Illusztráció/Pixabay.com

Reszkessetek, tetvek!

Most, hogy véget ért a nyár és a gyerekek újra közösségbe kerültek, bizony foglalkozni kell a fejtetű kérdésével. A hívatlan betolakodók sok kellemetlenséget okoznak, és nagyon ragaszkodóak tudnak lenni. De mit tehetünk ellenük? Hogyan előzzük meg? És melyek az árulkodó tünetek?

A Tincses Sziget Gyermek Élményfodrászatban több ezer gyermek fordul meg évente. A szalon fodrászai ebben a témában nagyon otthonosan mozognak, szinte már szakértőnek számítanak.  Gyermekfodrászat lévén, első kézből tudják, hogy mennyire frusztráló, időrabló és drága dolog megszabadulni a fejtetűtől, hiszen számtalan alkalommal találkoznak aggódó, megrémült szülőkkel. Reméljük, hogy ez a leírás segítséget, támogatást nyújt majd ebben a témában mindenkinek, hogy jobban felkészülhessünk a járványos időszakra.

Kiábrándító, de a tetű nem válogat, még a legápoltabb gyermek is összeszedheti, hiszen zárt közösségben terjed, főleg a kisgyerekek körében, akik előszeretettel dugják össze játék közben a buksijukat, és ezzel együtt rögtön tovább is adják az apró vérszívókat.

Az év mely időszakában jellemző?

A tetűjárvány jellemzően szeptember-októberben indul, és egészen kora tavaszig tart, de nemcsak a már említett helyeken, hanem sportolás alkalmával, játszóházakban, szinte bárhol „beszerezhető” ez a szárny nélküli, nagyjából 3 mm-es élősködő, amely megkeseríti vakaródzó csemeténk mindennapjait.

Amit tudni kell

A tetvek nagyon ellenállóak. A szárazságot jól tűrik, ugyanakkor vízben akár napokig is életben maradnak.  -20 celsius fokon is vígan megvannak, de szerencsére hőérzékenyek. 50 celsius fokon pár perc alatt elpusztulnak. A fejtetű igen apró, fénykerülő rovar, amely emberi vérrel táplálkozik. A tetvek nem ugranak, ezért csak közvetlen érintkezéssel terjednek. A lábain bicskaszerűen visszacsukható karmai vannak, amelyekkel erősen kapaszkodik. A nőstények 2-4 hétig élnek, amely idő alatt körülbelül 100 petét raknak, ezeket serkének hívjuk.

Tények a fejtetűről

  •        a fejtetű nem a higiénia hiányának jele, sőt, a száraz, tiszta hajat kedveli
  •        a fejtetű apró, kúszó rovar, nem repül, nem ugrik
  •        a nőstény tetű petét rak a hajszálra a fejbőr (mint hőforrás) közelében
  •        a peték (serkék) olyanok, mint az apró rizsszemek. Szilárdan kapaszkodnak a hajszálra, nem lehet lesöpörni őket, mint a korpát.
  •        a tetű emberi vérrel táplálkozik. Nem élnek meg az anyaszervezet nélkül (pl. bútoron, ruházaton, ágyneműben) 24-48 órán túl
  •        háziállattól nem kaphatjuk el és nem is adhatjuk át nekik

Fotó: Wikimedia

Hogy néz ki a fejtetű?

·         lehet szürke, barna vagy fekete, attól függ a színe, hogy mikor evett utoljára. Jóllakottan sötétek

·         életkorával változik a mérete. A szezámmag 2,5-szeresét is elérheti a mérete

·         a frissen lerakott pete fekete, és később kivilágosodik

Mikor kell gyanakodni?

A leggyakoribb tünet a tartós viszketés, különösen a fülek, a nyak és a fejtető környékén. Keressünk kicsi, piros duzzanatokat vagy fájdalmas pontokat. A serkék igen ellenálló burokkal rendelkeznek, és cementszerű anyaggal masszívan tapadnak a hajszálakhoz. 2-3 hét alatt fejlődnek ki teljesen. Ezekből is látszik, hogy kezeletlen esetben a gyermek fejében egy hónap alatt több mint 100 tetű is élősködhet, amelyek mindegyike naponta 6-12-szer szív vért a hajas fejbőrön keresztül. A serkék mindig a hajszál egyik oldalára tapadnak és nem jönnek le egykönnyen. Így lehet legjobban megkülönböztetni a korpától vagy a megszáradt hajzselétől. A serkék pici, szürkésfehér peték, amelyek gyöngyházfényűek és könnycsepp formájúak. A jó tetűmegelőző sampon a serkék megelőzésére is alkalmas.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük? 

·         kerülni kell a fejek összeérintésével járó tevékenységeket. Nem szabad közös fésűt, kefét, kiegészítőket, sapkát, sisakot és párnát használni.

·         ne mossuk naponta a gyermek haját. A természetes olajtartalom kialakulása megerősíti a hajszálat, megnehezítve a tetű számára a megtapadást.

·         Folyamatosan, legalább hetente vizsgáljuk át gyermekünk haját, nincs-e benne élő tetű vagy serke.

·         ha saját vagy gyermekünk környezetében fejtetvességről hallunk, készüljünk vegyszermentesen a nem kívánt látogatók távol tartására! Használjunk teafát, levendulát tartalmazó, szulfátmentes samponokat és tartsuk távol a betolakodókat

·         nézzük át a családtagok fejét néhány hetente, különös figyelemmel a fülek mögötti és a nyaktőnél lévő hajszálakra, ezeket a területeket kedveli a fejtetű leginkább.

·         a hosszú hajú gyerekek számára legjobb ilyenkor a fonat, lófarok, copf. Minél kevesebb alkalommal érintkezik fertőzött területtel, annál kisebb az esély a tetű terjedésére

Egy a lényeg: ne essünk pánikba, ne szégyelljük, hanem jelezzük, hogy a járvány megállítható legyen!

Ha a megelőzés nem jött időben, és irtani kellett, gondoljunk a további megelőzésre is, hiszen a tetű könnyedén visszatérhet, ha akár egy olyan szülő is van a közösségben, aki nem veszi komolyan ezt a problémát.

Előzd meg! Természetes védelem a fejtetű ellen

Amikor a fejtetűről beszélünk, a megoldás mindig erős, kellemetlen kezelésekre koncentrál. Az Alphanova Kids Zeropou, egy Franciaországban gyártott termékcsalád, amely áthelyezi a hangsúlyt a megelőzésre. A Zeropou Tetűtaszító sampon és a Zeropou tetűtaszító spray egyaránt az ECOCERT Greenlife által tanúsított kozmetikum, szappan-és ALS valamint SLS mentes. Levendula, pálmarózsa, muskátli, eukaliptusz és teafa esszenciális olajait tartalmazza.

Segít megelőzni a fejtetű megtelepedését a gyerekek haján, felnőttek számára is alkalmazható. Ultrafinom formulája révén akár naponta is használható a tetűveszélyes időszakokban. A sampon mellett a spray használata könnyű és egyszerű, elég befújni a nedves vagy akár száraz hajat a Zeropou tetűtaszító spray-vel minden reggel. A finom permet esszenciális olajokból bevonatot képez a hajon, és extra tetűmegelőzést eredményez.

 Bővebb információ és vásárlás 

Amennyiben szeretnél viszonteladó partner lenni, vagy bármilyen egyéb kérdésed felmerülne, lépj kapcsolatba a szakemberekkel az info@tincses-sziget.hu címen.

(x)


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail