Fotó: Freepik.com

Regeneráló pantenol

A pantenol fontos provitamin, amit már évtizedek óta használnak a bőrápoló készítményekben és a gyógyszerekben egyaránt. Számos pozitív tulajdonsággal bír, amelyek jót tesznek a bőrnek. Hatóanyagismeret sorozatunkban Sarah White kozmetikus szakértő segítségével tekintjük át a legfontosabb összetevőket és hatóanyagokat, ezúttal a pantenolt.

A provitaminként is ismert dexpantenol, D-pantenol vagy a B5-vitamin a poliolok és amidok családjába tartozó kémiai vegyület.
Ha pontosabbak akarunk lenni, akkor azt mondhatjuk, hogy a pantenol a pantoténsav egyik alkoholja.  Felhasználásakor a szervezetben pantoténsavvá (B5 vitamin) alakul át, amely az A-coenzim egyik alkotóeleme, ezáltal fejti ki pozitív hatását, aminek különösen a bőr anyagcseréje szempontjából van jelentősége. A pantenolt a bőr jobban abszorbálja, mint a pantoténsavat.
Maga a pantenol a formájától függően vagy fehér kristályos por, vagy vízben igen jól oldódó, színtelen sűrű folyadék.

Sarah White hatóanyag-ismeret cikkeit itt olvashatod! >>

Kozmetikai alkalmazása

A pantenolt számos seb- és gyógybalzsamban felhasználják, első sorban hámosító, sebgyógyító tulajdonságai miatt, amelyek a bőr regenerálódását támogatják. De a pantenol mást is tud, növeli a bőr vízmegkötő képességét, javítja a tónusát és rugalmasságát, enyhíti a viszketést, mérsékli a gyulladást, azaz valóságosan megújítja a bőrt. A provitamint nagyon jól viseli a szervezet. Ezért is található meg a pantenol a legkülönbözőbb készítményekben. Gyógyszerek között seb- és gyógy balzsamokban, első fokú égési sebek kezelésére használt habspray-k formájában, emellett orr-spray-kben és szemcseppekben is alkalmazzák. A bőrápolás területén a fényvédő, napozás utáni, anti-aging és általános bőrápoló termékekben találjuk meg, olyanokban is, amelyek az érzékeny bőrűeket célozzák meg. A pantenol bevált a szervezet hidrolipid köpenyének támogatásában, mert aktív formájában stimulálja bőrünk lipid-szintézisét, ezáltal fontos szerepet játszik a bőr saját védő rendszerének megőrzésében.

Összességében a pantenol nemcsak a bőrápoló szerek sokoldalú hatóanyaga, hanem egy igazi klasszikus bőrápoló, bőrgyógyító.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail