Fotó: Freepik.com

Q10 a kozmetikában

Számos klasszikus hatóanyag nem hiányozhat egy kozmetikus repertoárjából. Sorozatunkban Sarah White kozmetikus szakértő segítségével tekintjük át a legfontosabb összetevőket és hatóanyagokat. A kozmetikákban használatos hatóanyagok közül a Q10 egy igazi klasszikus, különösen az anti-aging kezeléseknél számít kihagyhatatlannak.

Az ubikinonnak is nevezett Q10 egy vitaminokhoz hasonló koenzim, amely mindenhol előfordul az élő szervezetben.  A neve is tartalmazza ezt, hiszen a latin ubikue szóból ered, ami azt jelenti: mindenütt.

Energiabomba
Különféle tápanyagokból a szervezetünk maga is képes előállítani ezt a koenzimet, ugyanakkor a termelődése a húszéves életkort követően lecsökken.  Q10-hez táplálékok révén is hozzájuthatunk, például ha húst, halat, olivaolajat, szójaolajat, diót, mandulát fogyasztunk. Az ubikinonnak a szervezetben nagyon fontos feladatai vannak. Ez a koenzim segít abban, hogy a felvett táplálékok ATP-vé alakuljanak, és ily módon fontos eleme a szervezet energiaszintjének fenntartásában.


Testünk energiatermelésének 95% -a a Q10 részvételével történik.

Kozmetikai alkalmazása
Ezen kívül egyéb jótékony hatásai is vannak: csökkenti a szervezet sejtjeit károsító oxidatív stresszt, vagyis a szabadgyökök képződését, eliminálását. A Q10-nek gyulladást gátló tulajdonsága is van. Elsősorban a 90-es években kezdték a Q10-et sikerrel kozmetikumokban is felhasználni és az óta már elképzelhetetlen hegy ne legyen jelen ezen a területen.

Hatásmechanizmusa

Ezt a koenzimet elsősorban bőrápoló szerekben – különösen az anti-aging készítményekben – alkalmazzák, mint például a krémek, szérumok, a testápolók és hasonló készítmények.
Számos jótékony hatása van a bőrre:
■ stimulálja a sejtmegújulást,
■ fékezi a kollagének lebomlását,
■ erősíti a kötőszöveteket, és óvja a bőrt a szabadgyököktől.
■ Emellett a hatására rugalmasabbá is válik a bőr.

Alkalmazása

A Q10-et kozmetikai összetevőként elsősorban – fermentáció révén –baktériumok segítségével nyerik. A narancs-pirosas színű hatóanyag alkoholban és lipidekben oldódik.
A csomagoláson az Ubikuinone vagy Ubikuinol neveken jelölik.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail