetlen eloszlásuk miatt nem kívánatos barna foltok jelennek meg a bőrünkön. Hogyan alakulnak ki, és mit tehetünk ellenük?

Bőrünk legfelső és középső rétegének határán, a hámréteg legalsó, basalis sejtsorában helyezkednek el elszórtan a melanocytak, melyek a tirozinaz enzim hatására a bőr természetes színét adó melanin pigmentet termelik.

Ez a pigment határozza meg a bőrünk, a hajunk és a szemünk természetes színét. Kulcsfontosságú szerepe van a bőr UV-sugarakkal szembeni védelmében: a sejtek genetikai állományát óvja.

Az öregedés egyik jele is

A genetikai faktorok, egyes betegségek és bizonyos hormonális hatások következményeként, valamint bőrsérülések és az öregedés következtében a melanocytak számában és működésében változás állhat be, melynek következtében a pigment-eloszlás egyenetlenebbé válik, és hiperpigmentáció, azaz barna foltok jelennek meg.

A nők mintegy 30 százalékának vannak ilyen zavaró tünetei, elsősorban az arcon és a kézfejen.  A ráncok és a bőr megereszkedése mellett a harmadik leggyakoribb tünet, amelyet az öregedés jeleként értékelhetünk.

Bár legtöbbször ártalmatlan jelenségről van szó, viszont esztétikai szempontból rendkívül zavaróak lehetnek. Amennyiben megjelentek, a napfény további hatására lényegesen sötétebbekké válhatnak.

Típusai

A májfoltok és a szeplők
a napsütés következményeként alakulnak ki, ezért a napfénynek kitett testtájakon, az arcon, a kézen és a karon jelennek meg elsősorban. Változatos alakúak és méretűek lehetnek, egyesek halványak, mások közülük sötétebbek lehetnek.

Hormonális hatások során általában szimmetrikusan jelentkezhet barnás, éles szélű, szabálytalan alakú, kisebb-nagyobb elszíneződés, elsősorban a fiatal nők arcán: a felső ajak felett, a homlokon, vagy az arccsonton. A terhes nők 90 százalékánál megfigyelhető. Okozhatja fogamzásgátló tabletta szedése is.

Bőrsérülés gyógyulása vagy gyulladásos folyamatokat követően gyakran láthatunk maradványtünetként barnás, lapos elszíneződést. Ez gyakran megfigyelhető acnes panasszal küzdőknél, de előidézhetik kozmetikai kezelések, lézeres kezelés, vagy kémiai hámlasztás, amennyiben nem vagyunk kellően körültekintőek a fényvédelmet illetően.

■ Egyes endokrinológiai betegségek: például a pajzsmirigy túlzott aktivitása is eredményezhet az arcon megjelenő hiperpigmentációt.

Elsősorban azoknál a világosabb bőrű pácienseknél számíthatunk pigmentfoltokra, akik sok időt töltenek a napon, illetve gyakran járnak szoláriumba.

Vannak olyan szakmák is, ahol még inkább ki vannak téve a pigmentfoltosodás veszélyének az ott dolgozók, illetve bizonyos élethelyzetekben mi magunk is találkozhatunk ennek veszélyével: ilyenkor bizonyos vegyi anyagok (növényi nedvek, a parfümök illatanyagai) és a fény együttes hatására olyan gyulladásos bőrreakciók alakulhatnak ki, amelyek túlpigmentálódás hátrahagyásával gyógyulnak.

Tudatos fényvédelem

A pigmentfoltokkal kapcsolatban a leghasznosabb terápiás tanács, hogy próbáljuk megelőzni őket, mert kialakulásuk esetén összetett hátterük miatt, nagy terápiás kihívással állunk szemben. A megelőzésben, illetve egy esetleges kezelés során a tudatos fényvédelemnek jut kiemelkedő szerep.

Kezelési lehetőségek

A pigmentfoltok kezelésében – koncentrációtól függően akár otthoni, akár professzionális körülmények között – az alfa-hydroxisavakkal végzett kémiai hámlasztásoknak van jelentős szerepe.

■ Igazi innovációnak számít a melasma kezelésében a tranexamic savat és 4 hexyl-resorcinolt tartalmazó peeling, A kezelés jelentős hatással bír a pigmentképződés normalizálására, biztosítja a hám integritását, a bőr természetes egyensúlyát, valamint stimulálja a kollagén termelődését.

■ A pigmentfoltok kezelésében nagyon hatékony az azelainsav 15-20% koncentrációban, aretinol és a C-vitamin is. Sajnos vényköteles és Magyarországon egyelőre nem elérhető, de behozatható hatóanyag a hydroquinone,, amely gátolja a melanin termelődését a bőrben.

■ További pigmentfolt-halványító hatóanyagok: kojic-sav, édesgyökér-kivonat, alfa-liponsav, arbutin és niacin-amid.

Makacs pigmentfoltok esetén érdemes felkeresni bőrgyógyászt, aki akár társszakmák (endokrinológia, nőgyógyászat) bevonása mellett elindíthatja a foltok kezelését peelingek, frakcionált CO2, vagy Alexandrit lézer segítségével az adekvát lokális, esetleg szisztémás kezelés kombinálásával.

Tovább olvasnál a témában? Katt ide!

 

Te már előfizettél?

A Beauty Forum Magyarország piacvezető szépségszakmai magazinja. Naprakész leszel a kozmetikai újdonságokban, megismerheted a hatóanyagtrendeket és kutatási eredményeket. Megtalálod a smink, pilla, arc- és testápolási módszereket is. Évi 10 alkalommal jelenik meg.

Rendeld meg most! Katt ide!


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail