Fotó: fotolia.com

Sejtszintű anti-aging terápia

Külső-belső megújulás – A fiatalság megőrzése a mai kor emberének célkitűzései között az élen jár. A külső megjelenés fiatalossága, harmonikus volta a belső fiatalság, a testi-lelki egyensúly, és az egészség függvénye – és egymást kölcsönösen erősítő folyamatok.

Számos tény vezetett ahhoz a felismeréshez, hogy a korral csak úgy tudjuk hatékonyan felvenni a harcot, ha optimalizáljuk a szervezet sejtszintű folyamatait és fiziológiai állapotát, valamint a bőrön keresztül bejuttatott ápoló, tápláló, védő hatóanyagok segítségével optimalizáljuk a bőr egészségét és működését is. Így jött létre az anti-aging orvoslás, amely a megelőzésre, valamint a külső-belső szépség és az egészség összefonódó egyensúlyára helyezi a hangsúlyt. Az egészség, amely nem csupán a betegség hiányát jelenti, hanem a teljes testi, lelki és szociális jólét állapotát is, minden ember számára egyre inkább értékké válik, amelyet óvni és védeni kell, mert ez a boldog és kiegyensúlyozott élet egyik titka. A bőr védelme szempontjából az UV-sugárzással szembeni védelmet jelölhetjük meg kulcskérdésnek. A prevenció szempontjából kiemelkedő fontosságú a bőrtípusnak megfelelő ápolás, a helyes életmód, a megfelelő táplálkozás és lehetőség szerint a stressz mellőzése.

Az öregedés fiziológiás folyamata

Az öregedés folyamatát leginkább genetikai adottságok, betegségek, az életmód és a külső tényezők együttesen befolyásolják. Az évek múlásával arcunkon, nyakunkon, dekoltázsunkon és kezünkön a fő problémát általában a ráncok megjelenése, a pigmentfoltok, a bőr általános minőség romlása szokta jelenteni. A bőrünk vékonyabbá válik és veszít nedvességtartalmából, a haj vékonyabbá válik és megritkul.

De természetesen nemcsak a bőrünkben zajlanak változások a kor előrehaladtával: a csontozat, az izomzat is érintett, és az arc zsírszövetének mennyisége is csökken. Ennek következtében nem elegendő a bőr felületét kezelnünk, igyekezni kell az adott lehetőségek keretein belül ezeket a változásokat komplexen kezelni – gyakran nem elegendő pusztán egyetlen ráncra koncentrálnunk, az arc egészét kell szemlélnünk és nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az idő múlásával szervezetünk regenerációs, megújulási képessége is egyre csökken, változik a hormonális egyensúly, egyre inkább fokozódik a betegségek gyakorisága és súlyossága. Leggyakoribb közülük a szívinfarktus, az agyvérzés, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, a daganatos betegségek, a hormonális egyensúly felborulása és az allergia. A betegségek megjelenésén túl romlik az általános közérzet, alvászavar jelentkezik, hangulatingadozások lépnek fel. Mivel kialakulásukban jelentős szerepe van az életmódnak is, így ezeket civilizációs betegségeknek is nevezzük. Nem elegendő ezeknél a betegségeknél pusztán tüneti kezelést alkalmaznunk, hanem törekednünk kell az okok lehetőség szerinti megszüntetésére vagy mérséklésére.

Fiatal éveinkben sejtjeink megújulása nagyon hatékonyan zajlik: ennek eredményeként
sejtjeink egészségesek és aktívak, amely számunkra vibráló fizikai szépséget, dinamikus erőnlétet és szellemi frissességet biztosít. A későbbi életkorokban az elöregedett vagy károsodott sejtek regenerációja egyre lassabbá válik, amely nemcsak sejtszintű funkcióromláshoz vezet, hanem az egész szervezet működése zavart szenved. Ez az öregedés fiziológiás folyamata. Egyes szerveink és szöveteink, mint a bőr és a haj elsőként és látványos módon mutatják az öregedés jeleit. Hamarosan ezt követően az idegrendszer, az emésztőrendszer, a hormonális rendszerek, a vérkeringés és a légzőrendszer működése is mutat olyan tüneteket, melyek a lelassult sejtregenerációnak tulajdoníthatóak. A sejtmegújulást számos külső tényező is ronthatja. Ilyen lehet a kiegyensúlyozatlan táplálkozás, a stressz vagy a környezeti szennyezés. Ezek a folyamatok a bőr idő előtti öregedéséhez vezethetnek, betegségek alakulhatnak ki, és az immunrendszer is gyengül.

Célzott, regeneráló kezelés
Annak érdekében, hogy eredményesen harcoljunk az idővel szemben, és megvédjük a szervezetet a káros környezeti hatásoktól kutatók kifejlesztettek egy különleges regeneráló injekciós kezeléssorozatot, amely 10 olyan különböző sejtfaktort tartalmaz, amely az öregedés által leginkább érintett szerveinket stimulálja. Ezek a faktorok felélénkítik és megújítják az elöregedett sejteket és elősegítik a sejtmegújulás folyamatát. Ezek a faktorok újra beindítják a természetes regenerációs, sejtmegújulási folyamatainkat és visszafordítják a sejtszintű öregedést. Ez nemcsak a szervezet egészének működésére fejt ki pozitív hatást, de visszanyerjük fiatalos kisugárzásunkat is. A korunkat sejtjeink minősége határozza meg. A kutatók 10 különböző szervről gondolták, hogy jelentős szerepük van a sejtek fiatalságának megőrzésében. A legfontosabb, hogy ezeket a szerveinket folyamatosan stimuláljuk és regeneráljunk külső-belső fiatalosságunk és egészségünk megőrzése érdekében.

1. Thymus: az immunrendszer központja. Az egészséges thymus-sejtek harcolnak a rákos sejtekkel  és a fertőzésekkel szemben a fehérvérsejtek segítségével, ellenanyagok termelése révén. Küzd az autoimmun és a degeneratív mozgásszervi betegségekkel szemben, valamint véd a vírusos fertőzésektől, a depresszió és a stressz indukálta betegségekkel ellen.
2. Köldökzsinór: nagy koncentrációban tartalmaz mesenchymalis-sejteket, őssejteket. Döntő szerepet játszik a szervezet immunvédekezésében. Az egészséges köldökzsinórsejt megvéd az immunrendszer betegségeivel szemben, mérsékli az akut és krónikus fertőzéseket, óvja az öregedés által leginkább érintett szerveinket a funkciókárosodástól, valamint élénkéti a sejtmegújulást, amely egészséges, fiatal bőrsejteket eredményez.
3. Placenta: a normál sejtfejlődéshez szükséges oxigént és tápanyagokat biztosítja. Az egészséges placentasejt mérsékli a menopausa tüneteit, az érelmeszesedést és a szívbetegségeket, valamint a hormonális egyensúly zavarait. Megelőzi a vérnyomás-problémákat és növeli a vér oxigéntartalmát, amely számos bőrprobléma: ráncok, pigmentációs-zavarok, neurodermatitis elleni küzdelemben segíthet.
4. Máj: az anyagcsere központja, amely a bélrendszerből felszívódott tápanyagokat dolgozza fel és energiaraktárként szolgál. Az egészséges májsejtek kiszűrik a káros anyagokat és baktériumokat, segítenek a krónikus gyomor-bélrendszeri betegségek megelőzésében, küzdenek a hepatitis és cirrhosis ellen, valamint a szervezet méregtelenítése révén megelőzik a bőr pigmentációs rendellenességeit.
5. Szív: oxigénben dús vérrel látja el a szervezetünket. Az egészséges szívsejtek küzdenek a szív-érrendszeri betegségekkel szemben, támogatják a stressz-kezelést, és dinamikus, vitális életet biztosítanak.
6. Agy: az idegrendszer központja, szerepe van az információk fogadásában, feldolgozásában, a mozgás szabályozásában, a tanulásban és az emlékezésben. Az egészséges agysejtek megakadályozzák a memóriazavarokat, elősegítik a mentális aktivitást, küzdenek az Alzheimer és Parkinson kórral szemben és mérséklik a migrént és a depressziót.
7. Lép: Felismeri és lebontja az elöregedett vérsejteket. Az egészséges lépsejtek védenek az osteoporosistól, csökkentik az érelmeszesedés kockázatát, küzdenek az immunrendszer gyengeségeivel szemben, védenek a daganatok kialakulásával szemben, és segítenek a krónikus gyulladások megelőzésében.
8. Mellékvese: adrenalin termeléséért felelős hormontermelő mirigy. Az egészséges mellékvesesejtek alkalmazhatók fájdalomcsökkentő és stresszmérséklő kezelésekben, stimulálják a szexuális hormonokat, és szerepet játszanak az Addison- és Cushing-kór megelőzésében.
9. Ovárium: a nők petesejteket termelő reprodukciós szerve. Az egészséges ováriumsejt mérsékli a menstruációs rendellenességeket, segít megelőzni a hormonhiányos állapotokat, a libidó csökkenését, a hangulatingadozásokat, az infertilitást.
10. Számos sejtből álló mix, amely a szervezet fiatalítását szolgálja. A szervezet anyagcseréjét fokozva segít a túlsúly elleni küzdelemben, mérsékli az ízületi és allergiás panaszokat, valamint fiatalítja a bőrt.

