Fotó: Freepik.com

Rádiófrekvenciás technológiák

Az elektromos áram által keltett rádiófrekvenciás rezgést több mint 80 éve használják az orvoslásban. Az első rádiófrekvenciás szépészeti eszközt 2000-ben engedélyezték Amerikában. Ezt követően rohamosan fejlődésnek indult a technológia.

A rádiófrekvenciás készülékekben az elektromágneses hullámokat kibocsátó pólusok számával szorosan összefügg, hogy a hullámok milyen mélységig tudják kifejteni a hatásukat. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy az elektromágneses hullám hatásának mélysége a két pólus közötti távolság felével egyenlő.

A rádiófrekvencia energiával szelektív hőhatást gyakorolunk a szövetekre.

A bőrfelszínt 40-42˚C fokra emeljük a bőr mélyebb rétegeinek (1,5-3 mm) ez 60-65˚C-ra emelkedik.

A rádiófrekvenciás hőhatás mértéke és mélysége az elektródák méretétől, távolságától, illetve az alkalmazott frekvenciától függ.
Az orvosi és esztétikai eszközök frekvenciájának felső határa 10 MHz-ig terjedhet.

Alkalmazható

Zsírbontásra – A zsírsejtek anyagcsere-folyamatainak felgyorsítására alkalmazzuk. Az intenzív hőenergia hatására a zsírsavak és a triglicerid egy része távozik a sejtmembránon keresztül, és kiürül a szervezetből.

Ránctalanításra – A bőrfelületet érő sokkszerű hő hatására a kollagénrostok összehúzódnak és megrövidülnek, hosszú távon serkentve a kollagénképződést. Azonnali bőrfeszesítő hatást érhetünk el vele.

A zsírbontás és ránctalanító kezelés frekvenciaváltással vagy az alkalmazott kezelési hőmérséklettel választható.

Kúraszerű alkalmazása célszerű (5-6 alkalommal) heti rendszerességgel.

Típusai

■ Mono-(uni)poláris: 200-300 W teljesítmény, aktív és passzív elektróda között zajlik le a melegítési folyamat (aktív a kozmetikus kezében, passzív vendégen). A rádiófrekvencia energia nem koncentrált, emiatt nagy teljesítmény szükséges, hogy a teljes szervezeten áthaladjon. A kezelés során felléphet fájdalomérzet, égési sérülés is lehetséges. Hűtést igényelő kezelés. A kozmetikában ez a technológia elavult, mivel a hőleadás mértéke nem kiszámítható.

Bipoláris: 50-150 W teljesítményű. A rádiófrekvencia a kezelőfejben lévő két egymáshoz közel álló elektróda között történik. A behatolási mélység a két elektróda távolságának a fele. Így már sokkal jobban kontrollálható, mint az elődjeinél. A bőrbe jutás mértéke állandó, de készülékentként eltérően, akár még hűtést is igényelhet.

Multipoláris:

→ Tripoláris: 50-75 W teljesítményű. A kezelőfejben lévő három elektróda között váltakozva áramlik a rádiófrekvenciás áram. Az elektróda fókuszáltsága és hatékonysága megnőtt, a bőrbejutás mélysége változtatható, egy időben melegíti a mély és a felszíni rétegeket. A kezelőfej felmelegítését úgy védik ki, hogy a pólusok váltakoznak. Alacsony energiafelhasználású, nem kell hűteni.
→ Hexapoláris: A legújabb és legfejlettebb rádiófrekvenciás technológia. Két tripoláris összekapcsolódását jelenti. Komputer segítségével szabályozható a behatolási mélység, hőmérséklet.

A kezelőfej mérete függ a kezelendő területtől:

  • Nagy kezelőfej: has, fenék, comb.
  • Közepes kezelőfej: kar, toka, orca.
  • Kisméretű kezelőfej: arc, hajas fejbőr.

Kombinációk

Ma már előszeretettel kombinálják a rádiófrekvenciát más technológiákkal, hogy még eredményesebb kezeléseket tudjunk elérni vele.

Arckezelés esetén: LED-fényekkel.
Testkezelés esetén: Vákuum, kavitáció, LED-fényekkel.

Frakcionális rádiófrekvencia

A készülék bipoláris rádiófrekvencia energiát közvetít a cserélhető TIP pontszerű elektródáin keresztül. A pontokon keresztül az energia a bőrbe hatol, hámsérüléseket okozva ezzel. A hősérülés pontjai körül egy kollagén zsugorodást generálunk, és ezáltal elérünk egy azonnal bőrfeszesítést.

A kezelés minimális kellemetlen érzettel járhat a kezelés következtében keletkező ablációs pontok nyoma 1-7 nap alatt gyógyulnak meg.

A frakcionált technológiánál a kezeléseket 3 hetente érdemes ismételni. Bőrállapottól és indikációtól függően 3-8 kezelés alkalom után elérhető el a kívánt eredmény, amely megközelíti az orvosi lézeres arcfiatalítás eredményeit.

Thermage Rádiófrekvencia

Szintén bipoláris rádiófrekvencia, viszont ezzel a kezelőfejjel a teljes bőrfelületre tudunk hatni, kisebb energia-sűrűséggel, mint a frakcionált rádiófrekvenciánél, így nincs felszíni sérülés. Ez a fajta nem invazív energiaközlés szintén azonnali kollagén-összehúzódást eredményez, amit hosszú távú kollagén újratermelődés kísér.
Heti egy arckezelés ajánlott, és a várt eredménytől függően általánosságban 5-6 alkalom szükséges. Ezt követően havi egy alkalom fenntartó kezelés javasolt a tartós eredmény megtartásának érdekében.
A két kezelőfej használata kiegészíti egymást a komplex megoldás érdekében.

Kezelések javallatai: 

⇒ Ránckezelés

⇒ Lifting hatás elérése

⇒ Hegek halványítására

⇒ Aknés hegek kezelésére

⇒ Akne kezelésre

⇒ Tág pórusok csökkentésére

A nyári időszakban csak a termage rádiófrekvencia használható, a frakcionált rádiófrekvencia nem, nagy odafigyelés mellett is kialakulhatnak pigmentfoltok ennél az eljárásnál a kis ablációs pontok, főleg, ha nagy intenzitással, drasztikus kezelést végzünk vele.

Nagyon fontos az 50 faktoros fényvédelem az alkalmazásával párhuzamosan még az őszi téli hónapokban is!

A szerző a Corvin Oktatási Központ gyakorlati oktatója, a White Beauty Pest és White Beauty Buda kozmetikai szalonok tulajdonosa.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail