Sminkek a vászonról, avagy a sminkelés évtizedei

1920- A némafilmek, fekete-fehér filmek kora. Ahhoz, hogy a smink jól látszódjon erőteljesebb tónust kellett elérni. Vörös cseresznyeszáj, vékony szemöldök, világos, lehetőleg fehéres arcszín, megbolondítva egy pirosas púderrel. A szemet is színezni kellett, hogy látszódjon. Talán ez adta az alapját a mai füstös szemnek.

1930- A szemöldök még vékonyabb lett. Legtöbbször leborotvált és csak ívesre visszafestett. A szemhéjakat már ténylegesen füstös szem hatásúra készítették. Összehasonlítva a mai trenddel, az alsó szemhéj nem volt annyira erőteljesen kifestve. A szempillákat agy festették, vagy műszempillákat használtak. Szájra egy kicsit természetesebb, de még mindig piros színt használtak.

1940- Nagy változást jelentett a sminkekben a színes filmek. A II. világháború alatt a nők visszavettek az erősebb festékekből. Sokkal lágyabb, természetesebb színeket használtak, beleértve a hollywoodi sztárokat is, bár a természetességre törekedtek, de a vörös száj szinte kötelező maradt. A szemöldök-trend változó volt. Valakinek maradt a vékony, de a természetesség jegyében a natúr, vastagabb szemöldök is divatos volt.

1950- Grace Kelly, Marilyn Monroe- elég ez a két név, és egyből tudjuk, hogy a mai elegáns nők is a legszívesebben ebből az évtizedből merítik az inspirációt. Elég csak megemlíteni Dita von Teese nevét. Az 50-es évek a macskaszemről, a kihúzott szemről szól, és bőséges szempillaspirálról. A rúzs néha már vált egy kicsit a rózsaszínes pirosba, szájfényre, illetve megjelenik a kontúr, ami sötétebb, mint maga a rúzs. Rengeteg púdert használtak és leginkább a matt hatást kedvelték. A szemöldök dús marad, de szépen ívelt.

1960- A leghíresebb londoni modell, Twiggy teremtett, vagy inkább vált nagykövetévé a szintén nagyon népszerű stílusnak, így ezt az évtizedet leginkább Twiggy-korszakként emlegetik. Világos, már-már sápadt arc (mint általában az angolok) kerek szemöldök. A szemhéjakra világos festék került, leginkább fehér és kék, amitől a szemek még jobban kinyíltak, nagyobbnak látszódtak. A szempillákat erősen spirálozták, sőt, az alsó szempillákat, hogy még látványosabb legyen, műszempillákkal erősítették, a szemet alul feketével kihúzták. Sokszor a szem ráncait is feketére festették, ami szintén a szem nagyítását szolgálta. A vörös rúzs elvesztette vezető szerepét. A rózsaszín, natúr, vagy szájfény lett a divat.

1970- A sminkek már nem voltak annyira egységesek, megindultak a különböző irányzatok. Az egyik a hippi korszak, amiben végre utat törhettek a színek. Lila, kék, zöld, sárga, végre kiélhették magukat a nők. Sokszor már csillámok is kerültek a sminkbe. Az arc kevésbé púderes, inkább az arc közepét pirosították. A másik irányzat egy kicsit letisztultabb, ami a természetesebb színeket kedvelte, mint a barna, bronz. A szájra is inkább barack szín és szájfény került.

1980- Ezt az évtizedet kiáltották ki a kísérletezésnek. A kék lagúna után Brooke Shields szemöldöke lett az etalon. Az arcra a pirosító helyett rózsaszín árnyalatok kerültek, szájra pedig bármelyik szín divatos volt. Visszatért a füstös szem, de most már mindenféle színnel felkerült. A legkedveltebbek a fekete, kék, zöld és a lila voltak. Sokszor kétféle szemhéj színt használtak külön felülre és külön alulra. Sőt, a 80-as években indult hódító útjára a színes spirál is.

1990- Már nincs új a nap alatt. Egy kis változás mégis történt. A természetes tónusok váltak vezetővé. Tehát matt bőr, természetes pirosító, barnás- piros száj, sokszor erősebb, sötétebb szájkontúr. A sminkek sokat lágyulnak. Elveszíti a végzet asszonya, vagy az üzletasszony megjelenést. Inkább lányosodik, fiatalodik a smink.

2000- Mint a legtöbb videoklipben:feketével kihúzott szem, fényes szemhéjpúder, szájfény. Ez volt a középút, de a sztárok sokszor két véglet között mozogtak. Vagy a kockázatos no makeup, vagy extrém sminket választották.

2010- A legtermészetesebb sminkek voltak a legdivatosabbak, vagyis teljesen natúr, világos színek. Leginkább egy kevés szempillaspirál, egy kevés szájfény, és egy nagyon kevés inkább bronzosító, vagy még az sem.

Te már előfizettél?

A Beauty Forum Magyarország piacvezető szépségszakmai magazinja. Naprakész leszel a kozmetikai újdonságokban, megismerheted a hatóanyagtrendeket és kutatási eredményeket. Megtalálod a smink, pilla, arc- és testápolási módszereket is. Évi 10 alkalommal jelenik meg.

Rendeld meg most! Katt ide!

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?