Sejtszintű megújulás
A szervezet sejtszintű megújulását biztosító, fiatalító injekciós kúrával párhuzamosan elindíthatjuk a bőr kezelését is. Az új trend szakít a ránctalanság mítoszával: inkább a fiatalos, a kor adta kereteken belül elérhető legjobb kondícióval rendelkező megjelenést részesíti előnyben. Általában az egyénre szabott, kombinált terápiák tudják meghozni a legideálisabb eredményt. Elsősorban azok a kezelések népszerűek napjainkban, amelyek a szervezet természetes biológiai folyamatait aktiválják különböző, irányított sérülésekkel beindított sebgyógyulási folyamat révén. A bőr regenerálásában, minőségjavításában, kollagén-termelésének fokozásában a mikrofókuszált, ultrahangos kezelésen túl a lézerekkel végzett bőrmegújítás, a frakcionális CO2 és a hosszan pulzáló Nd-YAG lézerekkel végzett kezelések biztonságosan és hatékonyan valósítják meg a kitűzött célt. Akár az említett kezelésekkel kombinálva, akár monoterápiában alkalmazva, a biostimuláció terén különleges szerepet tölt be az orvoslás más területein már hosszú történetre visszatekintő sajátvér-kezelés, vagy PRP-terápia, melynek egy különleges felhasználási lehetőségét adja a biofiller, amikor saját vérből tudunk térfogatpótlásra alkalmas töltőanyagot előállítani.

Anti-aging kezelés
Ne feledjük azt, hogy a bőrünk csak akkor marad szép és fiatalosan üde, ha egészséges és a működése is optimális, és ha szervezetszinten is sikerül ezt az egyensúlyt megvalósítanunk. Az elért jó eredmény megőrzéséhez pedig megfelelő bőrápolásra és a szervezet belső egyensúlyának fenntartására van szükség.
A speciális anti-aging kozmetikumok kétféle módon aktiválják a bőrsejtek funkcióit:
■ az innovatív hatóanyagok védik, aktiválják és fiatalítják a bőrt, míg
■ a bio-azonos hormonok kiegyenlítik a hormonális egyensúlyt.
Az egészséges és jól működő bőr érdekében számos hatóanyagot tartalmaznak a kozmetikumok: vitaminokat, antioxidánsokat, növényi hatóanyagokat, növényi eredetű hormonokat, antioxidáns polyphenolt és zsírsavakat, védik a sejteket a káros környezeti hatásoktól és erősítik a bőr immunrendszerét. Ezenkívül a biomemetikus peptidek játszanak kulcsszerepet a bőrmegújításban és a bőrazonos kollagénképzés aktiválásában. Ezek a peptidek szerepet játszhatnak a homlok, a szemkörnyék és a száj körüli mimikai ráncok mérséklésében is.

Hormonális egyensúly
A természetazonos hormonok azonos biokémiai szerkezettel rendelkeznek, mint a testazonos hormonok és hasonlóképpen fejtik ki a hatásukat a szervezetben. Ezért különösen jól tolerálhatók. A természetazonos hormonokat növényi hormonokból nyerik, a legfontosabb forrás a yamgyökér, amely diosgenint tartalmaz.
A hormonális egyensúly zavarai felgyorsítják a bőr öregedését. A hormontartalmú kozmetikumok pont azt adják vissza a bőrnek, ami hiányzik. A hormonok a bőr biológiai korát határozzák meg. Számos fiziológiai folyamatot szabályoznak a bőrsejtekben, így a vérellátást, a kollagénképzést, a hidratáltságot és a sejtmegújulást is.

Már 25 éves korunktól csökken az endokrin mirigyek hormontermelése. Az ösztrogén vérátáramlást fokozó hatása mérséklődik, a csökkenő progeszteronszint hatással van a kollagénképzésre. A 30-as évek közepétől egyre szárazabbá válik a bőrünk, csökken a vérellátás és a bőrünk veszít rugalmasságából és feszességéből. Egyértelműen elindul a bőr korai öregedése.

A hölgyeknél a menopausa alatt tovább csökkenő hormonszintek felgyorsítják a test és a bőr öregedési folyamatát.

Anti-aging hatóanyagok
Nézzük meg a legfontosabb hatóanyagokat, melyek személyre szabott terápiában akár helyileg, akár belsőleg alkalmazva támogatják az egészség és szépség hosszú távú megőrzését!

■ Ösztrogén: a szépség hormonja A tipikus női alakért felelős hormon, amely a progeszteronnal együtt szabályozza a női ciklust.. Fokozza a sejtosztódást, a hám és a kötőszövet vastagabbá válik, látható módon megerősödik, javul a bőr hidratáltsága és a ráncok mélysége mérséklődik.

■ Tesztoszteron: az erő hormonja. Szerepe van a csontok és az izomzat felépítésében, a teljesítményben és a libidó szabályozásában.

■ Progeszteron: számos szövet felépítését támogatja, mivel visszaszorítja a matrix-metalloproteinase működését. Erősíti a kötőszövetet.

■ Androstanolon: új elasztikus rostok képzésével megerősíti a kötőszövetet.

■ DHEA: Energetizál, véd a stresszel szemben, javítja az alvást, az emlékezőképességet és erősíti az immunrendszert.

■ Növekedési hormon: erősíti a csontokat és az izomzatot. Energetizál, aktiválja az immunrendszert és fokozza a zsírleépítést.

■ Melatonin: szabályozza az alvás-ébrenlét ritmusát, erősíti az immunrendszert. Csökkenti a környezeti tényezők bőrre gyakorolt toxikus hatását, védi a bőrt az UV-sugárzással szemben, erősíti az immunrendszert és hat a bőröregedés ellen.

■ Koffein: aktiválja a bőrsejtek anyagcsere-folyamatait, szabályozza a sejtosztódást és erősíti a regeneráló hatást.

■ E-vitamin: erőteljes antioxidáns hatása révén védi a bőr a külső, káros környezeti hatásokkal szemben.

■ C-vitamin: fokozza a kollagén termelését és erősíti a kötőszövetet.

■ Zsírsavak: a bőröregedés ellen küzdő antioxidáns, aktívan védi és regenerálja a sejteket.

■ Coenzym Q10: antioxidáns hatású, és jelentősen mérsékli a ráncok mélységét.

■ Zöldtea: a matrix-metalloproteinase hatását mérsékli, és jelentős a gyulladás-ellenes hatása.

A hormon tartalmú kozmetikumok segítségével célzottan pótolhatjuk a bőrben a hiányzó hormonokat, méghozzá nem szintetikus anyagokkal, hanem természet-azonos hormonokkal. A készítmények rendszeres használatával erőteljes regeneráló hatást érhetünk el, javul a bőr hidratáltsága és a ráncok mérséklődnek.

Személyre szabott, komplex anti-aging program segítségével felvehetjük a harcot az idő múlásával szemben.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail